SEO en Xenu webcrawler

17 juni, 2009

xenu-zoekrobotVorige week schreef ik over het gebruik van de SEO tool Xenu. Met deze tool simuleer je een webcrawler. Oorspronkelijk was Xenu bedoeld om kapotte links te vinden, maar het programma kan veel meer. Zoals beloofd schrijf ik deze week over een aantal extra SEO toepassingen van het programma.

Vergeet je niet iets?

Vorige week noemde ik al het scannen op 'orphan pages'. In een reactie was Jacob Ras zo vriendelijk om toe te lichten wat 'orphan pages' zijn: 'pagina's waar geen enkele andere pagina naar linkt.'. Of zoals Xenu het zelf zegt: 'links die niet gespidered worden (bijv. webformulieren, dynamisch gegenereerde links en links in stylesheets)'.

Misschien ben je vergeten om naar een pagina te linken. De kans dat een dergelijke pagina toch geïndexeerd wordt is dan nihil. Aangezien elke pagina van je website waardevol kan zijn is dat zonde.

Heb je FTP toegang dan is het een kleine moeite om met Xenu je website op 'orphan pages' te scannen. Vul je FTP gegevens in aan het einde van een scan of kies de optie Report onder File in het menu. Vind je een 'orphan page' waar naar gelinkt moet worden ben je vervolgens vrij om ergens een link naar deze pagina op te nemen.

Zie ik dubbel?

Paginatitels zijn een belangrijke 'on page' factor bij SEO. Xenu maak het gemakkelijk om te zien of je dezelfde paginatitel vaker hebt gebruik. Klik aan het einde van een scan op de kolom Title om documenten te sorteren op de titel. Controleer vervolgens of je dezelfde paginatitel vaker gebruikt hebt.

xenu-titels

Heb ik alles beschreven?

Het alt attribuut is bedoeld om een beschrijving te geven van afbeeldingen. Iemand die een afbeelding niet kan zien weet zo bij benadering wat er staat. Zoekmachines geven een kleine waarde aan de alt tekst van een afbeelding. Dit doen ze omdat webcrawlers ook niet kunnen 'zien' wat de inhoud van een afbeelding is.

Controleer met Xenu of al je afbeeldingen een (optimale) alt tekst hebben door te sorteren op Type. Dit sorteert de resultaten op bestandstype. Scroll naar beneden tot je de image/jpeg, image/gif of image/png resultaten ziet. Kijk vervolgens bij de Title om de alt teksten te controleren.

xenu-afbeeldingen

Naast paginatitels is de interne linkstructuur een belangrijke 'on page' SEO factor. Xenu maakt het je gemakkelijk om de interne linkstructuur te analyseren. Door te sorteren op Out Links en In Links controleer je het aantal uitgaande en inkomende links. Zo controleer je bijvoorbeeld gemakkelijk of er vaak genoeg gelinkt wordt naar een waardevolle pagina.

Ben ik iets vergeten?

Na twee artikelen heb ik nog steeds niet alle mogelijkheden van Xenu uitgeput. Mocht iemand aanvullingen hebben op mijn artikel dan zie ik die graag ik de reacties!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Wederom een goed artikel Martijn! Doet me denken aan de tijd dat ik begon met bloggen. Lekker praktische artikelen, dat is waar Karelgeenen.nl ook voor staat. Zelf dwaal ik af en toe af met bloggen. Maar dit artikel is precies zo geschreven als dat ik het in het begin voor ogen had! Thanks!

 2. @Karel, Je bedankjes zijn bijna legendarisch aan het worden, nog even en men blogt alleen al om ze te krijgen ;).

  Maar ik ben het wel met Karel eens, nette praktische tips. Lekker operationeel een geen 'geleuter' in de hoogte waar je niets mee kunt.

  Op zich is het wel een 'mosterd na de maaltijd' actie aangezien je eigenlijk ervoor moet zorgen dat dit bij de bouw of bij het maken van content al goed staat, maar andersom is het wel een ideale check om te zien of het allemaal goed is gegaan.

  Overigens zijn dit soort dingen niet alleen een check voor SEO. Wat dacht je bijvoorbeeld van accessibility (waarvoor de ALT attributen bijvoorbeeld een must zijn), ook voor usability (beschrijvende link en title teksten) zijn dit prima tips. 't Is dus niet altijd SEO wat de klok slaat 😉

  (gezegd vanuit mijn mening dat ik vind dat de gebruiker op 1 moet staan, SEO komt op z'n vroegst pas daarna..)

 3. Jammer dat je geen geluidjes kunt invoegen in zo'n reactie, het zou anders een applausje geworden zijn 😉

  Zeer sterk en makkelijk leesbaar artikel en aan een interessante informatie ook geen gebrek.

  Ben heel benieuwd naar wat de toekomst qua artikelen gaat brengen, kijk er in ieder geval al naar uit 😉

 4. @Carnaval in Nederland: zoals Tim al aangeeft is Xenu vooral bedoeld voor bestaande websites. Bouw je een nieuwe website dan moet je er voor zorgen dat die technisch goed in elkaar steekt, gebruiksvriendelijk is etc.

  Ik gebruikt Xenu vaak om een nieuwe site te scannen die ik nog niet ken. Zo zie ik vrij snel wat er mis is met de site.

 5. Mooi artikel ... het programma gebruikte ik ook al. Ik heb namelijk veel uitgaande links, die gebruikers toevoegen. Het is voor mij onmogelijk om die handmatig te controleren. Het programma is uitermate handig ook met het volgende van redirects, etc.

 6. @Website Promotie: Zelf maak gebruik van LinkEx (http://www.linkex.dk), als een gebruiker dan een link toevoegt wordt automatisch gecontroleerd of hij/zij wel een backlink heeft geplaatst. Je kunt ook in een handig overzicht voor alle links controlere of ze nog backlinks hebben.

 7. @ Marijn, de tool is zeker niet alleen bruikbaar voor bestaande sites. Zoals in mijn reactie op het oorspronkelijke Xenu artikel gaf ik al aan dat de tool minstens even handig is voor een grondige analyse van je concurrentie. De tool kan in principe in elke fase van een online marketing project nuttig gebruikt worden.

 8. Hoe zit het eigenlijk met hoofdlettergevoeligheid van URLs? De Xenu tool geeft me een aantal foutmeldingen (lowercase), maar de link op de site heeft dan bijv. 1 hoofdletter in de URL. De link werkt dus wel, maar toch rapporteert Xenu dan 404's. Is dit dan terecht?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *