Wat is een backlink?

Karel
11 Jan 2022
Termen
X
min leestijd
Karel
17/6/2013
Termen
X
min leestijd

Wat is een backlink? In het kort gezegd is een backlink een link op een andere website, die verwijst naar jouw pagina. Backlinks kunnen van andere websites komen, maar ook van dynamische content zoals blogs of (nieuws-)artikelen. Het klinkt logisch, maar hoe meer backlinks je krijgt, hoe sneller en beter je gevonden wordt door zowel bezoekers als de zoekmachines.

Zijn alle backlinks evenveel waard?

Google houdt van ‘natuurlijk'. Dat betekent dat Google graag ziet dat jij op een natuurlijke, ethische manier aan je bezoekers en links komt. Tegenwoordig wordt er al veel minder gebruikgemaakt van linkbuilding, maar het is nog steeds mogelijk. Toch kun je daar beter op een natuurlijk manier mee omgaan. Ga bijvoorbeeld niet in de wilde weg linkjes vragen en uitwisselen met andere websites, maar ga zorgvuldig te werk met de volgende punten in je achterhoofd.

Relevantie scoort beter

Een backlink van een voor jou relevante pagina is meer waard dan een link van een website die qua onderwerp niets met die van jou te maken heeft. Als ik bijvoorbeeld online fietsen verkoop en een pagina van een parfumwinkel linkt naar mijn website, is dat minder goed voor mijn website dan wanneer een fietsenmaker naar mijn pagina verwijst.

Originele websites

Het kan zo zijn dat er iemand is die meerdere websites beheert vanaf één IP-adres. Wanneer diegene de link naar mijn website plaatst op alle vier die sites, is dat minder gunstig dan wanneer ik vier links heb op verschillende websites met verschillende IP-adressen. Dit laatste is tenslotte weer een stuk natuurlijker.Dit zijn slechts een paar punten waarmee je rekening moet houden wanneer het gaat om backlinks. Het is uiteindelijk beter voor je website om drie relevante, originele, kwalitatieve links te hebben dan honderd links op nietszeggende, irrelevante pagina's die verder geen inhoud hebben maar slechts rijtjes met links plaatsen op hun pagina's.

Backlinks checker

Iemand die voor zijn website veel met zoekmachine optimalisatie werkt zal het prettig vinden om een backlinks checker te gebruiken. Een backlink checker zoekt dus eigenlijk de backlinks voor je op en analyseert deze. In een gerelateerd artikel op Karelgeenen.nl vind je een overzicht van verschillende goede backlink checkers en wat je er precies mee kunt. Meer weten over verschillende soorten links? Bekijk ook de pagina over interne links.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier

Categorieën

Ontdek hoe wij jouw bedrijf verder kunnen helpen

We hebben je aanvraag succesvol ontvangen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier