Broncode

24 juli, 2013

Wat is een broncode? De broncode van een website of webpagina is een soort instructie voor de computer die laat zien hoe de webpagina eruit moet komen te zien. De broncode kan omschreven worden als de achterliggende taal waar de computer mee werkt. Deze broncode wordt ingevoerd door de programmeur of webbouwer.

Broncode website bekijken

De HTML broncode van een website kan iedereen gewoon bekijken. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van je computerprogramma en internetbrowser. In de meeste gevallen kun je gemakkelijk de broncode bekijken door met de rechter muisknop op de pagina te klikken waarvan je de broncode website wilt bekijken. Vervolgens staat er de optie ‘Pagina bron bekijken’. Ook kunnen er varianten staan van deze optie, bijvoorbeeld in het Engels: ‘View Source Code’. Wanneer je deze optie aanklikt opent zich een nieuw scherm waarin je de paginabron kunt bekijken.

Waarom de broncode bekijken?

Het bekijken van de broncode van een webpagina is erg leerzaam. Vooral wanneer je je meer wilt verdiepen in het technische gedeelte van het bouwen van een website. In de broncode is precies te zien hoe de webpagina is opgebouwd. Ook voor online marketeers is het handig om een broncode te kunnen lezen, in ieder geval voor het herkennen van belangrijke onderdelen.

Onderdelen broncode

Voor een online marketeer is het relevant een paar onderdelen te kunnen herkennen in een broncode. Zo kun je hier de meta description uit afleiden, en de title tag. De meta description staat omschreven in de broncode als: meta name = “description”. De title tag staat in de broncode tussen <title> en </title>. Een dergelijke code wordt ook wel een HTML code genoemd. De onderdelen zijn het gemakkelijkst te vinden door te zoeken in het document met de sneltoets CTRL+F.

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail