Behaal meer omzet en winst! Hang een dashboard op kantoor!

Karel
5/2/2015
Algemeen
X
min leestijd
Karel
5/2/2015
Algemeen
X
min leestijd

Als onderneming heb je een doel of meerdere doelen. Daaronder hangen de KPI's. Deze getallen blijven meestal binnen de kamer van de directie en managers.Wat op zich natuurlijk best vreemd is. Want wie beïnvloeden die KPI's en daarmee dus ook de doelen? Juist, de werknemers. Zou het dan niet logisch zijn om deze medewerkers inzicht te geven in deze cijfers?

KPI's en doelstellingen laten leven door ze te laten zien

Het ultieme wat je als organisatie kunt bereiken is dat medewerkers de KPI's en doelstellingen eigen gaan maken. Dat ze exact weten wat de cijfers betekenen, wat de gevolgen hiervan zijn én hoe zij deze cijfers kunnen beïnvloeden.Om dit voor elkaar te krijgen zul je deze cijfers moeten laten zien, liefst zoveel mogelijk. De beste manier hiervoor is door middel van een dashboard.En dan heb ik het niet over een saaie PDF met wat grafieken die je wekelijks doorstuurt. Ik heb het over een digitaal dashboard op een scherm of grote tv.Binnen onze organisatie hebben wij op strategische plaatsen (bij de koelkast bijvoorbeeld ;-)) dergelijke schermen hangen:

dashboard-KG

Wat laten we zien?

In ons geval rouleren op deze schermen een drietal dashboards, van onze blog (wat je nu leest), ons Bureau en onze Academy.Op deze dashboards laten we de belangrijkste KPI's zien én de doelstellingen van dit jaar. Iedereen ziet dan realtime hoe we er op dit moment voor staan.Tevens laten we ook de “successen" zien waaronder bijvoorbeeld de dagomzet van onze Academy of het aantal getekende offertes voor ons Bureau.

Wat levert een dashboard ophangen op?

Vanaf dag 1 dat wij het dashboard hebben opgehangen werpt het zijn vruchten af. Zo hebben we in onze vestiging in Valkenswaard een scherm bij de koelkast en eettafel gehangen (zie foto boven).In de eerste weken merk je dat mensen vragen gaan stellen zoals: “Wat betekent die grafiek" of “Waarvoor staat dat cijfer". Dit is wat je natuurlijk wil. Op deze manier krijgt iedereen binnen de organisatie voeling met de KPI's en doelstellingen.Na die beginperiode zul je zien dat het steeds meer gaat leven. Men ziet een getal, roept iemand anders erbij en ze gaan er over discussiëren.Het gevolg is dat we hierdoor een resultaatgerichte organisatie creëren wat zich automatisch vertaalt in een efficiënter en winstgevender team. Ik kan dan ook iedere ondernemer adviseren om zo'n dashboard op te hangen. Voor de prijs moet je het in ieder geval niet laten!

Welke dashboard software?

Op dit moment heb ik ervaring met 2 soorten dashboard-software: Klipfolio en Geckoboard (via deze link ontvangen we beide 10% korting). Die eerste was en is veel te complex. Hoewel de mogelijkheden uiteindelijk misschien iets breder zijn dan Geckoboard is het in de meeste gevallen gewoon overkill. Je hebt er in ieder geval een flinke dosis programmeerkennis voor nodig.Geckoboard bevalt me veel beter. Standaard zijn er al veel koppelingen (zoals met Google Analytics, Twitter, Facebook en Google Spreadsheet). De leercurve is redelijk vlak en na enkele uren stoeien maak je al mooie en praktische dashboards.

Zelf aan de slag?

Op dit moment leg ik de laatste hand aan onze handleiding voor het maken van een dashboard voor op jouw kantoor. Het leuke is dat je dit helemaal zelf kunt doen en het je in totaal nog géén €200,- per dashboard zal kosten, inclusief computer, scherm en beugel!De handleiding vind je hier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier