Microdata

2 augustus, 2013

Wat zijn microdata? Microdata, microsoft formats en RDFa worden gezien als standaarden voor het toevoegen van markeringen aan de broncode. Het zijn een soort conventies, afspraken, die ondersteund worden door W3C en door Google. Google kan deze standaarden lezen en hierdoor de markeringen signaleren. Microdata wordt van alle drie de genoemde standaarden het meest aanbevolen door Google. Microdata is onderdeel van HTML5. Het is beter om eerst te testen of je website geschikt is om microdata te gebruiken. Dit kan met Google Search Console. Als je wilt weten hoe zo'n code eruit ziet kun je hier een HTML-code met markeringen in microdata bekijken.

Waarom microdata toevoegen aan de broncode?

Met microdata kun je specifieke, relevante informatie markeren. Dit kan informatie zijn zoals openingstijden, contactgegevens, recensies of persoonsgegevens. De volgende onderdelen worden erkend door Google om er microdata aan toe te voegen:

  • Recensies
  • Personen
  • Recepten
  • Bedrijven en organisaties
  • Producten
  • Evenementen
  • Muziek

Op schema.org vindt je een gestructureerd schema voor het markeren van gegevens. Google leest deze microdata en weet hierdoor: dit is interessant. Op deze manier kan Google zogenoemde Rich Snippets toevoegen aan de zoekresultaten. Ben je nog niet bekend met Rich Snippets? Lees snel verder!

Wat zijn dat dan, Rich Snippets?

In de zoekresultaten worden normaal gesproken drie elementen getoond: de titel, URL en omschrijving. Rich Snippets zijn extra elementen die worden toegevoegd aan deze zoekresultaten, vaak zichtbaar in de vorm van gele sterren en/of tekst. Er zitten een aantal voordelen aan het feit dat Google deze Rich Snippets kan toevoegen aan je zoekresultaten. Deze sterren of extra informatie trekken ten eerste extra aandacht. Daarnaast is het voor de bezoeker prettig om in een enkele oogopslag te zien waar de pagina over gaat. Het oogt vertrouwd en zorgt daardoor voor een hogere CTR, ofwel Click Through Rate. Meer bezoekers op jouw website? Voeg microdata toe!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.