Dat zul je altijd zien: heb ik besloten om voor jou een blog met tips tegen het beruchte writer’s block te schrijven, zit ik juist bij deze tekst naar een wit scherm te kijken. Compleet inspiratieloos! Want hoewel ik meestal barst van de ideeën, heb ik net als jij ook momenten dat het schrijven me wat minder makkelijk af gaat. Omdat ook bij jou die content er toch echt zal moeten komen, deel ik met jou een aantal van mijn geheimen om weer op gang te komen met schrijven.
Wat is writer’s block?
Writer’s block is de Engelse term voor een verlammende blokkade in je schrijfproces, die ervoor zorgt dat je professionele productiviteit op een laag pitje komt te staan. Het kan in verschillende gradaties voorkomen, maar altijd worstelen schrijvers met het op gang krijgen van hun creatieve proces. Geen enkele tekst lijkt goed genoeg en soms ga je zelfs denken dat schrijven niet voor jou is weggelegd. Maar wanneer jij regelmatig copy moet leveren, kun je natuurlijk niet gaan wachten tot dat gevoel een keer over is. Gelukkig is uit verschillende studies gebleken dat er effectieve manieren zijn om deze blokkade te overwinnen.
Tip 1: Neem even afstand
Dit is wat ik zelf vaak als eerste doe als ik het gevoel heb dat ik vastloop tijdens het schrijven van een tekst. Niet even pauze nemen en dan weer verder gaan met dezelfde tekst, nee, neem letterlijk afstand. Laat die tekst maar liggen, plan hem in voor een later moment. Meestal pak ik dan een andere tekst om te schrijven, want verandering van onderwerp doet schrijven. Werkt dat niet? De afwas doen of een ommetje lopen kan ook zorgen voor een heldere, frisse blik.
Tip 2: Doe onderzoek
Welke behoeften, uitdagingen en voorkeuren heeft jouw doelgroep? Welke vragen hebben zij, die jij kunt beantwoorden? Wat doet jouw concurrent en werkt dat? Probeer daarnaast ook zo veel mogelijk relevante informatie te verzamelen over het onderwerp waar je over schrijft. Schrijven wordt echt eenvoudiger als je weet waar je het over hebt en je weet wat je doelgroep wil. Bouw je kennis op over het onderwerp en je doelgroep en je zult zien dat de woorden je toetsenbord uitvliegen.
Tip 3. Probeer eens iets anders
Laat de regels varen! Zo leerde ik ooit om te beginnen met ‘er was eens…’ en vervolgens de eerste alinea te schrijven alsof het een sprookje was. Natuurlijk haal je die alinea later weg, maar dit trucje kan je helpen de drempel om te gaan schrijven te verlagen. Ook mindmapping, free writing en brainstormen met anderen kunnen helpen de raderen weer draaiende te krijgen.
Tip 4: Geef jezelf handvatten
Heb je geen idee hoe je moet bloggen als je alle onderwerpen al gehad hebt? Het is echt geen schande als je jezelf handvatten geeft tijdens het schrijven. Zo heb ik voor deze blog inspiratie opgedaan via ChatGPT en heb ik informatie gezocht op Google Scholar. Daarna heb ik een outline gemaakt voor deze blog. Vanzelfsprekend ga je niet kopiëren en plakken, maar er is niets mis mee je te laten inspireren door anderen of tools te gebruiken.
Tip 5: Forceer jezelf
Het klinkt wel wat tegenstrijdig ten opzichte van de vorige tips, maar toch kan het nuttig zijn jezelf over die schrijfdrempel heen te duwen. Zeker als een tekst echt af moet, kan het helpen te gaan zitten en stomweg door te schrijven. Hoewel je in eerste instantie misschien de meest vreselijke zinnen tikt, kan het zomaar zijn dat het schrijven an sich je ineens de goede mindset geeft. Dus zet jezelf in een omgeving waar je niet gestoord kunt worden en schrijf!
Schrijven is schrappen
Het (onbewuste) gevoel dat je tekst toch niet goed genoeg is, staat vaak aan de basis van writer’s block. Daarom zijn bovenstaande tips bijna allemaal bedoeld om te starten met kritiekloos schrijven. Wees in eerste instantie niet te hard voor jezelf; zorg eerst maar dat die flow weer op gang komt. Je kunt je teksten immers weer aanpassen en verbeteren. De regels toepassen kan later ook nog. Dus grijp dat toetsenbord; je kunt het!