Google Panda

17 juni, 2013

Wat is Google Panda? Google Panda is een update in het algoritme van Google, die sinds augustus 2011 actief is in Nederland. Het kan echter beter worden beschouwd als een ranking-factor, één van de factoren die de positie helpt te bepalen van jouw webpagina in de zoekmachines. Google Panda identificeert pagina's van lage kwaliteit en staat hiermee aan de kant van de bezoeker. Het bewust manipuleren van zoekmachines wordt hiermee vermeden.

Google Panda update

De Google Panda update is geen handmatige actie van Google. Het is een wiskundige update, die eens in de zoveel tijd plaatsvindt. De update wordt echter wel ‘handmatig' genoemd, omdat het een niet-doorlopende berekening is van Google. Google kondigt een Google Panda update van tevoren aan. Wanneer jouw pagina negatief is beoordeeld door Google Panda, zal deze waarschijnlijk lager scoren in de zoekmachines. Het is zelfs mogelijk dat de pagina geheel verdwijnt uit de zoekresultaten. Als je bent 'geraakt' door Google Panda is het bij een volgende update mogelijk om weer in de zoekresultaten te verschijnen.

Goede kwaliteit van een website

Google Panda rankt dus op de kwaliteit van de websites. Maar wat is nu goede kwaliteit? Google heeft hiervoor ongeveer 20 vragen opgesteld, waaraan voldaan moet worden om van een kwalitatief goede webpagina te spreken. De vragen zijn overigens openbaar gemaakt, dus het is slim om hier met je website op in te spelen. In principe is de basisregel dat je content moet schrijven die relevant is voor bezoekers en niet voor zoekmachines. Een paar voorbeelden van de vragen die Google zichzelf stelt: zou je de informatie in dit artikel vertrouwen? Zou je jouw creditcardgegevens aan deze website durven te geven? Bevat het artikel spelfouten, stijlfouten of feitelijke onjuistheden? Bekijk hier de volledige lijst met 23 vragen die Google zich stelt voor het bepalen van kwaliteit.

 

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.