5 linkbait strategieën

Karel
9/7/2010
Linkbuilding
X
min leestijd
Karel
9/7/2010
Linkbuilding
X
min leestijd

Linkbuilding wordt over het algemeen als het moeilijkste onderdeel gezien van SEO. Gelukkig maar, want anders zou iedereen het kunnen doen. Linkbuilding kan dus 1 van de meest interessante vormen van SEO zijn.Linkbuilding is het genereren van inkomende links naar jouw website. Dit kan eigenlijk op twee manieren:

  1. Gaan bedelen voor links, zoals bijde bekende startpagina's. Op zich is hier niet zo veel fout mee. Als er weinig concurrentie op je gewenste zoekwoorden zijn is het zelfs vaak wel genoeg. Nadeel is alleen dat elk bedrijf dit kan, en op lange termijn dus niet zo veel voordeel oplevert.
  2. Linkbait uitgooien, en op die manier hopen dat interessante websites naar jou gaan linken. Het voordeel hiervan is dat er sites naar jou kunnen gaan linken die veel meer waarde hebben dan de eerder aangehaalde startpagina's. Dit betekent weer op lange termijn meer concurrentievoordeel.

Maar linkbait uitgooien is niet eenvoudig. Hier vijf manieren voor het creëren van linkbait.

Maak een weblog

Een weblog is vrij snel en eenvoudig opgezet met Wordpress. Een gratis thema erbij en je hebt vrijwel gratis een weblog inclusief CMS.Het nadeel van een weblog is dat je regelmatig nieuwe en interessante artikelen kunnen schrijven om het publiek geboeid te houden en dus regelmatig nieuwe links te verzamelen.

Gast op een weblog of nieuwssite

Kijk naar dit weblog. Als je interessante informatie hebt, krijg je eenvoudig een link naar je website. Probeer elke maand een artikeltje te schrijven en plaats die op een ander weblog: op die manier krijg je veel links van diverse domeinnamen.In marketingland zijn veel weblogs, maar misschien in uw branche niet. U kunt dan altijd gaan voor een nieuwssite van uw branche. De informatie van het artikel is dan misschien wat anders opgebouwd en inhoudelijk ook iets anders, maar feit blijft dat je interessante inhoud deelt.Ook dit heeft een nadeel: naarmate je artikelen ouder worden, zullen ze ook worden verwijderd. En daarmee is dus ook je linkje weg. Je moet het evengoed volhouden en af en toe je belangrijkste bronnen voorzien van een nieuw artikel.Oh ja"¦ technisch gezien is dit geen linkbait (je zorgt er namelijk voor dat je zelf naar je eigen site gaat verwijzen en niet dat andere websites zonder belang naar jou gaan verwijzen). Toch is het wel effectief en valt het ergens tussen linkbuilding en linkbaiting en wilde ik het dus wel even meenemen.

Geef, geef, geef!

Gratis doet het goed op internet. Ik had het bij punt 1 al over een gratis thema voor je weblog. Maar onder zo'n gratis thema staat vaak wel een linkje naar de ontwerper er van. Als zijn gratis thema nou een stuk of 1000 keer geplaatst word, heeft hij 1000 gratis links. Hij had natuurlijk ook gewoon 250 euro voor zijn ontwerp kunnen vragen en 1 keer kunnen verkopen, maar dit brengt hem veel meer op.Andere gratis zaken die het goed doen zijn bijvoorbeeld handleidingen. Een handleiding Zoekmachine Marketing gratis weggeven zorgt voor veel inkomende links. Dus raad eens waar ik mee bezig ben"¦

Begin een keurmerk

Natuurlijk is het niet eenvoudig een keurmerk in de branche te introduceren die gezien word als relevant, maar het kan wel een hoop inkomende links genereren. Vooral opleidingsinstituten hebben zo een eenvoudige manier van linkbuilding, maar eigenlijk geld zo'n keurmerk voor elk instituut met een hoog betrouwbaarheidsfactor.Kijk maar eens op seoguru.nl/seo-bedrijven/. Al deze bedrijven hebben een cursus bij deze SEO-guru afgenomen en voeren nu zijn SEO-deskundige webontwikkelaar logo. Elk bedrijf die dit logo op zijn website heeft staan verwijst naar een pagina op het domein van"¦ seoguru.nl natuurlijk! Slim gedaan!

Begin een prijsvraag

Een van de beste linkbait van SEO-bedrijven is de V7ndotcom Elursrebmem wedstrijd. John Scott van het bedrijf V7N Networks zegt op 20 december 2005 dat het bedrijf dat op 15 mei 2006 op positie 1 scoort op Google.com op het zoekwoord 'V7ndotcom Elursrebmem' 50% van het prijzengeld krijgt, dat ongeveer zo'n $5000 zal zijn.De SEO-community op zijn achterste benen, en iedereen probeerde natuurlijk direct te bewijzen dat zij de beste waren. Deze sociale explosie in een gemeenschap die online zeer actief is was natuurlijk een schot in de roos en heeft ze duizenden inkomende links bezorgd.Wie weet er nog meer van dit soort inspirerende voorbeelden? Wie weet hoe we goede linkbait uit kunnen zetten? Ik hoor het graag!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier