Wat is Sandbox?

4 juli, 2013

Wat is Sandbox? Sandbox is een filter waarbij Google een website of pagina voor een ruime tijd uit de zoekresultaten filtert. Het is een vorm van een Google penalty. De gefilterde pagina's zijn wel eerst geïndexeerd, maar daarna ineens niet meer zichtbaar voor bezoekers. Google heeft het bestaan van Google Sandbox nooit bevestigd, maar we kunnen ervan uitgaan dat een dergelijk filter bestaat. Toch is om deze reden de verschijning onverklaarbaar, en niet te voorspellen. Google geeft geen inzicht en informatie over het bestaan van de Sandbox. Dit maakt dat webmasters en SEO-experts er niet op kunnen inspelen, wat kan leiden tot een flinke ergernis.

Waarom Sandbox?

Wie in de Sandbox terechtkomt, dient zich eerst te bewijzen. Hoewel dit nooit officieel is bevestigd, wordt ervan uitgegaan dat Sandbox bestaat om spammers tegen te gaan. Sommige spammers maken zoveel mogelijk websites aan, waar ze advertenties en grote aantallen links op kwijt kunnen. Deze websites bevatten weinig inhoud, en worden door Google als niet relevant gezien. Sandbox is ontwikkeld om dit soort websites eruit te filteren. Google vindt dat websites zich eerst dienen te bewijzen, voor ze hoog in de zoekmachine mogen scoren.

In de Sandbox, en dan?

Je website dient een periode lang te bewijzen dat het een ‘goede' website is. De lengte van deze periode staat niet vast. Het kan variëren van een week tot enkele maanden. Voor een deel wordt de lengte van de periode bepaald door de populariteit en het onderwerp van je website. Drie tot vier maanden is de gemiddelde tijd dat je uit de zoekresultaten verdwenen bent. Helaas kun je zelf weinig doen om uit de Sandbox te komen. Verdergaan met het optimaliseren van je website is in dit geval het meest belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je, wanneer je uit de Sandbox komt, direct een goede comeback hebt.

 

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.