Ik wil graag gevonden worden op.. FOUT!

Bij het bouwen een website of webshop wil je graag gevonden worden op een aantal zoekwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld laptops via een webshop verkoopt wil je gevonden worden op het zoekwoord “laptops".

Klinkt allemaal best wel logisch toch?

Toch wordt hier een grote fout gemaakt! Want er bestaat een groot verschil tussen “gevonden willen worden" en “gevonden worden op". Marketing draait om de klant, stel de klant centraal. Dit geldt niet alleen voor promotiedoeleinden maak ook voor je zoekwoorden. Zoeken je klanten wel op “laptops"? Waarschijnlijk niet"¦ Iemand die een laptop wil kopen zal eerder iets intypen in de trant van “online laptop kopen".

Na een kort onderzoekje komen er een aantal interessante zoekwoorden naar boven waar klanten op zoeken, voorbeelden hiervan zijn: “laptop computer", “beste laptop" en “goedkoop laptop". DÁ¡t zijn de woorden waar klanten je op vinden en in eerste instantie niet de woorden waar je graag op gevonden zou willen worden.

Het is dus belangrijk om een goed zoekwoorden onderzoek te verrichten voordat je gaat beginnen met het optimaliseren van je website. Zoek eens uit, bijvoorbeeld op Overture, waar consumenten op zoeken. Het is veel belangrijker om je website te optimaliseren voor de zoekwoorden waar klanten op zoeken dan op voor zoekwoorden waar jij graag op gevonden wil worden. JIJ bent in dit verhaal niet belangrijk, de klant staat centraal!

Een ander voordeel is dat het vaak gemakkelijker is om hoog te scoren met deze woorden dan met bijvoorbeeld alleen het woord “laptop". Een win-win situatie dus!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Je kunt hier nog een stap verder in gaan door een PPC campagne (bijvoorbeeld AdWords) te gebruiken om het rendement van zoekwoorden te bepalen.

  Dit doe je door de conversie per zoekwoord te meten in een PPC campagne. Op die manier weet je welke zoewoorden of zoekwoordcombinaties echt iets opleveren (leads, verkopen) en dus kan je vervolgens met een gerust hart gaan optimaliseren op de zoekwoorden die goed renderen in een advertentiecampagne. Als zoekwoorden renderen in een PPC campagne dan zal dat in veel gevallen (eigenlijk altijd) in de natuurlijke resultaten van zoekmachines ook het geval zijn.

 2. Ales bij elkaar erg interessant en zal hier vaker komen om mezelf eens even flink op te laten frissen!
  Ik heb eeb aantal sites en ben niet erg met verkoop bezig maar de bouw vindt ik het belangrijkste en dan een consument tevreden te stellen met een produkt of service is staat bij mij op 1.
  De vindtbaarheid bij google van http://www.horestart.com staat mijns inzien goed (verbazend?). Ik vermoed dat het ook heeft te maken met de aanpassingen binnen je site ben je actief of inactief?
  Complimenten aan jullie want jullie weten de geinteresseerde lezers te boeien met de vragen en antwoorden applaus.

 3. Hallo Karel,

  Prima advies weer. Eén opmerking. Ik merk al maanden dat overture steeds weer resultaten van mei 2007 laat zien. M.a.w. de researchtool wordt kennelijk niet geupdate. Verder is de site ongeloofelijk traag.

  Trellian die je in een andere post adviseert is met een vanaf prijs van $ 600 - ondanks de gunstige wisselkoers van het moment - een nogal dure grap.

  Ik worstel al langere tijd met goede keyword research tools voor ons taalgebied. Ben overigens in het bezit van Keyword Elite en Adwords Analyser. Je merkt echter dat steeds weer dezelfde beperkte bronnen worden aangeboord.

  We zijn hier toch wat slecht bedeeld op het gebied van goede tools. Maar ja dat is het nadeel van een "kleine" taal.

 4. Idd, en zo kom je bij ons terech! 😉
  Mensen, ik wil je ook bij deze allen uitnodigen om onze site grondig te testen.
  Ik ben momenteel een pagina aan het maken om alle bloggers die mede testen en helpen te vermelden. Deze pagina zal de ganse levensduur van de site blijven bestaan! Dus ook indien we groter worden dan Ebay, lol!!!
  Karel, verder blijven doen, echt een super site!
  Mvg

 5. Kort maar krachtig artikel Karel, erg handig voor iedereen die begint met het op de juiste manier inrichten van zijn of haar website. Ga in de schoenen van de gebruiker / klant staan!

 6. Bedankt voor de vele tips hier.
  Kunt u een kritische blik ( klantgericht ) werpen op mijn website ?
  Heb zelf al ontdekt dat Fb,H,Pin,T symbolen nog ontbreken op voorpagina.
  Heb wel FB bij producten staan.
  Werk op dit moment alleen met FB.
  Ben pas gestart 1-3-2012.
  mvr.gr.
  Philomena

 7. Ik heb sinds kort een mogelijkheid om je eigen sportkleding te ontwerpen op onze website http://www.pixie.nl geplaatst.

  Zelf vind ik het een logische volgorde/manier hebben, ik heb dit ook bij klanten nagevraagd en de een vind het simpel en de ander snapt het niet.
  Wat zou ik volgens jullie kunnen verbeteren gekeken als klant?

 8. Grappig om zo'n oud artikel tegen te komen (stond gewoon bij gerelateerde artikelen onderaan bij een ander stuk dat ik las). Ondertussen weten we natuurlijk dat 'long tail keywords' veel interessanter zijn en gebruiken we massaal Google Keyword Planner. Je was er in 2007 als de kippen bij, Karel!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top