In 3 stappen aan de slag met video in je social media marketing!

Karel
8/3/2016
Content marketing
X
min leestijd
Karel
8/3/2016
Content marketing
X
min leestijd
video marketing header

Video is niets nieuws wanneer je gebruik maakt van social media, maar gebruik jij ook al video als onderdeel van de social media strategie van je bedrijf?Uit onderzoek blijkt dat Facebook video zelfs eind 2014 YouTube al voorbij ging als het gaat om video's die gepost werden door bedrijven.

video FB vs youtube grafiek

Grote kans dat jij denkt: “Dat wil ik ook!"Het kan best lastig zijn om zelf een begin te maken, daarom zet ik in dit artikel drie tips voor je op een rij die je gaan helpen bij het gebruiken van video in je social media marketing.

Stap 1: kies het juiste type video

Er zijn allerlei soorten video's te bedenken, maar het is belangrijk om het juiste type voor jouw bedrijf / product / dienst en doelgroep te kiezen. Wanneer je ervoor kiest om jouw product de hoofdrol te laten spelen, is het van belang om een goede balans te houden tussen het promoten van je product en de toon van de video. Probeer deze altijd licht, leuk en informeel te houden. Dit geldt voor alle typen video's die hieronder als voorbeeld aan bod komen.

Aandacht trekken met Pre-roll video

Een pre-roll video advertentie bestaat uit de korte filmpjes die je bijvoorbeeld op YouTube voorbij ziet komen wanneer je een video wilt starten. Sommige zijn weg te klikken (skippable) en andere moet je volledig bekijken voordat je verder kunt.Je kan ze echter ook tegenkomen op een website, Facebook, Instagram of Twitter.Doordat ze zo ontzettend kort zijn is het noodzakelijk om direct aandacht te trekken van de kijker.Onderstaande afspeellijst bevat 6 goede voorbeelden waarbij zeer creatief is omgegaan met het type video “pre-roll" op Youtube:

Het mooiste voorbeeld hierin vind ik de video van GEICO. De ad zelf is zeer kort, maar door het verrassingseffect van de hond die op tafel springt zorgen ze er met humor voor dat men blijft kijken.

Geef je doelgroep uitleg via “how-to" video's

Een ander (zeer populaire) vorm van online video is de “how-to" video. Daarin leg je je doelgroep bijvoorbeeld exact uit hoe ze jouw product het beste kunnen gebruiken.Google publiceerde in 2015 al dat het aantal zoekopdrachten naar how-to video's met 70 procent is gestegen. Probleem-oplossende content is erg waardevol en video is een van de beste manieren om dit je doelgroep aan te bieden.Leuk (over de top) voorbeeld is de serie HORNBACH mancave, waarin ze hun visie: “Met HORNBACH is geen project onmogelijk, hoe te gek ze ook zijn." uiten.In de serie 'Mancave - Een HORNBACH original' laat een man zijn fantasieën de vrije loop en bouwt waanzinnige 'mannenprojecten' in zijn eigen HORNBACH Mancave. Waarvan na iedere video de beschrijving te downloaden is, hoe gek het idee ook is.

Op het kanaal heeft HORNBACH uiteraard ook video's waarin de “gewone" huis-tuin-en-keuken klussen worden uitgelegd.Tip: Uit recent onderzoek van Google is gebleken dat vrouwen (specifiek moeders) YouTube steeds meer gebruiken voor antwoorden op alledaagse vragen. Denk aan productvideo's alvorens een online aankoop, recepten en ideeën om dagelijkse problemen op te lossen.Onderstaande video met tips is ideaal om de doelgroep ‘moeders van jonge kinderen' te bereiken. Het betekent natuurlijk niet dat je persé kinderwagens hoeft te verkopen om een dergelijke video te maken ;-) :

Geef een kijkje achter de schermen

Door men een kijkje te geven achter de schermen, zorg je ervoor dat jouw merk / bedrijf op een persoonlijker niveau in contact komt met je doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig te vloggen of een videoserie te starten, zoals Ben & Jerry's dat gedaan heeft.In onderstaande video komt een van de vele Flavor Guru's aan het woord en daarmee krijg je een kijkje achter de schermen, waarbij je ziet wat werken voor de ijsgigant inhoudt.

Our Flavor Gurus do so much more than make (and eat) ice cream. Meet our Flavor Guru Chris. Watch the full video: http://benjerrys.co/1IOZRrc (link in profile)

Een video die is geplaatst door Ben & Jerry's (@benandjerrys) op 15 Jun 2015 om 1:06 PDT

Stap 2: kies de juiste tool passend bij jouw budget

Met de ontwikkelingen op het gebied van video marketing is het niet gek dat de meeste social media platformen het je erg makkelijk maken om een video te uploaden of zelfs op te nemen binnen het kanaal.Denk aan apps zoals Instagram, Twitter en Vine waarbij je een video kunt opnemen, bewerken en delen. Een goede optie wanneer je budget niet al te groot is.Voor het bewerken van video op je computer kun je denken aan gratis tools zoals PowToon (animatie) of Camtasia. Met Camtasia maak je ook erg makkelijk een screencast, waarbij je men exact kunt laten zien hoe iets werkt. Wij gebruiken dat zelf bijvoorbeeld in onze online cursussen ;-).

Stap 3: meet de resultaten

Wanneer je je video's maakt met een social media app, beschik je niet altijd over de statistieken van je video's (niet op 1 centrale plek).Wanneer je je video's bijvoorbeeld via YouTube uploadt en vervolgens verspreidt, heb je deze data wel. Denk aan het aantal views, shares, aantal minuten aan bekeken video en de kijkersloyaliteit. Maar ook aan de demografie van je kijkers, dat is allemaal te vinden in YouTube Analytics.Met die data kun je nagaan wat wel en niet werkt voor jouw doelgroep. Meer tips over het tracken van de ROI van je video marketing vind je in dit artikel van SocialMediaExaminer (Engels): How to Track the ROI of Your Video Marketing.

Gebruik van online video marketing voor B2B?

Alle genoemde tips en voorbeelden zijn met een aantal creatieve aanpassingen natuurlijk ook toe te passen op B2B organisaties. Toch raad ik je aan om dit artikel op Marketingfacts te lezen wanneer je nog meer tips (en overtuiging) zoekt om ook online video te gaan gebruiken: Zo benut je de kansen van video in B2B marketing.

Tot slot

Wanneer je graag nog meer tips wilt over het gebruik van online video dan moet je deze presentatie van Gary Vaynerchuk bekijken:

The Rise of Social Media Video Marketing from Gary Vaynerchuk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier