XML sitemap

4 juli, 2013

Wat is een XML sitemap? Alweer een technische term in de wereld van zoekmachine optimalisatie. Echter is het niet lastig om te begrijpen wat een XML sitemap is. Allereerst geven we je een omschrijving van XML. XML is de afkorting voor eXtended Markup Language. Het is een standaard die is bedacht om het opzoeken van gegevens gemakkelijker te maken. Een XML sitemap is een sitemap speciaal voor de zoekmachines. Deze is dus niet zichtbaar voor bezoekers. In deze Google sitemap XML staat een lijst met URL’s van een website.

Waarom een XML sitemap?

Het doel van een Google XML sitemap is dat zoekmachines al je pagina’s kunnen vinden, en nog belangrijker, kunnen indexeren. Hierbij gaat het vooral om de zoekmachines Google en Bing. De XML sitemap  is een middel die de spider van Google helpt met haar zoektocht door het web. Het aanmaken van een Google XML sitemap is niet verplicht, maar wel aan te raden om Google zo goed mogelijk te helpen en de pagina’s van je website zo snel mogelijk te laten indexeren.

Een XML sitemap aanmaken

Een sitemap kan gemaakt worden met een XML sitemap generator. Het aanmaken van XML sitemaps wordt gestimuleerd door Google en is daarom gratis. Bij een XML sitemap generator worden de stappen die genomen moeten worden duidelijk omschreven.

Sitemap gemaakt, en dan?

Als je een sitemap hebt aangemaakt moet je dit alleen nog aangeven bij Google, voordat deze gebruikt kan worden. Hiervoor dien je naar Google Webmaster Tools te gaan en je aan te melden met je Google account. Hierna klik je bij Home op Add a site en vul je de URL van je website in. Hierna moet je de website verifiëren en de sitemap toevoegen. Het toevoegen van de XML sitemap gebeurt in het Dashboard bij Submit a sitemap. Als dit is voltooid kan de Google XML sitemap gebruikt worden.

 

Wil jij een gratis tip ontvangen voor jouw website?

Graag wil ik jou voorzien van een gratis gepersonaliseerde tip voor jouw website. Interesse? Klik dan op de onderstaande link.

Ja, ik wil graag een gratis tip.

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail