Bestaat Google nog over 5 jaar?

Karel
23/1/2024
Internet marketing
X
min leestijd
Karel
23/1/2024
Internet marketing
X
min leestijd

Bestaat Google nog over 5 jaar?

Ja, en nee.

Denk ik...

Vorig jaar was er al een grote ontslagronde bij Google (begin 2023). Toch was dat nieuws wat overroepen, want in de covid-jaren was het aantal werknemers bij Google flink toegenomen. Dus die ontslagronde was ergens nog wel een logische. Google was overigens niet het enige techbedrijf waar zoveel ontslagen vielen.

Maar ook vorige week werden er weer 1000 medewerkers de deur gewezen. Nu is 1000 niet heel veel op een totaal van 185.000.

Echter, het viel me op dat het voornamelijk binnen hun meest winstgevende tak is: Search en Advertising sales.

Daarnaast las ik dat Google ook een paar duizend quality raters aan de deur zet. Ze zetten het contract stop met een externe partij waar een flink deel van de in totaal 16.000 quality raters waren ingehuurd.

Tenslotte is laatst ook bekend gemaakt dat Google veel minder gaat investeren in Google Ads support. Het wordt steeds lastiger om een goede supportmedewerker aan de spreekwoordelijke lijn te krijgen.

Mijn vermoeden is dat Google heel hard gaat sturen op AI. En dat ze bang zijn dat Search zoals we dat nu kennen binnen afzienbare tijd gaat verdwijnen. En dat ze de boot niet willen missen.

Een teken aan de wand is dat ze veel meer gaan investeren in AI. En dat ze dus het 'overbodige' personeel gaan schrappen om meer geld vrij te maken voor AI.

Het is ook opvallend dat Google snijdt in wat toch de meest winstgevende tak is: Google Ads. Dat doe je alleen als je verwacht dat er op een ander vlak meer te halen is, of dat je verwacht dat die betreffende tak minder zal worden.

Of Google dan gaat verdwijnen? Nee, dat denk ik niet. Maar of Google Search (organic en Ads) gaat veranderen? Daar heeft het alle schijn van.

Wat je hier nu mee kunt als ondernemer? Dat is een grote uitdaging, waarbij de bedrijven die echt toegevoegde waarde leveren en hun klant kennen zullen overleven.

Want in heel deze transitie zullen consumenten consumenten blijven. Zij zullen je spullen en diensten willen blijven kopen. Mits ze je vertrouwen en je ook echt toegevoegde waarde levert. Alleen de manier waarop zal gaan veranderen.

Mijn vermoeden is dat Search zoals we dat nu kennen binnen 5 jaar heel anders zal zijn. Hoe dan precies? De tijd zal het leren 😉.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier