Lezersvraag: Hoe moet ik meerdere websites samenvoegen?

29 januari, 2015

Regelmatig krijgen we interessante vragen van onze lezers. Zo ook de onderstaande case waarbij de strekking van de vraag is:
Hoe moet ik meerdere websites samenvoegen?
 
 

 

De vraagstelling

Ik volg je op de voet, dank voor al je info. Ik ben in 3 maanden tijd al stukken wijzer geworden wat betreft SEO.
Ik heb nu een vraag waar ik niet meteen een antwoord op kan vinden. Wie weet kun jij mij doorverwijzen of wellicht weet jij hier antwoord op.
Wij hebben de site www.domeinnaam-1.nl. Ik ben druk bezig om deze beter, mooier en vriendelijker te maken. Mooi werk!
Wij hebben meerdere domeinnamen. En ooit is een kopie van de site door ons gezet op www.domeinnaam-2.nl én op www.domeinnaam-3.nl. Je raadt het al. Deze sites scoren in Google beter soms, staan hoger. En, dat wil ik niet. Ik wil mij volledig focussen op www.domeinnaam-1.nl Omdat het niet fijn is om meerdere domeinnamen met dezelfde content te hebben ben ik ook bang voor duplicate content gedoe, dus dat we daardoor juist lager gaan scoren.
Ons idee is nu om heel simpel een redirect te doen. Dan beide andere sites meteen doorlinken naar www.domeinnaam-1.nl. Ik lees namelijk heel ingewikkelde manuals over het overzetten naar een nieuwe domeinnaam, maar domeinnaam-1.nl is geen nieuwe naam en wordt al redelijk geïndexeerd.
Heb ik je mijn probleem duidelijk kunnen maken? Weet jij wat te doen of kun je mij op weg helpen naar het antwoord?

Het antwoord: redirect de andere domeinnamen met een 301

In dit specifieke geval zit je met een situatie waarbij Google verschillende pagina’s van de verschillende domeinnamen in Google vertoont. Er wordt dus content van alle drie de websites vertoond terwijl het toch overal dezelfde content is.
Dit is erg zonde omdat je domeinnaamkracht, die zeer belangrijk is om hoog te scoren in Google, op deze manier verdeeld wordt over de drie domeinen. Vandaar dat het dus een slimme keuze is om de andere twee domeinnamen met een 301 te redirecten naar het domein wat je wil houden (in jouw voorbeeld is dat www.domeinnaam-1.nl).

Redirect alle pagina’s, niet alleen het hoofddomein!

Omdat het identieke websites zijn en Google van alle drie de websites ook pagina’s in Google heeft staan is het belangrijk dat elke pagina op zich wordt geredirect naar dezelfde pagina op het goede domein. Wanneer je een redirect op hoofddomein-niveau zou toepassen worden alle pagina’s geredirect naar het hoofddomein en niet naar de afzonderlijke pagina’s. En dat is niet wat we willen.
Ter illustatie:

domeinnaam-2.nl/pagina moet worden domeinnaam-1.nl/pagina

en niet:

domeinnaam-2.nl/pagina –> domeinnaam-1.nl

Hoe exact redirecten?

Ervan uitgaande dat je website wordt gehost op een Linux server zou je in dit geval de volgende code aan je .htaccess bestand toe moeten voegen.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam-2.nl [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domeinnaam-2.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://domeinnaam-1.nl/$1 [L,R=301,NC]

(Wanneer dit overigens te ingewikkeld klinkt adviseer ik om je webhoster/bouwer even in te schakelen.)

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag die je graag beantwoord ziet op KG Blog? Stel hem dan hier! Ik kan je niet beloven dat ik ze allemaal kan beantwoorden, maar ik doe mijn best ;-).

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Hallo Karel,
  Wij zijn bezig met het omzetten van een complete website naar een nieuw domein. Op pagina-niveau hebben we netjes alle 301’s geregeld. Dat gaat vooralsnog prima.
  Nu is mijn vraag: Wij willen alle pagina’s, behalve de oude homepage, naar het nieuwe domein verhuizen. Die homepage blijft een functie houden. Alle andere pagina’s moeten naar het nieuwe domein verwijzen. Kan ik nu wel of niet gebruik maken van de ‘verhuisservice’ van Google Webmastertools? Zijn er risico’s voor het oude domein in de zoekresultaten? bijvoorbeeld complete verwijdering van het domein?
  Groet, Rudi

 2. Hoi Karel,
  Ik heb een ontwikkelde domeinnaam die al rankt in google. Nu heb ik een domeinnaam kunnen bemachtigen met verleden (backlinks – pr4 etc ) is het een versterking van de domeinnaam om die met een 301 redirect te plaatsen of kan je beter een landingspage ontwikkelen en doorlinken?

  1. Wanneer het een gerelateerde domeinnaam is zou ik een 301 redirect gebruiken. Maar alleen wanneer het een gerelateerde is, dus hetzelfde onderwerp en liefst ook dezelfde content. Anders ziet Google dat de pagina waar naartoe wordt geredirect hele andere content heeft en zal de waarde waarschijnlijk niet worden doorgegeven.

 3. Is het beter voor je ranking in Google om je domeinen samen te voegen? Wat is de belangrijkste reden om dit te doen? Enkel als het dezelfde content bevat of is het ook nuttig als het om vergelijkbare thema’s gaat, maar toch andere content is?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *