Google Penguin

17 juni, 2013

Wat is Google Penguin? Google Penguin, ook wel bekend als ‘webspam-update', is bedoeld om websites aan te pakken die bewust spammen. Het is een toevoeging aan het zoekalgoritme. Wanneer je met je website geraakt bent door Google Penguin, kun je lager terechtkomen in de zoekresultaten. Het is ook mogelijk dat jouw website of pagina zelfs helemaal niet meer wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit kun je veranderen door aanpassingen te doen, zodat je na de volgende update weer in de zoekresultaten verschijnt. Beter is natuurlijk om het te voorkomen.

Vormen van bewuste webspam

De twee meest voorkomende vormen van bewust spammen zijn die van linkspam en zoekwoordspam. Wanneer je met jouw website naar slechte websites linkt, wordt dit linkspam genoemd. Omdat je hier zelf controle over hebt (jij beheert immers zelf je eigen website), kun je gestraft worden door Google. Van zoekwoordspam is sprake als het zoekwoord in vergelijking met de rest van de tekst erg vaak voorkomt. Dit heeft dus te maken met keyword density. Met de keyword density tool kun je dit percentage berekenen. Er is echter geen magisch percentage te noemen dat zorgt dat jij altijd bovenaan staat. Belangrijk is dat het gebruik van zoekwoorden natuurlijk moet zijn.

Voorkom dat je geraakt wordt door Google Penguin

Hierbij geldt het gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Het kan je heel wat bezoekers op je website kosten wanneer je (tijdelijk) uit de zoekresultaten verdwenen bent. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om niet gefilterd te worden door Google Penguin. Zo kun je er zelf voor zorgen dat de uitgaande links van je website goed zijn. Link dus alleen naar kwalitatief goede en relevante websites. Ook moet je zorgvuldig omgaan met zoekwoorden. Deze moet je toepassen op een natuurlijke manier. Ook kun je ze op bepaalde plaatsen laten terugkomen, zoals in de title-tag, meta descriptions, header tags, body tekst en in afbeeldingen.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.