Installeren van Google Analytics in 7 stappen

29 februari, 2008

Google analytics installerenRegelmatig krijg ik de vraag hoe je een goed analytics programma moet installeren. Over een goed programma kan ik kort zijn, Google Analytics.

Google Analytics biedt bijna alle mogelijkheden voor het meten van je website en is bovendien gratis.

Ook het installeren is meestal erg eenvoudig. Om het je nog eenvoudiger te maken volgt hieronder een stappenplan:

Stap 1 | Google account aanmaken
Als je nog geen Google account hebt kun je via de volgende link een gratis account aanmaken: Google account aanmaken.

Stap 2 | Aanmelden bij Google Analytics
Vervolgens log je in bij Google Analytics via deze link: inloggen Google Analytics en klik je in het vak “Meld u aan voor Google Analytics” op de knop aanmelden.

Stap 3 | Vul de websitegegevens in
Op het volgende scherm (zie onderstaand screenshot) vul je de url van je website in.

Gegevens invullen Analytics account

Verder kun je een accountnaam toekennen en de tijdsinstellingen aanpassen. Vul hier de tijdzone in van het land waar je website zich op richt! Klik hierna op doorgaan.

Stap 4 | Vul contactgegevens in en keur de overeenkomst goed
Dit scherm (en de volgende) spreken voor zich. Vul eerst je contactgegevens in, klik op doorgaan en keur de overeenkomst goed door het vakje onderaan aan te vinken. Klik wederom op doorgaan.

Stap 5 | Code toevoegen aan je website
Je account is nu aangemaakt. Voordat Google Analytics onze website kan gaan meten zullen we eerst een code aan onze website toe moeten voegen. Deze code moet op elke pagina van je website terugkomen!

De meeste webpagina’s zijn tegenwoordig opgebouwd uit verschillende bestanden. Dit zijn vaak de header, footer en navigatie file. Bovenkant, onderkant en navigatie is namelijk vaak hetzelfde op je website. Een pagina hoeft dus niet telkens die code te bevatten. Dit wordt dan opgevraagd via deze files. Het is de footer file (vaak footer.php of footer.html genoemd) die we nodig hebben.

In de Google Analytics account die we net hebben aangemaakt krijgen we de code te zien die we in moeten voegen, zie het onderstaande screenshot. Het is wel belangrijk dat je de nieuwe volgcode kiest (ga.js).

Google Analytics code

Kopieer deze code en plak deze precies voor de </body> tag in je footer file. Wanneer je geen footer file hebt zul je deze code op elke webpagina moeten plakken die je wilt meten. Ook hier geldt dat de code precies voor de </body> tag geplakt moet worden.

UPDATE: tegenwoordig plaatsen we de code nét voor de afsluitende </head> tag!

Stap 6 | Controleren of code goed is geïmplementeerd
Wanneer je nu naar je Google Analytics account gaat (of op doorgaan klikt) zul je eerst moeten controleren of dat de code goed is geïnstalleerd. Dit doe je door op “controleren” te klikken (zie onderstaand screenshot):

Controleren Google Analytics code

Stap 7 | Klaar om te meten!
Wanneer je alles goed hebt geïnstalleerd is Google Analytics nu klaar om te meten. Wanneer je nu naar je Google Analytics account gaat en klikt op rapporten weergeven zie je de statistieken. Let wel op, het duurt een aantal uren voordat de eerste gegevens beschikbaar zijn!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Het is soms wel eens stoeien met de installatie.

  Wellicht het opmerken waard dat het soms een tijdje duurt voordat je bij stap 6 groen licht krijgt. Ik ben wel eens aan het debuggen geweest terwijl het eigenlijk al werkte. Daarbij kun je bij het ontbreken van een footer file je code ook toevoegen in de header of een andere plek in je pagina. Als je ecommerce of outbound click e.d. wilt meten moet je je code zelfs hoger plaatsen.

  Het nadeel is uiteraard dat je site steeds afhankelijker word van de laadtijd van de analytics code. Maar goed, elk voordeel heb zijn nadeel

 2. Erg handige post, wat voor ons simpel is, kan voor anderen een probleem zijn.

  Wie kan mij vertellen wat er beter is de externe .js of de interne code? Wat zijn de voordelen / nadelen ervan?

 3. @Oeroek Helemaal mee eens. Handig om te vermelden dat het idd 24 kan duren voordat je de eerste resultaten in Analytics voorbij ziet komen. Wel raad ik je aan de code alléén hoger te plaatsen wanneer het écht niet anders mogelijk is. Mocht een pagina namelijk een keer laadproblemen hebben, dan wil je natuurlijk in eerste instantie dat je bezoeker de mogelijkheid krijgt om zijn taak te voltooien en misschien wel een conversie te doen. Van later belang is natuurlijk pas dat het gemeten wordt. Immers, wat heb je aan site waar een bezoeker niet kan converteren, en je wel kan meten?

  @Karel Helemaal mee eens dat je met de wijze van installatie direct kan gaan meten. Maar wat is de waarde van een rapport als je geen doelstellingen hebt ingesteld en dus niet meet wat je wilt meten? Rapportjes zijn leuk én pas handig wanneer ze ook actionable zijn.

 4. @buddy & Karel
  Zeg me als ik het fout heb maar voor ecommerce en het apart opgeven van trackers voor outbound links roep je de javascript code aan. Je moet je analytics code dan toch boven de javascript call hebben zitten.

  Ik heb de code namelijk ook liever aan het eind maar leef in de overtuiging dat het niet anders kan.

  Ik zou er wel wat voor over hebben als ik browsers van bezoekers kan dwingen eerst de pagina te laden en dan pas de adsense en analytics code.

 5. Het installeren is ook niet echt een probleem, meer het goed gebruiken en de data uit het pakket goed weer inzetten, daar ligt vaak het probleem.

  Zit nu ook met externe accounts/domeinen die om 1 of andere reden niet opduiken in mijn analytics accounts, dat zijn de volgende stappen zeg maar.

 6. Karel, toen ik mijn installatie enkele maanden geleden deed, bestond mijn code volgens mij uit een paar regels. Wat is het verschil?

  Wat je verder schrijft over de footer file. Misschien handig om te vermelden dat framegebruikers moeten oppassen. Pagina’s die binnen aparte frames worden geladen, kunnen natuurlijk ook apart worden geindexeerd. Als men bijv. een geindexeerde footer in de zoekresultaten aanklikt, wordt de bezoeker wel gemeten, maar dat is dan geen echte goede ingang voor een bezoeker, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk direct weggaat.

 7. Het installeren is vooral moeilijk wanneer je gebruik maakt van een CMS. Ik moest zeker 1,5 uur zoeken in de files van de cms op de ftp om te kijken waar de footer verborgen lag. Verder vind ik Analytics erg fijn, hoewel de statistieken niet realtime zijn

 8. Wat is eigenlijk het verschil tussen de oude volgcode (urchin.js) en de nieuwe (ga.js)? Ik heb op mijn websites nog de oude code staan en ben benieuwd of het nut heeft om dit te updaten.

 9. Met GA kan je echt gaan analyseren, het actie – reactie effect, AW stats geeft gewoon cijfers weer.

  Of je GA nodig hebt..als je niks met je site wilt bereiken, dus geen enkel doel voor ogen hebt (en je gewoon je tijd wilt verdoen 😮 ) heb je zelfs geen enkel vorm van stats nodig.

  Vanaf het moment dat je iets wilt gaan ‘meten’ kan je niet zonder…

  Dave

 10. hoi Karel, je schrijft:Kopieer deze code en plak deze precies voor de tag in je footer file. Wanneer je geen footer file hebt zul je deze code op elke webpagina moeten plakken die je wilt meten. Ook hier geldt dat de code precies voor de tag geplakt moet worden.
  ik gebruik wordpress. hosting is extern. Ik kan nergens body tags vinden en ook geen footer file. Hoe verder?
  ik hoor graag van je.

 11. @karel,

  Op de site van Google is te lezen dat de code voor het einde van de /head geplaatst dient te worden. Echter lees ik bij jou dat het voor het eind van de /body geplaatst dient te worden. Kun je mij vertellen wat nu het verschil is?

  Vr gr Onno

  1. Hoi Onno,

   De code moet je inderdaad plaatsen voor de afsluitende tag.
   Het is artikel zal worden geüpdatet, is namelijk van 2008 😉

   groet,
   Lianne

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *