Een penalty van Google gekregen? Wat nu?

24 februari, 2011

Je wordt 's morgens wakker, de zon schijnt, wat een leuke dag. De computer wordt opgestart en bij het openen van Google Analytics zak je door je stoel heen. Het verkeer naar je website is pijlsnel naar beneden gezakt. Wat is er gebeurd? Heb ik een penalty van Google gekregen? Wat nu?

Controleer eerst of het alleen je verkeer is of ook je ranking

Controleren of je in de SERPS gezakt bent kan je makkelijk met ranking software (= love Market Samurai aff.link) of naar Google gaan en je zoekwoorden ingeven. Als je geen gebruik maakt van ranking software is het toch verstandig om regelmatig de ranking van je keywords bij te houden. Zeker voor de keywords waarmee je op de eerste pagina scoort!
Het terugvallen van het verkeer naar je website is onmiddellijk duidelijk in Google Analytics. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. De zoekwoorden waarmee je hoog scoort worden niet meer echt gebruikt of je product is plots niet meer zo "hot". Dit gebeurt maar dit is meestal een meer geleidelijk proces dat meestal niet voor een heel plotse daling zorgt.

Je bent gezakt in de zoekresultaten, wat nu?

Er kunnen nu twee zaken gebeurd zijn:

 • Je heb een penalty van Google gekregen;
 • Ofwel hebben de links naar je website plots nog maar weinig waarde of zijn ze verwijderd.

Als je nooit geen "black hat" seo toegepast hebt op je website, zoals verborgen teksten enz. dan heb je waarschijnlijk geen penalty gekregen en zijn het waarschijnlijk de linkjes.
Om dit na te kijken ga je naar de websites waar je backlinks op staan en controleer je of deze nog steeds aanwezig en niet veranderd zijn. Om de backlinks naar je website te controleren heb je verschillende online tools:

Het is een penalty van Google!

Misschien heb je toch iets verkeerd gedaan. Je bent je bezig gaan houden met cloaking of je hebt wat teksten verborgen. Pagina`s opgesteld vol met zoekwoorden alleen gericht op de zoekmachines, massa`s links in één keer aangekocht enz. Er zijn een hele hoop "black hat" seo technieken, de ene techniek wordt ook zwaarder bestraft als de andere en het is belangrijk om er nu achter te komen wat er mis is gegaan.
Deze zaken worden ook soms zonder besef van de schade die ze kunnen aanrichten toegepast. Google gaat ook kijken of dit de eerste keer is of dat je al vaker in donkerder vaarwater gevaren hebt en dit heeft dan invloed op de strafmaat.
Ook is de grootte van de website van belang. Heb je een grote website met veel autoriteit zal Google je zachter aanpakken dan wanneer je een kleine website hebt, tenminste, dat lijkt mij een logische gedachte (zeker weten doen we het met Google bijna nooit).

Hoe kom je nu terug in de zoekresultaten?

Hiervoor kan je een reconsideration request indienen bij Google en dit kan je doen via de Webmaster Tools.
Wees hier ook eerlijk want ze weten precies wat je verkeerd hebt gedaan. Als je zelf aanbrengt waar je de fouten hebt gemaakt en wat je gedaan hebt om dit terug recht te zetten is de kans groter dat je een nieuwe kans krijgt.
Lukt dit niet, dan zit er maar één ding op en dat is je overgeven en je website verhuizen naar een nieuw domein.
Tips bij een indien van een reconsideration request van het Google Webspam Team

Aanvullende video van Matt Cutts (via De makelaar)

Besluit

Gebruik geen technieken waarvan je weet dat het eigenlijk niet hoort. Sommige van deze technieken kunnen op korte tijd voor resultaat zorgen maar vroeg of laat word je hierop afgestraft en dat is meestal de tijd die je erin hebt gestoken niet waard!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Dit artikel komt als geroepen. We staan ineens op plaats 85 ipv 14 met een belangrijk keyword. Met het meervoud staan we nog wel op 12, als voorheen.
  Zouden we in dat geval geen penalty hebben? Of is het alleen een kwestie van tijd voordat we met het andere woord ook zijn gezakt?
  Het komt wel vaker voor dat een woord ineens heel snel zakt, heel apart...
  Het feit dát we nog in Google staan, betekent dat sowieso geen penalty?
  Thanks voor de post!

  1. Neen, zo te horen is het geen penalty. Misschien zijn er een aantal linkjes weggevallen? Of zijn de concurrenten stevig aan het optimaliseren voor dat bepaalde zoekwoord...

 2. Ik had twee jaar geleden ook een penalty gekregen van Google. Via Webmaster tools was dit in 2 weken opgelost.
  Waarschijnlijke reden: ik had eerst "Siggy Volgt |" voor mijn paginatitel staan. Ik heb dit in een weekend veranderd, zodat "| Siggy Volgt" achteraan stond. Hierdoor lijkt het voor Google alsof je aan het 'klooien' bent met titels om je SERP te verbeteren.

 3. Hallo,
  Is cloaking van links niet toegestaan? Kun je hiervoor een penalty krijgen?
  Als ik link naar affiliate link is een rel="nofollow" dan voldoende?
  Peter

 4. Een Google penalty is verschrikkelijk, ik heb er zelf ook last van gehad. Ik ben nu bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website om zo weer terug te kunnen komen in Google, maar het kost me veel tijd.

 5. Sorry, even de taalpurist uithangen: in je eerste alinea staat een dt-fout, moet "gebeurd" zijn ipv "gebeurt". Bij "Ook is de grote van de website van belang. " bedoel je waarschijnlijk "grootte" ipv "grote". Anderszijds, goed artikel 🙂

 6. Lijkt me niet heel waarschijnlijk dat meneer 'Relatiegeschenken' last heeft van toegenomen concurrentie... Zakken van 14 naar 85 ligt meestal niet aan 71 fanatieke concurrenten. Check eerder op een filter voor overoptimalisatie.
  En 'cloacking' van links (of beter gezegd, het herschrijven van deze links) is echt geen probleem. Veel affiliates doen dit al jaren met succes, en voor de consument een stuk beter dan de reguliere tracking links.

  1. Dat klopt Ruud,
   Maar toch kom je dan in een meer grijze zone terecht. Ook de manier van 'cloacking' speelt natuurlijk een rol. Als de link naar een andere link doorverwijst met javascript zal het niet zo een probleem zijn. Maar het achteraf aanbrengen van zulke links zodat Google ze niet detecteert en andere soortgelijke methoden zijn wel af te raden.

 7. Ik heb een website gemaakt voor vrienden, kennisen en klanten om deze als startpagina te fungeren en zo via deze site mijn klanten te kunnen bereiken.
  Met de zoekmachine van google en de zoekmachine van explorer (rechtsboven) genereerde ik wat inkomsten en werd bijna voor de 2e keer uitbetaald. Tot ik op een gegevens moment geblokkeerd werd en alles kwijt was. Zomaar ineens, zonder waarschuwing. Ik heb hierop gereageerd (2x) nooit meer iets van gehoord.
  Ik heb ook gevraagd wat er fout is gegaan want volgens mij heb ik niets verkeerd gedaan. Gelukkig is deze pagina niet zo heel belangrijk, maar wel leuk qua inkomsten.

 8. Dag Alex,
  zulke websites zullen ook niet snel meer hoog scoren. Zoekmachines worden hier steeds strenger in. Zorg voor inhoud, structuur en niet te vergeten een meerwaarde voor de bezoeker.

 9. @Ron: symptomen voor overoptimalisatie, danwel het triggeren van een ander filter is dat dalende rankings veelal impact hebben op slechts een of enkele keywords.
  In sommige gevallen kun je dit soort gevallen terugvinden door te zoeken op 'allinanchor:jouwkeyword', als je dan (veel) hoger rankt dan op het keyword los, dan kon je wel eens over de top zijn gegaan.

 10. Heey erg leuk artikel.
  Een Google panalty moet je accepteren en geen Black hat seo (***) toepassen.
  Het is jammer maar gewoon accepteren.
  Erg goed geschreven en waardevol.
  Groeten,
  Soufyan.

 11. Bedankt voor jullie reacties. Mevrouw relatiegeschenken is inmiddels ook met het meervoud-woord gezakt... Toch een penalty ws.. Ga toch maar even op overoptimalisatie checken.

 12. Hallo, ik heb een website die in 4 dagen 27 plaatsen gezakt is, dus van positie 1 naar 28 (dus pagina 3). Hoe kan je weten of het een penalty is? En wat is overoptimalisatie precies?

 13. Dankje voor de informatie!
  Wat ik soms vreemd vind is dat de ene keer met een bepaald zoekwoord sta ik op nummer 1 en bijvoorbeeld savonds is mijn website met dat zelfde zoekwoord nergens meer te vinden.
  De andere dag echter sta ik weer gewoon boven aan hoe kan dit?
  mvg Tom
  http:www.lerenkokenvoorbeginners.com

 14. Volgens mij is dit ook in NL al zichtbaar idd. Heel vervelend. Gister zag ik ons op 1 pc en op mn telefoon weer even erbij staan, maar nu wederom nergens te bekennen.
  Gewoon afwachten dus Tom, want zolang Google bezig is, is dit slechts een tussenstand. Als het over 2 wk nog zo is, dat je eruit ligt, ja, dan heb je wellicht een probleem...

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *