Not Provided: Google beperkt zoekwoorddata in Google Analytics!

10 november, 2011

Door tijdgebrek heb ik dit artikel niet eerder geschreven. Echter verbaast het me dat ik er nog maar weinig over heb gehoord in Nederland. Zeker gezien het feit dat dit best wel eens voor een grote impact kan zorgen.
Sinds begin deze maand (november '11) zie je waarschijnlijk het zoekwoord "(not provided)" terugkomen in je Google Analytics statistieken:

Waarom zie ik (not provided) bij zoekwoorden in Google Analytics?

De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Google heeft beslist dat wanneer iemand is ingelogd met een Google account er geen specifieke zoekinformatie meer wordt doorgegeven naar Google Analytics.
Van deze bezoekers krijg je dus niet meer de gebruikte zoekopdracht te zien! In plaats daarvan wordt er (not provided) doorgegeven.
In Google Analytics is dit ook goed te zien. Hieronder een grafiek van de zoekopdracht (not provided):

Wat heeft dit voor impact voor mijn bedrijf?

Over het algemeen gezien betreft het op dit moment ongeveer 6-10% van alle zoekopdrachten. Echter dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort bezoekers. Deze blog bijvoorbeeld kent veel gebruikers met een Google account, en het percentage zal dus iets hoger liggen.
Toch baren deze percentages mij wel enige zorgen. Google zal er namelijk alles aan doen om zoveel mogelijk mensen ingelogd te laten zijn op een Google account. Google+ zal hier bijvoorbeeld ook aan moeten bijdragen.
Probleem is dat het dan wel eens een groter percentage kan worden. En onze statistieken voor wat betreft zoekwoordonderzoek en SEO minder betrouwbaar worden.

Voordelen?

Hoewel het zeker niet opweegt tegen de nadelen is er ook een voordeel te benoemen. We krijgen namelijk eenvoudig een nieuw segment bezoekers voorgeschoteld: bezoekers die zijn ingelogd met een Google account ;-).

Meer informatie

Waarom Google dit doet kun je lezen in hun aankondiging op Googleblog. Een uitgebreide uiteenzetting over dit fenomeen vind je op Searchengineland in dit artikel en dit vervolgartikel.
Opmerking: Het betreft hier alleen de organische zoekresultaten, niet Google AdWords (wat één en ander trouwens wat vreemd laat overkomen aan de buitenwereld ;-)).

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.

 1. Ik vraag me af of dit alleen bij Google Analytics wordt weergegeven... Ik gebruik naar Google Analytics ook Pikiw, daar heb ik "not provided" nog niet terug gezien.

 2. Als dit serieuze vormen aan gaat nemen, waardoor de waarde van Analytics data verminderd, dan zal Google wel actie moeten ondernemen.
  Lijkt me anders vreemd. Schieten ze zichzelf toch in hun voet?
  @Karel: Ik zie overigens nog niet de cijfers terug die jij roept (zal aan de doelgroep liggen). Avinash Kaushik heeft meer over 0,0x procent van het totale verkeer. Dat is ook wat ik zie!

 3. Is dit geen marketingtrucje van Google? Dat het wel in de Pro-versie van Analytics zit? De gratis versie langzaamaan uitkleden zodat we straks allemaal moeten betalen?

 4. @karel Ook hier geen herkenning, als ik naar de gegevens kijk kom ik tot 0,8% van de bezoekers die als 'not provided' staat aangemerkt, dat is toch beduidend minder.
  Het kan natuurlijk ook zjin dat het iets over de bezoekers aan verschillende websites zegt en het Google-account wellicht veel meer gebruikt wordt door mensen die websites beheren dan door de doelgroep van die mensen....

 5. Heel erg benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen. Momenteel 3,4% van alle bezoeken is (not provided), dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van september 2011. Nog niet zo hoog als hierboven genoemd, maar het baart mij wel zorgen om een zo sterk stijgende lijn te zien.

 6. Let op. Wellicht vind je me een complot denker maar ik begin Google steeds beter te kennen :P. Google zal toekomstig al haar diensten betaald willen maken en rolt dit altijd in fasen uit. Voor wat betreft Analytics, daar is sinds kort een betaalde versie van voor hele grote sites maar dit gaat uiteindelijk op ons (nieuwsgierige) afkomen. Google begint vast gegevens te onthouden aan de statistieken waardoor de wens naar een meer compleet rapport wordt opgewekt. En dan.....JAA een rapport met alle gegevens - voor een klein bedrag per maand ;-). Ken je pappenheimers...
  Grtz E-Rik

 7. Ik heb inderdaad deze maand (not provided) gespot in de statistieken van wat websites.
  De percentage google gebruikers die je website bezoeken is wel erg afhankelijk van de branche waar je in zit. Zo verwacht ik bij dierenwebsites veel en veel minder google gebruikers dan bij een website als bijvoorbeeld tweakers.
  Of er uiteindelijk een "pro" versie komt waar je voor moet betalen.. de tijd zal het leren.

 8. Nog een voorbeeldje: Voor muzikantenbank.net wordt over de afgelopen 7 dagen slechts 1,27% van het zoekverkeer weergegeven als (not provided). Zoekmachines zijn verantwoordelijk voor 2/3 van het totale bezoekersaantal dus in dit geval valt het mee en ik zie hier ook niet echt een bedreiging in voor de toekomst.

 9. Karel bedankt voor de info. Het was me ook al opgevallen maar ik kon het niet plaatsen. Het valt me nu wel op dat er ineens https://www.google.com staat als ik ingelogd ben op mijn Google account. Dit heeft er vast ook mee te maken... kan me niet herinneren dat dat eerder ook zo was.

 10. Ik ben bang dat ik Harm en Erik gelijk moet geven. Google probeert in fases de google analytics uit te kleden zodat we verplicht zijn om op de nieuwe pro versie over te gaan met maandelijkse kosten. Heeft google ook last van de crisis ondervonden?De tijd zal het leren.

 11. Bedankt voor de uitleg Karel, het was mij ook al opgevallen, maar nu weet ik wat er aan de hand is! En ik denk dat het idd heel erg afhankelijk is van wat de doelgroep van je website is. Bij mijn websites ligt het op dit moment allemaal nog ver onder de 10%!

 12. Duidelijke uitleg Karel, het percentage (not provided) is nog niet zo hoog (<1%) bij mij momenteel. Maar ik vroeg me wel af waar dit vandaan kwam. Ook ik kan me goed voorstellen dat Google dit gaat implementeren in een betaalde versie...

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *