Waarom goede foto's en video's zo belangrijk zijn op je website, het verlengstuk van je showroom.

Karel
1/12/2021
Showroom marketing
X
min leestijd
Karel
1/12/2021
Showroom marketing
X
min leestijd

De titel verraadt het al een beetje natuurlijk. De reden dat goede foto’s en video’s zo ontzettend belangrijk zijn is omdat je website een verlengstuk is van je showroom.

Voordat men ook maar één voet in jouw showroom of winkel zet oriënteert men zich eerst online. En ze bezoeken niet alleen jouw website, ook die van de concurrenten. Drie keer raden welke showroom bezocht gaat worden: degene met crappy foto’s en video’s? Of degene met mooie en kwalitatieve beelden? Precies.

In dit artikel gaan we eens dieper in op wat nu precies goede foto’s en video’s zijn, en hoe je ervoor zorgt dat deze ook goed worden vertoond, zonder afbreuk te doen aan de laadtijd van je website.

  1. Die eerste indruk...
  2. Het verschil tussen kwalitatief en professioneel
  3. Tips om zelf video's te maken in je showroom
  4. Beeldkwaliteit en de laadtijd van je website. Hoe voorkom je dat je website te traag wordt.
  5. Conclusie

1. Die eerste indruk...

Wanneer je een showroom hebt dan verkoop je heel waarschijnlijk producten die men moet aanraken en beleven, alvorens daadwerkelijk te kopen. Het betreft vaak een aankoop met een hogere investeringswaarde of een aankoop die men maar eens in een mensenleven doet.

Het is dus ontzettend belangrijk dat jouw bedrijf een goede eerste indruk achter laat. Want die eerste indruk bepaalt mede of dat men überhaupt jouw showroom gaat bezoeken. Online vertaalt zich dat in de advertenties en de website.

Datgene wat je online aan je potentiële klant laat zien moet er dus kwalitatief goed uit zien. En aangezien men voornamelijk de producten zal bekijken zijn de productfoto’s en video's dus erg belangrijk.

2. Het verschil tussen kwalitatief en professioneel

Er is een verschil tussen kwalitatief en professioneel (al ligt het uiteraard wel dicht bij elkaar). Hiermee bedoel ik dat een afbeelding of video niet perse altijd heel professioneel hoeft te zijn. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd helemaal gescript te zijn, of er hoeft niet altijd met echte acteurs gewerkt te worden.

Een video over een nieuw product wat je pas in je assortiment hebt bijvoorbeeld. Dit mag prima een video zijn gemaakt met een goede mobiele telefoon. En indien het niet in een grote hal wordt opgenomen met veel echo volstaat ook de ingebouwde microfoon.

In principe is het dan dus een amateuristische opname. Maar daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog, dat zorgt voor authenticiteit. Echter de kwaliteit van in dit geval de video mag niet ondermaats zijn, want dat doet afbreuk aan het gevoel wat je wilt overbrengen. Een wazige video met een onverstaanbare spreker sorteert namelijk het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken.

Kortom, het beeldmateriaal hoeft niet altijd professioneel te worden ontwikkeld, zolang er geen concessies worden gedaan een de kwaliteit van het beeld.

3. Tips om zelf video’s te maken in je showroom

De meeste mobiele telefoons hebben tegenwoordig een camera waarmee je kwalitatief goede foto’s en video’s kunt maken. Enkele tips waarmee je de kwaliteit van de video’s kunt verhogen:

  • De allerbelangrijkste tip: voordat je een video gaat opnemen (of een foto maakt): maak de lens zuiver! Dit zorgt echt voor een gigantisch groot verschil. Geloof je me niet? Haal nu je telefoon maar eens uit je zak en maak eens een foto. Maak daarna de lens zuiver en maak dezelfde foto. De eerste is gegarandeerd een stuk waziger en korreliger dan de tweede!
  • Zorg dat autofocus uit staat: wanneer je een iPhone hebt dien je een aantal seconden het object wat je wilt gaan filmen aan te klikken op je scherm. Hij “lockt” dan op het object en dit garandeert je dat het object ook continu scherp blijft. Dit werkt overigens alleen als het object op één plaats blijft tijdens het filmen.
  • Investeer in een goede dasspeldmicrofoon. Dit verhoogt de kwaliteit van het geluid enorm.
  • Werk indien mogelijk met een statief.
  • Tenslotte: zorg voor ruim voldoende licht. Pas eventueel de witbalans aan op je telefoon om een voldoende lichte video te kunnen maken.

4. Beeldkwaliteit en de laadtijd van je website. Hoe voorkom je dat je website te traag wordt.

De kwaliteit van het beeldmateriaal moet dus goed zijn op je website. Maar dit betekent vaak ook dat bestanden erg groot kunnen worden. En dat kan de laadtijd en dus de gebruiksvriendelijkheid van je website weer een flinke knauw geven.

Vandaar dat het dus belangrijk is om je afbeeldingen te optimaliseren voor het web. In feite bestaat dit uit twee belangrijke zaken:

Juiste formaat

Wanneer je een foto maakt heeft deze bijvoorbeeld een resolutie van 3200x2500 pixels. Echter een gemiddelde website is vaak slechts 1500px breed. Om te voorkomen dat een afbeelding te zwaar wordt moet je er daarom altijd voor zorgen dat de afbeelding die je upload niet groter is dan je hem gaat weergeven.

Wanneer een foto bijvoorbeeld 600px breed wordt weergegeven op je website moet de geüploade afbeelding ook 600px breed zijn. Elke pixel dat hij groter wordt geüpload zorgt voor een onnodig groter bestand.

Compressie

Een ander belangrijk aspect is de compressie die je toepast. Zo kun je door de juiste compressie bijvoorbeeld 80% besparen in bestandsgrootte zonder zichtbare afbreuk te doen aan de kwaliteit. Gelukkig zijn online een flink aantal tools waar je dit eenvoudig mee kunt doen, zoals Tinypng.

Maar voordat je hiermee aan de slag gaat raad ik je aan om eerst even aan je webbouwer te vragen hoe er op dit moment wordt omgegaan met het optimaliseren van afbeeldingen. Meestal wordt er al een automatische compressie toegepast.

5. Conclusie

Zorg dat je kwalitatieve foto’s en video’s op je website (en online) gebruikt. Het is vaak het eerste wat ze van je bedrijf te zien krijgen. Op basis van deze indruk beslist men of ze naar je showroom komen. Neem dus even de tijd om eens door je website te gaan en bepaal of de foto’s en video’s voldoen aan de kwaliteit die je wil nastreven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Wil je meer gratis tips over online marketing?

Bekijk onze gratis downloads

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier