Maak je gebruik van de 'If-Modified-Since' http header?

15 maart, 2011

In de technische richtlijnen van het Google centrum voor webmasters wordt aangeraden om te controleren of de server vanwaar je website gehost wordt de functie 'If-Modified-Since' ondersteunt.

Wat is de functie 'If-Modified-Since'?

Deze functie is bedoeld voor de spiders van zoekmachines om aan te geven of er iets aan de pagina gewijzigd is. Als er niks aan de website veranderd is heeft het voor een spider ook geen nut om deze pagina`s opnieuw te indexeren. Maakt je server geen gebruik van deze functie dan gaat de spider iedere keer opnieuw elke pagina van je website af. Dit is vooral bij grotere websites niet zo efficiënt omdat dit dan aardig wat van je bandbreedte inneemt en dus tot hogere kosten kan gaan leiden. Een ander nadeel is dat andere pagina's dan misschien helemaal niet aan de beurt komen.

Waar moet je op letten?

Als je website werkt met database gebaseerde webpagina's zou dit wel eens voor problemen kunnen zorgen. De reden hiervoor is dat de functie 'If-Modified-Since' zich meestal niet automatisch update telkens als er pagina's vanuit de database worden opgevraagd. Voor Google bevat de pagina dus nog steeds oude content maar in werkelijkheid is dit niet het geval. Als je via zo'n systeem werkt is het dus aan te raden om deze functie niet te gebruiken of iedere keer te controleren en te updaten indien nodig.

Hoe weet je of je website gebruik maakt van deze functie?

Daar bestaan natuurlijk verschillende online tools voor zoals:
If Modified Since Tool
Matt Cutts heeft hier ook een toelichting over gegeven op zijn YouTube kanaal:

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Heb je helemaal gelijk in maar in de praktijk zou het iets complexer zijn. Zo hebben ze Matt Cutts ook al eens gevraagd waarom de websites van Google niet volgens de richtlijnen van het W3C zijn, wat eigenlijk een verplichting is voor iedere website op het internet. De respons vind je hier http://goo.gl/Y1sM6

 2. Hoe zit dit dan als je pagina bijvoorbeeld tellers of andere dynamische data bevat, zoals op karelgeenen linkboven "RSS Feed 1.614"?
  Het gebruik van de header betekend toch ook dat de browser (die dit ondersteund) de oude pagina uit de lokale cache haalt?

  1. De dynamische data van de RSS wordt hier niet meegenomen. Dit kun je in de code aangeven en staat normaal zo ingesteld als je website op een Apache server staat.
   En inderdaad oude pagina's worden ook op die manier uit de lokale cache gehaald.

 3. Zorg er bij websites die informatie uit een databank halen voor dat je de gegevens een automatische datering meegeeft (voor de kenners onder ons: MySQL, timestamp - veld...)
  Vervolgens kun je deze datum dan als if-modified-since meegeven. Dat werkt echt super...

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *