Shopping Today 2017: it's time, start now!

29 september, 2017

shopping today
Shopping Today 2017 vond dit jaar weer plaats in DeFabrique in Utrecht op donderdag 24 september. DeFabrique is een karakteristieke oude mengvoederfabriek, gelegen tussen het vaarwater van het Merwedekanaal en de spoorlijn Utrecht–Amsterdam in. Een bijzondere locatie voor een bijzonder evenement! Namens KG Online Marketing waren mijn collega Max Ledeboer en ikzelf aanwezig, om te leren over de laatste trends op het gebied van e-commerce. Met het thema ‘It’s time, start now!’ zorgde Shopping Today 2017 voor inspirerende maar vooral praktische sessies met tips, waarmee bezoekers direct konden starten. In dit artikel zal ik de meest opmerkelijke trends en tips met jullie delen.
foto defabrique

Ga vandaag nog aan de slag met big data & business technology!

Victoria Karo van Exact gaf tijdens Shopping Today interessante inzichten over big data en business technology. Het kan namelijk niet vaak genoeg gezegd worden: investeer in business systemen en begin met het verzamelen en verwerken van big data.
Vaak heb je zelf als ondernemer al de beschikking over heel veel informatie, maar weet je niet goed hoe je dit kunt inzetten. Denk alleen al aan je eigen website-analyse, je kassasysteem, je administratie en je social media volgers. Big data-analyse tools helpen je hier waardevolle informatie uit te filteren.
Organisaties die gebruikmaken van customer data en Google Analytics, lopen twee tot drie keer vooruit op sales, marges en winst. Big data vormt een kans om alle facetten van je bedrijf te leren kennen en zo nóg betere beslissingen te nemen.
Als big data goed worden ingezet, kan dit nieuwe inzichten geven. Er breekt een nieuwe tijd aan voor concurrentievoordeel, en het bedrijf dat niet aan de slag gaat met big data-analyses loopt een achterstand op.

Waar begin je met big data?

Wij snappen ook dat het overweldigend is. Waar begin je dan als beginnend bedrijf? Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden? Hieronder noem ik drie punten om mee te beginnen.
CRM-systeem
Maak als bedrijf ten eerste gebruik van een goed CRM-systeem. Zorg ervoor dat data objectief en meetbaar worden opgeslagen. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van het salestraject wat jouw klanten hebben langslopen.
Google Analytics
Ga aan de slag met Google Analytics. Je website is een grote bron van gegevens. Het is zonde deze waardevolle informatie niet te analyseren.Hier kunnen namelijk gigantisch veel conclusies uit worden getrokken.   
Cloud
Zorg voor dat je systeem beschikbaar is in de Cloud (intranet). Dit verhoogt productiviteit en de toegankelijkheid van data voor de gehele werkvloer. De nieuwe generatie zal steeds meer op afstand willen werken. Medewerkers geven namelijk vaker aan dat dit hun productiviteit en motivatie verhoogt. Een samenwerkingssoftware is daarom steeds belangrijker.

Tijdens de presentatie van Victoria over big data kwamen er ook veel interessante trends voorbij om in de gaten te houden. Hier twee belangrijke ontwikkelingen uit de presentatie die ons opvielen.

1. Augmented Retail

Een combinatie van online en offline wereld door het gebruik van data. De meeste luxe producten worden nog steeds vaak in de fysieke winkel gekocht, en wat er gebeurt op de fysieke winkelvloer is tot op heden vaak nog onbekend. Als voorbeeld werd het bedrijf Farfetch genoemd. Farfetch, dat is begonnen als een fashion e-commerce platform, maakt gebruik van online data in combinatie met offline data om de ervaring van luxe retail nog meer te laten draaien om de klant. In de winkel bevinden zich devices waarop klanten meer informatie over de collecties weten kunnen komen. Farfetch werkt hiervoor samen met Huawei.
Voor Farfetch is het de eerste stap in augmented retail, waardoor online en offline letterlijk samenkomen.
farfetch toekomst

2. Anticiperende algoritmes

Big data is voor bedrijven steeds meer een middel om achter de behoeftes van klanten te komen. Behoeftes waar deze ondernemers eerder nog geen weet van hadden. Amazon kondigde recentelijk bijvoorbeeld aan dat het hard werkt aan een toekomst waarin bestelbussen rondrijden met producten die nog niet besteld zijn.
Door middel van big data kunnen anticiperende algoritmes aan de hand van uiterst persoonlijke data beredeneren wat iemands diepste verlangens zijn. Dus voordat je als klant op de bestelknop kunt klikken, ligt het product al op je deurmat.
Een andere interessante trend die tijdens Shopping Today werd aangestipt, is Conversational commerce.

Conversational commerce: de kracht van virtuele assistenten

Axel Groothuis (Partner, Magnus) en Michael Dekker (Marketing & eCommerce Manager Amac | Apple Premium Reseller) verzorgden een boeiende presentatie over het contact met virtuele assistenten en de toekomst daarvan.
conversational commerce
De opmars van voice en chat beïnvloedt de manier waarop consumenten winkelen. Hoe vertaal je het traditionele persoonlijke verkoopgesprek naar een digitale omgeving?
In 2020 zullen klanten 85 procent van hun contact met een bedrijf regelen zonder tussenkomst van een mens, voorspelt onderzoeksbureau Gartner.
Conversational commerce is de interactie die mensen hebben met diensten en bedrijven via interfaces die we kennen van messaging-apps als WhatsApp. Er worden geen zoekfuncties, dropdowns of andere elementen gebruikt: het is gewoon een gesprek zoals je dat met iedereen zou kunnen voeren.
The North Face bijvoorbeeld heeft een persoonlijke shopper genaamd IBM Watson, die je helpt zoeken met het vinden van de perfecte outdoor jas.
Probeer het zelf ook een keer! https://www.thenorthface.com/xps
Watson geeft antwoord op basis van de input van klanten.
Conversational commerce knipsel 1
Watson kan zelfs bij het herkennen van negatieve emoties het gesprek doorgeven aan een menselijk contact om frustratie te voorkomen.
conversational commerce kansen knipsel (1)
Conversational commerce risico's knipsel
In de presentatie werd ook kritisch gekeken naar de eventuele valkuilen die conversational commerce met zich mee zou kunnen brengen. Zo zijn er nog twijfels over onder andere de kwaliteit van het gesprek, het onderscheidend vermogen, en eventuele privacy-issues.
Kortom: Shopping Today 2017 was een dag vol toonaangevende sprekers. De inzichten over de allerlaatste e-commerce trends waren zeer leerzaam en inspirerend. Een dag als dit zorgt voor nieuwe energie en een frisse blik op je eigen werkzaamheden. Wij blijven de aankomende ontwikkelingen natuurlijk in de gaten houden!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *