Linkbuilding wordt weer moeilijker: Yahoo Site Explorer stopt!

22 november, 2011

Helaas, er komt een einde aan Yahoo Site Explorer. De meeste webmasters die bezig zijn met linkbuilding kennen ongetwijfeld deze handige tool.
Met Yahoo Site Explorer kun je snel zien welke inkomende links jij (of een concurrent) heeft. Dit overzicht kun je zelf exporteren en is dus een handige tool voor linkbuilders.
Ik bedoel was, want sinds gisteren werkt de tool niet meer.

Overgang naar Bing Webmaster Tools

De reden dat Yahoo Site Explorer niet meer toegankelijk is komt omdat ze deze optie hebben geïntegreerd met Bing Webmaster Tools.
Dit is was Yahoo zelf vertelt in hun korte blogpost:

With the completion of algorithmic transition to Bing, Yahoo! Search has merged Site Explorer intoBing Webmaster Tools. Webmasters should now be using the Bing Webmaster Tools to ensure that their websites continue to get high quality organic search traffic from Bing and Yahoo!

Jammer maar helaas...

Hoewel het uiteindelijk wel te verwachten was blijft het wel jammer. Het was namelijk een handige tool waar veel gebruik van werd gemaakt, zeker omdat de "link:www.domeinnaam.nl" zoekopdracht in Google geen realistisch beeld geeft van het aantal inkomende links.
Vanaf nu zullen we dus andere tools moeten gebruiken om achter de linkstrategie van onze concurrenten te komen.
Welke tools gebruik jij hiervoor?

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Ik maak voornamelijk gebruik van SEOmoz. Zij hebben de tool Open Site Explorer die een stukje verder gaat met de waarde van een domein, waarde van een pagina, social media (likes, shares en tweets), C-blocks en dit soort elementen.
  Een fijne tool en erg handig om te kijken wat concurrenten doen!

 2. Zoals meerdere al zeggen is opensiteexplorer.org een handige tool, maar de gratis versie van open site explorer heeft zo zijn beperkingen.
  Een gratis backlink tool die net zo goed is als yahoo is helaas moeilijk (of niet) te vinden.

  1. Market Samurai ligt er op dit moment helaas ook uit! Zij gebruikten ook yahoo site explorer voor hun link info. Er wordt door hun op dit moment wel gewerkt aan een oplossing. Ben benieuwd wanneer we market samurai weer kunnen gebruiken?

 3. Ben net even de laatste versie van seomajestic aan het testdriven...Deze tool is blijkbaar krachtige dan yahoo site explorer, en er niet van afhankelijk. Met de gratis versie valt echter niet veel te doen. De goedkoopste optie is 30 euro per maand - maar als SEO zaak ga ik het toch een maandje proberen....data nodig!
  Edit Karel: Link verwijderd. Graag even lezen voordat je een reactie plaatst, alleen echte namen/pseudoniemen opgeven aub!

  1. Op zich heb ik daar niet zoveel moeite mee, maar waar ligt dan weer de grens? Er zijn ook mensen wiens bedrijfsnaam bijvoorbeeld "Autoverhuur Maastricht" is... Dan komen daar weer discussies over enz. Vandaar dat ik heb beslist dat alleen nog een naam of pseudoniem toegestaan zijn.
   Misschien dat we eens moeten kijken of "Karel Geenen | Yargon BV" wel toegestaan moet zijn...

  1. Linkdiagnosis vind ik ronduit schitterend. Eenvoudig, overzichtelijk en erg gebruiksvriendelijk.
   Alleen onbruikbaar. Dat ding loopt na verloop van tijd volledig vast. Zeker eens je grotere analyse-opdrachten invoert. Heb de tool met pijn in het hart moeten dumpen.

 4. In de nieuwsbrief van Link Assistant staat dat ze bezig zijn met een eigen backlink database die binnen een paar weken wordt geintegreerd in SEO SpyGlass. Zij maken ook gebruik van meerdere bronnen om backlinks te achterhalen.
  P.s. is als pseudoniem bv Wouter @ Linkbuilding Expert wel geaccepteerd? Er bestaat namelijk ook een WordPress plugin die zo werkt, weet alleen even de naam niet meer (linklove?).

  1. Ik vind ahrefs een erg complete linkanalyzer (vergeleken met sommige anderen) maar niet overzichtelijk voor wat dofollow en nofollow links betreft.

 5. Alhoewel wij ook professionele SEO software gebruiken, mis ik die Yahoo Site Explorer wel.... Ik maak zelf ook gebruik van Firefox extensies zoals SEO Quake, kun je bij elk zoekresultaat de links analyseren via YSE. SEO Quake geeft nu geen links meer aan.
  Heeft iemand al een nieuwe Firefox extensie gevonden voor het meten van links per zoekresultaat?

  1. Dat is ook mijn grootste probleem. Vroeger kon ik in één oogopslag, dankzij SeoQuake een degelijke inschatting van de concurrentie maken. Nu moet ik telkens iedere URL afzonderlijk analyseren. Doe er 3 tot 4 keer zo lang over.
   Dus als iemand een alternatief voor SeoQuake for Firefox weet ...

 6. @Peter De Bruyn
  Ik maak ook gebruik van Spyglass Linkassistant en heb ook de website van linkassistant geraadpleegd i.v.m. het down gaan van YSE. Hoe zijn jouw ervaringen met Linkassistant betaalde versie? (Spyglass, Rankchecker, Website Auditor en Linkassistant).
  Ik was van plan te upgraden van professional naar enterprise maar ik heb zo mijn bedenkingen. Bijvoorbeeld het extra moeten betalen voor capcha vrij maken van de software vind ik alles behalve netjes....
  SEOmoz kan wel een goed alternatief zijn, echter dacht ik dat deze software niet in het Nederlands verkrijgbaar is (wel zo prettig).
  Groet,
  Alain

  1. Ik heb een groot aantal tools getest en uiteindelijk voor Link Assistant gekozen. Omwille van de mogelijkheden en vooral de betrouwbaarheid. Moet zeggen dat ik alleen Seo Spyglass en Rank Tracker gebruik (Rankchecker bestaat op zich ook maar kent te veel afwijkingen).
   De andere tools die je noemt, hebben voor mij geen meerwaarde. En ja, een tool in het Nederlands is leuk 😉

  2. Zelf heb ik Linkassistant ook een tijdlang gebruikt. Het is wel een mooie tool, maar de verbinding valt er zo vaak uit. Steeds weer de capcha invullen vind ik niet werken. Zelfs een lange vertraging hielp maar een beetje.

 7. @Karel
  Ik heb mijn reactie op dit artikel op 22 november geplaatst. 5 regels lang ongeveer. Hij was niet direct zichtbaar dus ik dacht dat hij eerst werd tegengehouden door de spammodule of door askimet?
  Vreemde is echter dat het uiteraard geen spamreactie was. De reactie bevatte slechts 1 link naar een linkbuilding checker als alternatief.

 8. Hallo allemaal,
  Ik ben een nieuwkomer op deze website, mijn complimenten voor de content, Karel. Ik ben na een paar jaar meer algemene marketing toch weer de internetmarketing ingedoken. Wat zijn jullie gedachten over de rankchecker van SEO book? Zijn die gegevens betrouwbaar voor de NL markt?
  Yvette

 9. De beste backlinkdata voor je eigen website is via Google webmastertools te verkrijgen in mijn optiek. (uitsluitend backlinks, dus geen PR, trust, e.d.)
  Bluebacklinks, domain-pop, links.lipperhey.nl zijn andere alternatieven voor Yahoo Site Explorer.
  http://www.pagerank-backlink-tool.nl staat bij mij op dit moment hoog in de ranglijst. Veel backlinks die je daar te zien krijgt! Aanrader. Exalead search net zo.
  Verder even een tip die je misschien ook wel zelf had kunnen bedenken: combineer meerdere linkbuildingtools met mekaar i.p.v. slechts 1 als favoriet te bestempelen en de andere te negeren. Het beste resultaat krijg je volgens mij door de kracht van meerdere tool te benutten voor elke website.
  Daarnaast zijn startpagina's plekken waar veel links van concurrenten op staan. Analyseer niet alleen de backlinks van de concurrent, maar kijk ook naar de links van startpagina's, gerelateerde websites en naar de links van de sites die naar je concurrent linken. Kortom, probeer de linknetwerken, linkstructuren te ontdekken.
  Aanmelding bij Bing Webmastertools ging niet zo vlot bij mij. Bij jullie? Het heeft bij mij maarliefst 6 dagen gekost voordat Bing de inkomende links vertoonde.

 10. Wat super om al jullie tips hier terug te vinden. IK heb een aantal getest. Ik heb heel wat linkjes op diverse pagina's achtergelaten en bij diverse pagina's gevraagd om linkruil te doen. Deze pagina's zouden dan ook tevoorschijn moeten komen toch? Dat is bij mij dus niet het geval.
  Is het mogelijk aan te geven wat voor TYPE backlinks het beste werken?
  Mvg Letty

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *