Website verhuizen? Google helpt!

14 juni, 2009

moving-van-636Iedereen die het al heeft meegemaakt weet hoe vervelend en gevaarlijk het kan zijn. Het verhuizen van je website naar een nieuwe url. Pagina's die niet meer worden gevonden, rankings die verloren gaan, enz.

Maar Google zou Google niet zijn als ze webmaster daar mee willen helpen. En dat hebben ze nu dus gedaan! Vanaf nu kun je rechtstreeks aan Google duidelijk maken dat je website verhuist is naar een ander domein. Uiteraard moet je wel zelf nog voor de nodige redirects zorgen, maar een stap voorwaarts is het zeker!

adreswijziging-menu-google-webmasterhulpprogrammaGoogle webmasterhulpprogramma's

Ook voor deze wijziging die vaak door de webmaster wordt gedaan biedt Google hulp met zijn speciale programma voor webmasters. Wanneer je hier inlogt (ervan uitgaande dat je al een website hebt toegevoegd) zie je voortaan links in het menu een link met "adreswijziging" staan (zie afbeelding links).

Voordat ik het trouwens vergeet, Google webmasterhulpprogramma's is een ontzettend handige tool van Google waar je allerlei zoekmachine optimalisatie factoren mee kunt meten en sturen. Zorg dus dat je zeker je website daar aanmeldt.

Adreswijziging

Nadat we dus op de link hebben geklikt krijgen we het volgende scherm te zien:

adreswijziging-google

Belangrijk is dat je wel even alles goed doorleest, vooral de link naar de handleiding om je website te verhuizen.

Conclusie

Persoonlijk vind ik dat Google zich hier weer van zijn beste kant laat zien. Ze begrijpen de frustraties van het verhuizen van een website en bieden hier een eenvoudige oplossing voor aan.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Mooi artikel, maar hoe zit het met een site die naar een andere server gaat en met een nieuwe url maar je wilt de oude url ook blijven gebruiken?

  Bijvoorbeeld, http://www.scoutpedia.nl is naar een europees scouting wiki netwerk verplaats en is nu bereikbaar op nl.scoutwiki.org
  Maar liever had ik dat scoutpedia.nl/... niet doorlinkt naar de nieuwe url, maar de er scoutpedia.nl/... blijft staan.

  Is dit wel verstandig dat ik dit wil, het is wel een heel stuk mooier en vooral duidelijker voor de nederlandse bezoeker.

  1. Het vorige artikel (waarop Karel met deze post denk ik ook inhaakt) http://www.karelgeenen.nl/14/website-verhuizen-denk-aan-de-zoekmachines/ gaat in op het verhuizen van websites, en war aan te denken.

   In de door jou geschetste situatie heeft de verhuizing reeds plaatsgevonden. Ik denk dan ook dat je doelt op het inde adresbalk zichtbaar blijven van scoutpedia.nl

   Dit zou kunnen met bijvoorbeeld een frame pagina. Je plaatst dan een html bestand op het .nl domein welke de wikipagina in een frame opent. Bedenk wel dat hierbij linken naar specifieke pagina's niet kan, er zal altijd scoutpedia.nl in het domein blijven staan.

 2. M.i. moet een webmaster zelf in staat zijn om zijn oude pagina's met een 301 redirect door te sturen naar de nieuwe. Een redelijk eenvoudige klus, lijkt me 🙂

 3. Heb net de overgang gemaakt van erwin-sigterman.blogspot.com naar siggyvolgt.nl en dit is helemaal automatisch gegaan. Blogspot is natuurlijk van Google en dit hebben ze inderdaad richting de klant prima opgelost.

 4. Karel, heb je ook ervaringen met het verhuizen naar een nieuw domein en tegelijkertijd van platform veranderen? (php naar .NET) Daarbij gaat het ook om een site met duizenden pagina's. 301 redirects maken voor elke pagina wordt monnikenwerk maar als het moet dan moet het...

 5. Wij zijn verhuist naar een nieuw domein, gelukkig is dat goed gegaan. Wat doe je na een tijdje met de oude domeinnaam?

  Kun je die na verloop van tijd weer voor andere doeleinden gebruiken en na hoe lange tijd zou dat mogelijk zijn? Ik neem aan dat je het oude domeinnaam niet voor eeuwig vast hoeft te houden.

 6. Wij zijn verhuist naar een nieuw domein, gelukkig is dat goed gegaan. Wat doe je na een tijdje met de oude domeinnaam?

  Kun je die na verloop van tijd weer voor andere doeleinden gebruiken en na hoe lange tijd zou dat mogelijk zijn? Ik neem aan dat je het oude domeinnaam niet voor eeuwig vast hoeft te houden.

 7. Hallo Karel heb een vraag over redirect.
  Mijn domeinnaam heb ik verhuist naar een ander hostingprovider
  Daar ontwikkel ik een nieuwe site in WordPress, dus op een andere server met de verhuisde domeinnaam. De oude site heeft pagerank opgebouw maar staat nog op de oude server. Hoe maak je dan een redirect in .htaccess in combinatie met 2 servers?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *