Broken links

25 juni, 2013

Wat zijn broken links? Broken links zijn links die niet werken. Deze broken links, ook wel dead links, geven een foutmelding in de vorm van error 404. Het kan hierbij om interne links gaan, maar ook om externe links. Wanneer je op een zogenoemde broken link klikt wordt je verwezen naar een pagina die niet werkt, niet bestaat of een pagina die is verhuisd. Het is daarom ten eerste al relevant om zelf een error 404 pagina aan te maken. Dit neemt echter niet weg dat het voor jou nadelig is als bezoekers door een broken link op de error 404 pagina terechtkomen.

broken links

Het nadeel van broken links

Stel dat jij meer wilt lezen over een bepaald onderwerp en op desbetreffende hyperlink klikt. Je wordt vervolgens naar een pagina gestuurd die niet werkt. Wat doe je dan? Waarschijnlijk is dit afhankelijk van je zoekintentie, maar het werkt in ieder geval niet bevorderend. Voor bezoekers is het erg vervelend om op een pagina te komen die niet werkt of niet bestaat. De kans dat zij hierdoor afhaken, en niet verder surfen op je website, is hierbij aanwezig. De bezoeker kan in ieder geval het proces waar hij of zij mee bezig was niet af maken op deze manier. Door de dead links te vinden, kun je je website optimaliseren.

Broken link checker

Zoals we hierboven hebben gelezen is het belangrijk om de broken links op je website te vinden. Dit is echter wel vervelend, tijdrovend werk. Je moet immers op iedere pagina van je website alle links checken. Daarom zijn er verschillende broken link checkers die, net als de crawler van Google, je website nalopen. Een broken link checker controleert automatisch iedere link op je website. Een voorbeeld van zo’n broken link checker is de W3C Link Checker. Hierbij hoef je slechts de URL van je website in te voeren. De checker doet de rest!

 

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail