Meta search engine

7 augustus, 2013

Wat is een meta search engine? Search engine is Engels voor zoekmachine. Een meta search engine is een speciale zoekmachine waarmee je met één zoekopdracht meerdere zoekmachines (zoals Bing, Yahoo en Google) doorzoekt. Een voordeel hiervan is dat je de meest relevante resultaten van de verschillende zoekmachines te zien krijgt: de meta search engine heeft de mindere resultaten eruit gefilterd.

Hoe werkt een meta search engine?

Een normale zoekmachine zoekt alleen in haar eigen verzameling van data. Een meta search engine is een zoekmachine die in de data van meerdere zoekmachines zoekt. Op deze manier is de kans dat je vindt wat je zoekt groter. Stel jij zoekt zoveel mogelijk opinies over een bepaalde kwestie, dan kan het relevant zijn om een meta search engine te gebruiken.

De volgorde van de zoekresultaten wordt bepaald door de meta search engine zelf. Hierbij kan een meta search engine rekening houden met de positie van de resultaten in de andere zoekmachines, en het aantal keer dat een zoekresultaat voorkomt bij verschillende zoekmachines.

Verschillende meta zoekmachines

Natuurlijk zijn er, net zoals bij normale zoekmachines, ook meerdere meta zoekmachines. De kwaliteit van een meta search engine wordt bepaald door de manier van selecteren van zo’n meta zoekmachine. Op welke manier selecteert en presenteert een meta search engine haar resultaten? Hierbij kan een meta zoekmachine er bijvoorbeeld voor kiezen om dubbele pagina’s er uit te halen. Ook heeft de volgorde van de resultaten betrekking op de kwaliteit van de meta search engine.

In Nederland zijn er een aantal meta search engines. Voorbeelden zijn: 1steKeuze zoekmachine, Zoeken, Multizoeker en ZoekAll. Ook kun je kiezen voor een internationale meta search engine. Voorbeelden hiervan zijn: Dogpile, Mamma, SurfWax en Excite.

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail