Pagerank

17 juni, 2013

Wat is pagerank? Google hecht belang aan de populariteit van een website of pagina op een website. Hoe groter de populariteit, hoe hoger jou website of pagina scoort in Google. Deze populariteit werd altijd pagerank genoemd. Pagerank is de term die door Google werd gebruikt om de populariteit of waarde van een pagina of website te bepalen. De term is afgeleid van de naam van medeoprichter van Google: Larry Page. Wanneer we het woord uit elkaar halen, (page rank) kunnen we al snel stellen dat pagerank ook wel het rangschikken is van pagina's naar belang. Het is een van de (vele) factoren die de positie van jouw pagina of website bepaalt binnen de zoekresultaten. Sinds 2016 is de pagerank van Google weer geheim geworden, en praten we meer over de page authority van je website.

Page authority bepalen

Hoe kan Google de page authority bepalen? Dit gaat via het vaststellen van de waarde van in- en uitkomende hyperlinks. Google analyseert deze hyperlinks, en kent er een bepaalde waarde aan toe. Relevante webpagina's krijgen veel inkomende links. Een uitgaande link van deze relevante webpagina krijgt dan ook een hogere waarde toegekend. Wanneer jij een link ontvangt van desbetreffende pagina zal dit een positieve invloed hebben op de page authority van jouw pagina.

Autoriteit van je website verhogen

Er zijn een aantal zaken die je kunt toepassen om de autoriteit van je website te verbeteren. Het meest belangrijke is om pagina's te schrijven met originele en relevante informatie. Wanneer jouw pagina als ‘relevant' wordt bestempeld door bezoekers, zal Google dit ook zien. Ook andere websitehouders zien dit, je zult eerder externe links ontvangen. Op de links die je ontvangt kun je geen invloed uitoefenen. Op uitgaande links kun je wel invloed uitoefenen, je hebt hier immers zelf controle over. Daarom moet je goed berekenen wat de invloed is van het plaatsen van een uitgaande link. Een term voor het verkrijgen van relevante links op andere websites is linkbuilding. Ook kun je hier intern op inspelen, door interne links toe te kennen aan andere pagina's van jouw website.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.