Google komt met sociale zoekdienst

29 oktober, 2009

Google integreert sociale zoekresultaten als zoekresultaten uit je eigen vriendenkring in haar eerste resultatenpagina. Relevante informatie uit de sociale netwerken wordt gekoppeld aan zoekopdrachten. De gedachte achter deze experimentele nieuwe zoekdienst is dat zoekresultaten uit je eigen vriendenkring relevanter zijn dan algemene hits.

Google Social Search (check deze video) helpt gebruikers zulke informatie te vinden. De dienst moet overigens wel expliciet ingeschakeld worden. De dienst werkt dan ook alleen voor gebruikers met een profiel bij Google. Aan dit profiel kan de gebruiker de netwerksites toevoegen waar ze gebruik van maken. Zoals Twitter, Flickr, Facebook, Friendfeed of Myspace. Google Social Search kijkt dan naar de vriendenconnecties en toont hierbij de relevante zoekresultaten.

Als voorbeeld geeft het team van ontwikkelaars een zoekopdracht naar New York. In de onderste resultaten verschijnt op de eerste pagina een blog van een vriend die schrijft over deze stad. De privcay van Google Social Search wordt afgeschermd doordat de gebruiker zelf bepaald welke netwerken hij aan zijn Google-profiel koppelt. Wie zijn Twitterstream of Facebook profiel heeft afgesloten zal niet voorkomen in de zoekresultaten.

Naast sociale netwerken worden ook artikelen uit Google Reader weergegeven als sociale resultaten en chats van Google Talk. Dit experiment past helemaal  in de heftige concurrentiestrijd tussen Google en Bing, de nieuwe versie van Micrsoft zoekmachine Live Search.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Inderdaad een interessante beweging Babette!

  Even voor degene die het nog niet doorhadden, Babette gaat deze weblog voortaan voorzien van het laatste nieuws op internet marketing gebied!

  Succes Babette!

 2. Jammer dat je die video van die Waalse Google Medewerkster er niet ingeplakt hebt: http://www.youtube.com/watch?v=ZqWJxgp-_mU&feature=player_embedded#
  Ik lag echt compleet dubbel van haar accent 🙂

  Overigens heeft Google in dit geval veel meer te vrezen van sites Twitter en Facebook dan van Bing. Alleen Facebook al heeft zo'n gigantische hoeveelheid info die niet toegankelijk is voor zoekmachines.

  Ik vind het persoonlijk een gevaarlijke ontwikkeling. We kennen allemaal wel de verhalen van foto's op Hyves die ineens over het hele net verschenen (zie alleen Geenstijl al!).

  De meeste mensen zijn nog complete analfabeten op internetgebied. Dat je via je Google profiel bepaalde instellingen kan wijzigen vind ik dan ook geen goede oplossing.

 3. Er dus voor zorgen dat je een eigen netwerk opzet op bijvoorbeeld Ning en dan zoveel mogelijk mensen binnen je doelgroep overtuigen om jouw sociale netwerk in hun Google profiel te plaatsen?

  Je zal dan heel wat Google posities te pakken krijgen lijkt me.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *