HTML sitemap

Karel
11 Jan 2022
Termen
X
min leestijd
Karel
4/7/2013
Termen
X
min leestijd

Wat is een HTML sitemap? Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een voorbeeld van een sitemap. Een sitemap maak je om aan te geven welke pagina's en subpagina's er allemaal te vinden zijn op je website. Maak je een site voor de zoekmachines dan heet dit een XML sitemap, maak je er één voor de bezoekers dan heet deze een HTML sitemap. Het verschil is eigenlijk niet eens zo groot, beide bestanden bestaan uit een lijstje met URL's. De HTML sitemap is echter te zien voor je bezoekers, waar een XML sitemap dat niet is. Een HTML bestand is dus simpelweg een lijstje met links zodat de bezoekers direct kunnen zien uit welke pagina's je website bestaat. Zo hoeven ze niet door alle menu's om de juiste pagina te vinden.

Een XML sitemap of een HTML sitemap?

Wanneer de vraag wordt gesteld welke sitemap beter is voor het scoren in Google, zegt de vertegenwoordiger: allebei. De XML sitemap, die oorspronkelijk bedoeld is voor de zoekmachine, levert Google heldere informatie op maar is voor je website geen garantie dat alle pagina's gevonden en geïndexeerd worden. Bij een HTML sitemap is dat anders, omdat de spider van Google via de natuurlijke weg al op die pagina terecht komt en de links automatisch zal meenemen in het bezoeken van de pagina.

Voordelen HTML sitemap

Daarnaast biedt de HTML sitemap enkele voordelen voor jou zelf en je bezoeker. Voor een bezoeker kan het tijd en moeite besparen wanneer hij/zij via de sitemap gemakkelijk op de gezochte pagina komt. Dit zal de gebruikersvriendelijkheid van je website vergroten. Daarnaast is dit voor jou een tool om te meten hoe prettig bezoekers de structuur van je website vinden. Krijgt je sitemap dagelijks veel bezoekers? Dan kan het zijn dat zij gemakkelijk de weg kwijtraken op je site en niet altijd vinden wat ze zoeken.Weet je niet hoe je een HTML sitemap aan kunt maken? Online zijn hier verschillende tools voor te vinden, zoals een HTML sitemap generator die je helpt met het genereren van de sitemap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier