Wat is een sitemap? Een veelkomende term in de online marketing is het woord sitemap. Een sitemap is een online map van je website, waarin elke pagina die geïndexeerd mag worden genoemd staat. Iedere website heeft namelijk meerdere pagina's met nog weer onderliggende pagina's. Een sitemap ziet eruit als een soort inhoudsopgave, met klikbare url's. Een sitemap is niet per se nodig, maar wel aan te raden om zoekmachines en bezoekers een handje te helpen. Er zijn dan ook twee soorten sitemaps, een voor de zoekmachine (Google) en een voor de bezoeker.
Sitemaps voor Google
De sitemap voor zoekmachine is niet zichtbaar voor bezoekers, maar bevat meestal wel dezelfde links als de sitemap voor bezoekers. Een sitemap voor Google is een XML bestand. Daarom wordt deze sitemap ook wel een XML sitemap genoemd. Het doel van Google sitemaps is ervoor zorgen dat alle pagina's binnen je website door zoekmachines worden gevonden en worden geïndexeerd. Het is een soort hulpmiddel voor de spider van Google. De sitemap bevat ook informatie over iedere url, zoals de belangrijkheid van de pagina's.
Sitemaps voor bezoekers
De sitemap voor bezoekers is een html bestand, vandaar dat de naam HTML sitemap wordt gebruikt. Deze sitemap bevat dezelfde links als die voor de zoekmachines, maar is zichtbaar voor bezoekers. Een dergelijke sitemap voor bezoekers bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de website. Binnen twee klikken kunnen bezoekers via een sitemap elke belangrijke pagina van je website opvragen. Zo worden deze pagina's makkelijk en snel gevonden.
Geen hogere ranking
De sitemap zelf brengt je niet hoger in de zoekresultaten. Met een sitemap zorg je er wel voor dat Google de pagina's kan vinden. Google kan de pagina's niet tonen in de zoekresultaten als deze niet vindbaar zijn. Ook kan een dergelijke sitemap zorgen voor meer tevreden bezoekers op de website. Een goede interne structuur is belangrijk. Je zou eens kunnen kijken hoe vaak jouw sitemap bezocht wordt door bezoekers. Wanneer dit aantal erg hoog is, zou je toch na moeten gaan of je structuur optimaal is.
