Met www of zonder www, kies iets!

12 maart, 2008

Er zijn verschillende manieren om een website te bereiken. Via de favorieten in je browser, via een zoekmachine of via de adresbalk bovenin je browser.

Wanneer ik een website wil bezoeken via de adresbalk typ ik altijd de domeinnaam zonder www ervoor. Waarom? Het scheelt me typwerk"¦

Alvorens ik mijn punt duidelijk ga maken wil ik eerst even uitleggen wat het verschil is tussen met www en zonder www.

Waaruit bestaat een domeinnaam?
Op de volgende afbeelding is te zien waaruit een domeinnaam bestaat:

Waaruit bestaat een domeinnaam? 
Het hoofddomein en de extensie staan vast. Deze heb je bij de registratie van je domeinnaam moeten kiezen en deze kunnen niet meer gewijzigd worden.

Het subdomein is echter wel aan te passen. In het verleden is er voor gekozen om www (World Wide Web) standaard als subdomein te nemen. Praktisch alle website zijn te bezoeken met www ervoor. Maar omdat iedereen tegenwoordig wel weet dat het om een website gaat is het www eigenlijk overbodig geworden.

Met of zonder www, kies één van de twee
In principe zijn www.karelgeenen.nl en karelgeenen.nl twee verschillende websites, ook voor Google. Het is dus verstandig om één van die twee te kiezen en de ander door te laten verwijzen (met een 301 redirect) naar degene die je hebt gekozen.

Hoe is het nu bij mijn website?
Allereerst is het belangrijk dat je gaat kijken of dat je website op dit moment wordt doorverwezen. Dit doe je door in je adresbalk je domeinnaam te typen. Eén keer met www ervoor en één keer zonder.

De volgende scenario's zijn mogelijk:

Met www ervoor
De website wordt getoond met in de adresbalk www ervoor. Dit betekent dat je website niet wordt doorverwezen. Wanneer de website wordt getoond en in de adresbalk de www niet meer terug te vinden is dan betekent dit dat in dit geval de www wordt doorverwezen naar je hoofddomein (zonder subdomein).

Zonder www ervoor
De website wordt getoond zonder www in de adresbalk. Dit betekent dat je website niet wordt doorverwezen. Wanneer de website wordt getoond en in de adresbalk de www tevoorschijn komt dan betekent dit dat in dit geval de website wordt doorverwezen naar je adres met de www ervoor. Het is ook mogelijk dat de website niet getoond wordt. Als dit het geval is moet je zeker verder lezen!

Wanneer er dus op allebei (met en zonder www) een website wordt getoond en  in de adresbalk blijft hetzelfde staan als wat je er getypt hebt dan heb je in principe dus twee verschillende websites! Dit is voor de zoekmachines niet zo handig want je hebt zo kans op duplicated content. Overigens is het tegenwoordig wel mogelijk om bij de Google webmastertools aan te geven wat je hoofddomein is (met of zonder www).

Hoe doorverwijzen?
Wanneer je website bij één van de twee niet getoond wordt of je wilt uniformiteit uitstralen (dus één domein, zelf te kiezen met of zonder www) zul je deze moeten redirecten.

Het eenvoudigste is om dit met je .htaccess file te doen. Dit werkt alleen als je website op een Linux server draait en de server .htaccess ondersteunt. Wanneer je dit niet zeker weet kun je even contact opnemen met je hostingbedrijf.

Wanneer je al een .htaccess file op je server hebt staan open je deze, anders open je kladblok. De volgende code voeg je dan toe (kies één van de twee en knip alleen de code tussen de stippellijntjes, vergeet ook niet om je domeinnaam en extensie in te geven bij de tweede en derde regel):

Met www doorverwijzen naar zonder www
--------------------------------------------------------------
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.jedomeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]
--------------------------------------------------------------

Zonder www doorverwijzen naar met www :
--------------------------------------------------------------
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.nl/$1 [L,R=301]
--------------------------------------------------------------

Dit bestand sla je dan op en plaats je in de root van je webserver. Als je nog geen .htaccess bestand hebt moet je hem opslaan als .htaccess. Dit is zowel de naam van het bestand als de extensie. Dus NIET opslaan als .htaccess.txt!

Vanaf nu is je website automatisch geredirect en heb je één uniforme domeinnaam!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Mooi Artikel!

  Alleen weet ik nog niet echt wat het voordeel is om met of zonder te doen..

  Ik heb in ieder geval wel de www. ervoor. Doormiddel van een .htaccess file.

 2. Werkt reagere nou niet meer?

  Om even een nutteloze reactie te voorkomen-> De verkeerssite Traphic doet het knap verkeerd naar mijn mening. Toets je Traphic.nl in (voor m'n gevoel echt hun merk, online file checken) dan krijg je geen site (!!!!), je moet persee www. ervoor typen, dit zouden ze met hoge prioriteit moeten aanpassen aangezien alleen ik al dit elke dag tegen kom en er vast nog veel meer mensen zijn

  Mooi voorbeeld hoe je het 'kan vergeten'

 3. -Poging 3-

  Een beste variant is er niet, het is maar hoe je het wil presenteren. Om een voorbeeld te geven; Karel Geenen kan gezien worden als merknaam en die wordt gezet tussen www en de tld. Kijk je naar de Tweakers site, die presenteren zich als Tweakers.Net en hun url is dus ook zonder de www, omdat dit de merknaam precies vertegenwoordigt. Geen vaste regel, wel een handige.

  Een andere is dat www vaak m'n voorkeur heeft bij sites voor onervaren gebruikers. Mensen denken nog altijd dat voor elke website een WWW hoort. Wehkamp? http://www.wehkamp.nl, Google? http://www.google.nl. Zelfs als er een subdomein wordt gebruikt vragen veel gebruikers nog 'moet er www' voor.

 4. Reageren werkt wel, maar in 1e instantie stonden m'n berichten in 1 reactie. Na het submitten liet hij ze toen niet zien en bij dubbel submitten gaf wordpress aan dat het dubbel was, echter stond her bericht er niet. Vandaar het opknippen van het bericht (en de 1e had als laatste moeten staan, maar dat terzijde :))

  Misschien gebruikte ik verboden karakters ofzo? (al kreeg ik daar geen melding van.

 5. Er bestaat een fanatieke groep die van mening is dat het voorvoegsel 'www.' eigenlijk overbodig is (geworden). Kijk maar eens op http://no-www.org/

  Ondanks de sterke argumenten die zijn te noemen, leven we in een werkelijkheid waarbij vrijwel elke site nog met www. wordt gepromoot. Kijk maar eens naar drukwerk, tv, hyperlinks... Alleen in radioreclame wordt het steeds vaker weggelaten.

  Zo lang mét www. voor de meerderheid van de internetgebruikers nog altijd het meest voor de hand ligt, is dit wat mij betreft de meest logische keuze.

 6. Volgens mij maakt het niets uit zolang je maar een keuze maakt en zorgt dat beiden, de www en non-www, naar de homepage geredirect zijn. Ik kom wel eens sites tegen waar beiden apart werken zodat je duplicate content hebt, of waar een van de twee het niet doet.

  Met of zonder www is verder een marketing keus.

 7. @tim -> traphic.nl doet het niet zo zeer fout als wel hun hosting provider of hun dns partij.

  Blijkbaar hebben die in hun dns heel specifiek staan dat er www voor moet staan, en hebben ze geen wildcard in hun dns opgenomen, nu kunnen we nog discusieren over het nut van een wildcard in de dns.

  Ik ben er voorstander van een wildcard in je dns, dan is de site ook met een typo in een subdomein bereikbaar. Maar ja wat nu als google een link tegenkomt die linkt naar ww.domein.ext in plaats van http://www.domein.ext dat is ook duplicate content.

  Peter

 8. Met name Google wordt steeds beter in het herkennen van www en non-www versies en voegt de linkwaarde steeds vaker samen. Dat geldt ook voor index.php e.d.

  Het maakt verder inderdaad niet zoveel uit wat je kiest, als je het maar consequent redirect met een 301.

  Zie voor uitleg voor 301 redirects in diverse programmeertalen, zoals PHP, ASP, etc., ook het artikel op Netters:

  http://netters.nl/SEO-301-redirect-zoekmachine-optimalisatie

 9. Wat een informatie, maar zo nu en dan hoor ik de klok luiden. nu alleen nog zoeken waar de klepel hangt!
  Ik heb helaas onvoldoende kennis om te begrijpen wat er in mijn situatie nu precies gebeurt.
  Even terug naar de basis:
  http://www.kinderbedden.us geeft mijn website weer.
  kinderbedden.us geeft echter een duitse site onder de naam kinderbedden.us weer.
  Heb mijn hosting al verwijderd en opnieuw aangemaakt.
  Ook mijn DNS heb ik opnieuw ingesteld
  Wie verteld mij waar de klepel hangt?

  Chris Koeree

 10. Mijn website, wordt automatisch ge-redirect naar de non-www versie. Als ik dit omdraai, dus dat de non-www wordt ge-redirect naar de WWW versie, heeft dit dan (tijdelijke) gevolgen voor mijn ranking in Google?

  En kan het zijn dat er problemen zijn met het aanpassen van de .htacces icm WordPress? Want wat ik ook doe, het lukt me niet:s

 11. Dag Karel,

  Ik heb de nodige code in het htaccess bestand staan van mijn joomla site. Nu wil ik ook in Google Webmastertools mijn 'preferred' website aangeven (met 'www). Het subdomein www. is al geverifieerd in webmastertools via de joomla plugin voor webmastertools. Nu wil ik ook het subdomein zonder www verifiëren om mijn voorkeursite te kunnen aangeven. Maar ik krijg steeds een foutmelding. Weet jij raad, Karel? Dank je.

 12. Vraagje dit is mijn htaccess:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteRule ^index.php$ - [L]
  RewriteRule ^index.php$ / [R=301,L]
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  RewriteRule . /index.php [L]

  moest ik nou zowel RewriteRule ^index.php$ - [L] als die er onder gebruiken of 1 van de 2?

 13. Hi allemaal, aangezien dit artikel al wat ouder is heb ik hier toch nog een vraag over...

  Onlangs voor mijn nieuwe start-up http://www.yiper.nl een cloud server aangeschaft.

  De site (nog niet operationeel op dit moment) is te bereiken via www. en zonder www.
  Dus dat betekent duplicate content.

  Wat is nu op dit moment "best practice"?

  re-directen via htaccess OF een 301 re-direct?

  Ik zie overigens dat Google zelf altijd verwijst naar google.nl incl. www (zo ook facebook) dus waarschijnlijk is met www in ieder geval momenteel wel het meest zinvolle...?

 14. Hallo Karel,

  Goed artikel. Alleen werkt de code bij mij niet.

  Heb je van met www doorverwijzen naar zonder www
  †”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†”†“
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.jedomeinnaam\.nl [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

  ook een werkende variant voor https?

 15. Ik gebruik het volgende. Heb de hele site op https draaien. Voor de NL site heb ik het nu goed staan Onderstaande werkt bij ( Magento ) weet niet of de code voor ieder pakket gelijk is. Deze instelling is voor non-www naar www. Let wel op bij magento werkt het enkel door dit bovenaan te plaatsenin je HTaccess file.

  Enkel werkt het Duitse gedeelte nog niet.

  Met vriendelijke groet
  Freddy
  ############################################

  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^voorbeeld.nl$ [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://www.voorbeeld.nl/$1 [R=301,L]

  ############################################

  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTPS} !on
  RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}

 16. Het is wat Karel zegt: kies iets en blijf het zo consistent en consequent overal gebruiken.

  Voordelen zonder www: de naam van je website is iets korter en dus theoretisch gemakkelijker te onthouden.
  Voordelen met www: offline zal je webadres gemakkelijker herkent worden als een webadres. Bedrijven die hun website veel offline promoten (op vrachtwagens, in brochures, in publiciteit, ...) zou ik aanraden om het met 'www' te doen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *