Het bijhouden van je ranking in Google

31 maart, 2011

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je nu het beste je ranking in Google kunt gaan monitoren.

Onnauwkeurige resultaten?

Het probleem wat vaak opduikt is dat resultaten niet op elke computer hetzelfde zijn. Men geeft het zoekwoord in Google in en gaat dan kijken op welke positie de website staat. Meestal zal de betreffende website hoger in de resultaten staan dan in werkelijkheid het geval is. De reden hiervoor is dat deze resultaten meer zijn afgestemd op voorafgaande persoonlijke zoekopdrachten. Dit heeft alles te maken met de browser waarmee je werkt of je tijdens het surfen bent ingelogd met je Google account enz.

Het verkrijgen van een goede analyse van je ranking

Als je de werkelijke resultaten van je ranking wilt verkrijgen is het belangrijk dat je Google gebruikt in de in-private mode. In deze mode word je surfgedrag niet opgeslagen en heeft dit dus ook geen effect op de opgevraagde zoekresultaten.

Online tools?

Natuurlijk bestaan er online tools om ons leven wat eenvoudiger te maken. Een gratis verkrijgbare tool waar we goede ervaringen mee hebben is Rank Checker van SeoBook.com. Dit is een plug-in voor Mozilla Firefox, deze is snel en eenvoudig in gebruik. Je kunt voorkeuren geven aan bepaalde extensies, Google.be zal andere resultaten generen dan Google.nl. Ook kun je het lijstje met zoekwoorden waarvoor je wilt dat de website scoort opslaan wat een analyse in de toekomst snel en eenvoudig maakt.
In de onderstaande video wordt het gebruik van Rank Checker gedemonstreerd.

 1. Hey Dominique, goeie tip! Ik gebruik deze ook al een tijdje, maar ik wist nog niet dat je het kon timen.
  Waar ik nog wel tegenaan loop, is dat ik in werkelijkheid veel hoger sta dan wat deze rank checker zegt. Als hij 20 aangeeft, sta ik soms toch in de top 10. Plek 11 kan best plek 3 zijn enz. Dus al ik volgens de rank checker posities heb onder de 30, dan wil ik ze toch nog zelf checken, om te kijken wat nou de echte plek is.
  Zijn er andere rankcheckers, die een minder vertekend beeld geven?

  1. Hallo Jedidja,
   er stond lange tijd een leuke rank checker op SEOpage.nl onder SEO tools. Kon je eerste 100 resultaten sorteren op URL, pagerank en plaats in de rankings. ’t Ding is er helaas niet meer.
   Wat ik daar wel merkte was dat met de komst van de locale resultaten op GoogleMaps deze werden meegeteld. Dus organisch 1e plek na 5 GoogleMaps vermeldingen werd 6e plek.
   Tegenwoordig met de plaatspagina’s tussen de organische resultaten vind ik dat wel terecht.

  2. Erger mij blauw aan deze rank checker. Heel gebruiksvriendelijk en bespaart veel tijd maar o zo onnauwkeurig. Afwijkingen zijn vaak enorm. Al een alternatief gevonden?

 2. om de één of andere reden bugged Rank Checker altijd bij me :S ik kan nooit keywords toevoegen. Zelf gebruik ik de SEO Powersuite (Ranktracker hiervoor), en daar ben ik erg tevreden over.
  Wel gebruik ik SEO for Firefox (al bugged die ook regelmatig?) en SEO Toolbar van SEOBook.com

 3. @jedidja als je zelf checkt wordt waarschijnlijk je surfgedrag e.d. meegenomen in de resultaten.
  @keezo Ik check met zelfbouw-excellsheet. Maar ook die bugged regelmatig, vooral als ik hem te vaak achter elkaar gebruik. Heb me laten vertellen dat google niet dol is op rankcheckers omdat ie dat ziet als automatische zoekopdrachten en dat vertroebelt….
  Weet iemand hoe dat zit?

  1. Tool ziet inderdaad niet uit maar geeft dezelfde (afwijkende) resultaten als Rank Checker. Heb mijn posities manueel op een andere computer getest en verschillen zijn wel er groot (12 i.p.v. 3 bijvoorbeeld).

 4. Zelf heb ik goede ervaringen met Rank Tracker van SEO powersuite en Market Samurai. Deze twee programma’s geven je de actuele rankings.
  De reden dat ik deze programma’s gebruik is omdat dit in mijn ogen de beste programma’s zijn voor een Mac gebruiker.
  Andere Mac gebruikers trouwens ervaring met SE Rank van Rage software? Software ziet er goed uit.

  1. @Sebastiaan Ik gebruik zowel SE Rank als Rank Tracker en beiden bevallen goed. Met SE Rank kan wat minder maar werkt daardoor ook sneller. Voor simpele klussen gebruik ik SE Rank, voor grotere projecten de powersuite. SE Rank geeft snel een goed beeld (screenshot van deze blog online gezet op http://bit.ly/gubtsI) en heeft minder last van Google bans. Met de powersuite heb ik nog al eens last van waarschuwingen dat er vanaf mijn ip automatische verzoeken naar Google worden verstuurd.

 5. Bedankt, Dominique.
  Net Market Samurai uitgetest. De verschillen blijven maar zijn kleiner dan bij Rank Checker. Merk dat je binnen Market Samurai ook met Majestic SEO kunt werken.
  Ik werk nu al met deze (betalende) toepassing maar misschien is het voordeliger meteen MS in huis te halen als Majectic SEO toch mee in het pakket zit.
  Ben trouwens recent overgeschakeld van Open site explorer naar Majestic (meer toepassingen en even gebruiksvriendelijk).
  Prettig paasfeest!

 6. Ik gebruik voor mijn klanten eigenlijk 2 tools:
  http://l.chapter42.com/linkdex of http://l.chapter42.com/raventools beide zijn overigens affiliate links. Ze zijn wel relatief prijzig, maar ik vind ze in ieder geval beter als de hierboven genoemde alternatieven.
  Rank Tracker zit er zover naast dat ik die niet meer betrouwbaar genoeg vind om maar iets mee te doen. Het beste is overigens om vooral te sturen op Bezoekers en rankings als parameter te gebruiken.

 7. Ik zou graag hoger komen met Kratis.nl – Gratis met de K van korting! Hierop staan (bijna) dagelijks links naar gratis producten en gratis artikelen. Het is best moeilijk om hiermee hoog te komen tussen de vele concurrentie. Ik ga me er nog eens verder in verdiepen en meten. Meten is weten. Bedankt voor het artikel!
  Edit: Graag echte naam of pseudoniem in het naamveld a.u.b.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *