Top level domain

7 augustus, 2013

Wat is een top level domain? Een top level domain is het uiteinde van de domeinnaam van een internetsite. Dit kennen we ook als de extensie, of internetextensie. Veel van de extensies die wij kennen, hebben te maken met uit welk land de website komt. Voorbeeld, in Nederland hebben websites de extensie .nl. In België is dat .be, in Duitsland .de, en ga zo maar door. Deze extensies voor landen worden door de ICANN toegekend. ICANN staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Welk toplevel domain je hebt, hangt in dat geval dus af van het land.

Top level domains voor andere doeleinden

Naast de extensies voor landen is het voor websites ook mogelijk om andere, generieke domeinen te hebben. Zo staat .org voor organisaties, .com voor commercieel en .gov voor websites van de Amerikaanse regering. Dit zijn echter slechts voorbeelden, er zijn veel generieke domeinen in het leven geroepen. Ook heeft de ICANN besloten dat het mogelijk gaat worden om een eigen domein aan te vragen, en daarop verschillende websites te verdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites voor een bepaalde provincie of regio, zoals .groningen of .amsterdam. Het kan dus zijn dat we over een tijdje nog veel meer verschillende Nederlandse domeinen invoeren naast .nl. De wereld van top level domeinen is dus continu in beweging.

SEO en top level domeinen

Maakt het voor je SEO nog uit welke extensie jouw website heeft? Voor een deel wel. Er zijn extensies die bij Google de indruk wekken dat je met spam bezig bent. Dit zijn extensies als .info, .ws, .cc en .name. Wanneer je met SEO bezig bent is het dus verstandig om voor je website een standaard extensie te kiezen, zoals .nl of .com. Kies bovendien voor een passende extensie bij de locatie waar jouw bedrijf zich bevindt. Internationaal is wellicht .com interessant, maar voor kies voor een lokaal (Nederlands) bedrijf het liefst voor .nl. Deze zijn niet alleen gemakkelijk te vinden, maar wekken ook geen verkeerde indruk bij de zoekmachines en bezoekers!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.