De oneindige lijst met tips voor een succesvolle blog (begint met 26 tips)

31 januari, 2008

Na ruim anderhalf jaar bloggen wordt het tijd om eens een lijstje te maken met tips voor een succesvolle blog. De bedoeling is dat dit een oneindige lijst met tips voor een succesvolle blog wordt, je hulp wordt dus zeker op prijs gesteld!

 • Kies een onderwerp wat je interesseert. Schrijven over iets wat je niet leuk vindt hou je niet lang vol!
 • Blog met regelmaat. Beter 1x per week dan 4x op één dag in de maand.
 • Schrijf unieke artikelen. Een echoblog geeft geen meerwaarde voor bezoekers, ze zullen dan ook niet meer terugkomen.
 • Schrijf korte alinea's en maak de tekst scanbaar door gebruik te maken van dikgedrukte koppen.
 • Zorg voor een duidelijk contrast tussen letters en achtergrond.
 • Ben consistent in de hele blog. Dus schrijfstijl, updates, opmaak, design.
 • Let op je zpelling (spelling)!
 • Schrijf een uitdagende titel en maak deze niet te lang.
 • Afbeeldingen maken het geheel compleet. Gebruik voldoende visueel materiaal.
 • Gebruik opsomming lijsten en genummerde lijsten.
 • Stel je voor aan andere bloggers binnen je vakgebied, laat weten dat je bestaat.
 • Link in je artikelen naar andere bloggers. De kans is groot dat ze terug gaan linken.
 • Reageer op andere blogs binnen je vakgebied. Zo bouw je een naam op van iemand die actief meedoet.
 • Bedank bloggers die naar jou gelinkt hebben. Word vriendjes.
 • Gebruik je eigen naam en maak een duidelijke “About" pagina.
 • Heb geduld, het duurt even voordat je blog goed wordt gevonden en je een vaste lezersgroep hebt opgebouwd.
 • Probeer niet direct geld te verdienen met je blog, dat komt later wel. Wanneer je de blog direct volhangt met bijvoorbeeld Google Adsense zul je weinig vertrouwen opbouwen.
 • Plaats een duidelijke en grote “Subscribe to my RSS Feed" afbeelding bovenaan je blog.
 • WordPress gebruikers: installeer de “Related Posts" (gerelateerde artikelen) plugin
 • Stel vragen zodat lezers ook gaan reageren.
 • Reageer op deze reacties.
 • Bied een full RSS feed aan, als mensen willen reageren komen ze toch wel naar je blog.
 • Ben bereikbaar voor je lezers. Plaats minimaal een contactformulier op je blog. Beter is om ook je telefoonnummer, MSN, LinkedIn en dergelijke beschikbaar te stellen.
 • Maak gebruik van social media als Ekudos, Nujij en Digg.com en stimuleer lezers om te stemmen.
 • Maak gebruik van permalinks. Dus niet: mijnblog.nl/?13-p8 maar mijnblog.nl/alles-over-bloggen.
 • Bied de mogelijkheid dat lezers een mailtje ontvangen als er een nieuwe reactie wordt geplaatst.

Ik weet zeker dat er nog veel meer tips zijn. Ik nodig alle bloggers dus ook uit om hun tips door te geven via het reactieformulier hieronder, ik zal deze dan toevoegen aan de lijst.

Als er straks genoeg tips zijn zal ik deze gaan onderverdelen in categorieën zodat het allemaal wat overzichtelijker wordt.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Misschien iets dat je (externe) links een target="_blank" meegeeft, zodat bezoekers je website nog in een venster open hebben. Ik heb vaak dat als ik op een website/weblog zit te kijken en ik op een aantal links heb gedrukt, ik niet meer weet waar ik vandaan kom, en dus niet snel terug zal keren.

 2. Mooie lijst. Ik denk er ook aan om te gaan bloggen. Misschien ook leuk om een lijstje te maken welke capaciteiten je nodig hebt om je blog succesvol te maken?

 3. @Jerry :

  Ben effe gaan kijke. Niet slecht. Maar ... Met "alles over bloggen" bedoel je waarschijnlijk alles wat jij weet over bloggen. En dat is dus niet hetzelfde. Als ik van jou was, dan zou ik de tips van Karel nog eens grondig overlopen, een paar ebooks over het thema bestuderen en ondertussen opteren voor een iets meer bescheiden formulering.

  Een eerste tip nu al misschien ?

  Wees professioneel in de "comments" van een collega blogger.
  En als je je link DUMPT, probeer dat dan toch minstens op een tactvolle manier te doen.
  Anders wordt je link toch meestal gezien als spam en direct verwijderd. Denk aan het imago van je site!

 4. @Fil:
  Sorry, je hebt gelijk. Ik was even een 😉 vergeten. Het leek me gewoon nuttig om wat artikelen te linken die interessant kunnen zijn voor mensen die meer over bloggen an sich willen weten.

  Die eerdere opmerkingen waren mijns inziens terecht. Hoe geloofwaardig ben je als je spelling als criterium aandraagt, om vervolgens in hetzelfde stuk meerdere foutjes te maken? Dan heeft 'professioneel' reageren ook geen zin meer denk ik.

 5. Omgaan met negatieve feedback is altijd moeilijk. Zeker in de comments van een blog (in vergelijking met bvb in een email).
  De kunst bestaat erin om op de juiste manier te reageren.
  Je reactie zal immers gelezen worden door andere bezoekers. Denk dus eerst rustig na over je antwoord (begin niet dadelijk te schelden), en probeer munt te slaan uit de situatie.

  Een negatieve opmerking kan je immers veel extra bezoekers opleveren. Soms veel meer zelfs dan lovende woorden.
  Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Beter dan helemaal geen.
  Kijk maar eens naar die Amerikaanse bloggers. Hoe die mekaar soms zwartmaken. En het levert massa´s bezoekers op ! Soms krijg ik de indruk dat ze onder één hoedje spelen. (waarschijnlijk wel)

  Hetzelfde geldt voor het uitlokken van een goeie controverse. Maar dat raad ik enkel aan voor gevorderde bloggers 🙂

  @Jerry: bedankt voor je tegenbericht. Ik kende je blog niet, maar ga het zeker volgen in de toekomst.

 6. Dat wordt vriendjes vind ik wel een hele sterke. Vooral als ik bijvoorbeeld kijk naar iets als Dmoz, maar zeker ook naar de Nederlandse kloon 'startpagina'.

  Zonder vriendjes daar (en ik noem geen namen ;)), kun je vermelding op een groot aantal dochters wel vergeten (of zelfs eentje). Ik vind het woord vriendjes ook niet echt goed klinken. Misschien is 'vertrouw mede bloggers' of 'durf elkaar credit' te geven wel beter. Bezoekers die websites vertrouwen zullen ook vaker terugkomen en ook mede bloggers zullen ze sneller een link gunnen.

 7. @Jerry
  Dus je wil zeggen dat je mijn blog niet serieus neemt en daarom onprofessioneel gaat reageren door een link te dumpen?

  Ik neem mezelf namelijk wel serieus. En ik geef toe, spelfouten horen niet thuis op een blog. Van de andere kant, ik typ dagelijks minstens 8 A4-tjes dus dan kan het inderdaad wel eens gebeuren dat er een spelfout in komt te staan...

 8. @Karel
  Ik zeg niet dat ik je blog niet serieus neem, ik ben enkel van mening dat ik dit betreffende artikel (dat verder een prima stuk is) net iets minder geloofwaardig is door die paar foutjes en jouw statement over spelling. Als ik deze blog niet serieus zou nemen zou ik hier niet komen, want een lifelog is het niet.

  Daarnaast haal je twee zaken door elkaar: mijn eerste comments, die onder het kopje 'onprofessioneel' vallen, staan los van de link die ik geplaatst heb. Bovendien vond ik het iets toevoegen aan het reeds gezegde, zoals ik eerder al zei. Ik had het inderdaad iets tactvoller kunnen doen, excuses daarvoor.

  @Fil
  Over negatieve publiciteit kunnen wij ook meepraten, zo hebben we o.a. een keer in de clinch gelegen met GeenStijl... Uiteindelijk nog een hele flamewar geworden 🙂

 9. Karel, ik snap Jerry wel. Je geeft het namelijk zelf aan in je lijstje. Maar goed, niet iedereen is even sterk in spelling en grammatica.

  Een punt mis ik trouwens nog in je lijstje. Je zegt niets over het gebruik van nofollow. Wil je je weblog levendig houden, dan moet je commenders vooral niet "belonen" met een nofollow link. WordPress schakelt dit standaard in.

 10. Spelfouten horen vanzelfsprekend niet in artikelen, maar dat men altijd op elk log reageerD daarop is enigzins vervelend.

  Karel's reactie is namelijk ook mijn idee, je typt zoveel op een dag, zowel engels als nederlands. Een foutje is snel gemaakt, vooral wanneer je grote teksten post/mailed.

 11. @Tim/@Karel, dat is waar. Maar goed, als je het echt goed onder de knie hebt, denk je er niet eens bij na. Dan typ je vanzelf goed, op nietgangbare woorden na misschien. Het is ook een kwestie van taalgevoel en de aandacht, die er op de basisschool aan is besteed. Het is wel zo dat de Belgen beter Nederlands schrijven dan dat de Nederlanders dat doen.

 12. Goedemiddag Karel, ten eerste complimenten voor je mooie blog, ik ´loop´ vaak naar binnen en volg je via rss.

  Betreft de ´spelling´ - Als Limburger krijg ik vaak de opmerking dat mijn Nederlands niet al te best is en ik probeer zoveel mogelijk te leren van deze opmerkingen.
  Ik schijn veel van Germanismen gebruik te maken en de ´d´ en de ´t´ staan ook wel eens op de verkeerde plaats. Verder ga ik ervan uit dat, naarmate ik meer ga schrijven, ook beter op mijn spelling ga letten. (het zal er wel mee te maken hebben dat ik tussen 2 grenzen woon!)

  Daarnaast heeft het ook wel zijn charme, een ´blog´ is voor veel mensen toch iets persoonlijks, iets van hunzelf. Zij schrijven niet voor ´de wereld´ en hebben geen verplichtingen.
  Zij willen en hoeven er geen geld mee te verdienen.

  Uiteindelijk zal het een oneindige lijst worden met tips...

  Frank

 13. Misschien een goed idee om ook erbij te zetten dat je niet telkens korte blogs moet schrijven... Anders denken ze; wat is dit? Een blog is meestal 1 a4-tje, vind ik.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *