De beveiliging van je site regelen: welke SSL certificaten zijn er?

27 februari, 2017

ssl certificaten header
Er is al veel over geschreven: SSL certificaten voor het beveiligen van je website of webshop. Is een SSL certificaat iets voor jou? Waar moet je rekening mee houden als je besluit een SSL certificaat te gaan gebruiken? Wat voor impact kan het hebben op je rankings? Daar ga ik het hier niet over hebben. Mocht je daar meer over willen lezen, dan adviseer ik je hier eens te kijken.
In dit artikel help ik je namelijk graag wat orde te scheppen in de chaos die SSL certificaten heet. Welke soorten zijn er eigenlijk, en welke is geschikt voor jou? Ik help je graag op weg.

Soorten SSL certificaten

In de wereld van de SSL certificaten verdwaal je al snel. Je hebt keuze uit veel partijen, met allemaal een eigen aanbod. Toch kun je de certificaten grofweg in drie categorieën indelen:

 1. Domain SSL certificaten
 2. Organization SSL certificaten
 3. Extended Validation SSL certificatengoogle met slot

Domain SSL certificaten

Domein SSL certificaten zijn de meest basic SSL certificaten. Ze worden volledig ondersteund en op dezelfde manier herkend als de Organization SSL certificaten. Het voordeel van dit type certificaat is dat het snel kan worden uitgegeven. Bovendien zijn Domain SSL certificaten vaak relatief voordelig. Houd er wel rekening mee dat dit certificaat uitsluitend geldig is voor de domeinnaam waarvoor hij is aangevraagd. Heb je meerdere domeinnamen? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor Organization SSL certificaten.
Nog even kort. Een Domain SSL certificaat is geschikt voor bedrijven die:

 • hun website willen beveiligen zonder hoge kosten;
 • slechts 1 domeinnaam hebben.

Organization SSL certificaten

Wanneer jouw bedrijf meerdere domeinnamen heeft, kun je kiezen voor de organization SSL certificaten. Deze worden goed herkend door de browsers en geven je bezoekers een veiliger gevoel. Waar je wel rekening mee moet houden is dat aanvragen voor dit type certificaat worden gevalideerd vóór de uitgifte ervan. Dit kan betekenen dat je langer moet wachten op je certificaat of, in de minst gunstige situatie, dat je aanvraag niet wordt goedgekeurd.
Een organization SSL certificaat is geschikt voor bedrijven die:

 • hun website willen beveiligen;
 • meerdere domeinnamen hebben waarvoor ze een SSL certificaat aan willen vragen.

Extended Validation SSL certificaten

De naam zegt het al, dit is het meest uitgebreide én gevalideerde certificaat dat er is. Deze certificaten worden uitgegeven door een certificaatautoriteit. Elk certificaat voldoet dan ook aan specifieke eisen rondom de identiteitscontrole van de website. Wat goed is om te weten, is dat dit type niet veel verschilt van de goedkopere varianten. Ook is de encryptie, oftewel de versleuteling, niet beter. Het belangrijkste verschil zit in de identificatie van dit type certificaat in de browser. Een voorbeeld van een EV SSL certificaat, vind je bovenin de URL-balk van onze website.
kg print screen url
Een Extended Validation SSL certificaat is geschikt voor bedrijven die:

 • de bezoekers van hun website net dat extra beetje gevoel van veiligheid willen geven, zoals webshops dat vaak willen.

Kortom

Zoals je ziet, is er geen sprake van extreme verschillen tussen de soorten certificaten. Het belangrijkste is dat je het certificaat kiest dat past bij jouw bedrijf en jouw bedrijfsstrategie.
Heb jij je website nog niet voorzien van een SSL certificaat? Wil je hier ondersteuning bij? Neem dan even contact op met onze online adviseur.

Wil jij een gratis tip ontvangen voor jouw website?

Graag wil ik jou voorzien van een gratis gepersonaliseerde tip voor jouw website. Interesse? Klik dan op de onderstaande link.

Ja, ik wil graag een gratis tip.

 1. Ik kan ook nog kiezen voor een wildcard SSL certificaat bij mijn provider. Deze mis ik in jullie overzicht. Wanneer moet ik hiervoor kiezen?
  En is een Let’s encrypt gratis certificaat ook voldoende?

  1. Hoi Stephanie,
   Goede vraag. Een wildcard SSL certificaat is een aanvulling op het Domain Certificaat. Hier kun je voor kiezen als je meerdere subdomeinen wilt beveiligen, bijvoorbeeld http://www.voorbeeld.nl en blog.voorbeeld.nl.
   Het voordeel daarvan is dat je met 1 Domain Certificaat een onbeperkt aantal subdomeinen kunt beveiligen.
   Een Let’s encrypt certificaat kun je proberen. We hebben er geen ervaring mee, maar het kan prima zijn. Het is wel de vraag of je hostingpartij of developer hieraan mee wil werken. Ik zou je dan ook adviseren om dit na te vragen bij je hostingpartij of developer die dit voor je regelt. Voor de volledigheid: het kan zijn dat ze toch nog kosten rekenen voor het erop zetten van het certificaat.

 2. Ik snap nooit de verschillen.
  Bij veel bedrijven zie dus de volledige naam + groende adres balk.
  Maar ik kom ze ook tegen met het woord veilig + groene adres balk.
  Zit daar dan specifiek verschil in of is dat precies het zelfde alleen anders ingesteld?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *