Wat is linkspam? (met video!)

LinkspamJe hoort nogal wat verhalen van websites die gestraft zijn door de zoekmachines (een zogenaamde penalty). Deze websites gebruiken dan technieken die door de zoekmachines als spam worden gezien.

Zoekmachine spam kan verdeeld worden in verschillende categorieën waaronder on-page spam (verborgen zoekwoorden, zoekwoorden in dezelfde kleur als de achtergrond). Een andere categorie is de zogenaamde linkspam.

Wat is linkspam
Er is in principe maar één soort linkspam, en dat is wanneer je naar slechte websites linkt. Nog een keer: wanneer JIJ met JOUW website NAAR een slechte website linkt.

Wanneer iemand dus naar jouw website linkt, en die iemand zou zomaar eens een “slechte" website kunnen zijn, wordt jouw website niet gestraft. Het enige wat de zoekmachines misschien zullen doen is de waarde van deze inkomende link devalueren.

Een logisch verhaal. Je hebt als webmaster immers alleen controle over je eigen website. En alleen waar je zelf controle over hebt kan worden afgestraft door de zoekmachines.

Toch even opletten

Wanneer je overigens een blog hebt waar mensen reacties op kunnen plaatsen is het toch even oppassen. Eventuele spamreacties worden namelijk op jouw eigen website geplaatst. Zorg er dus ook voor dat je deze reacties direct verwijderd. WordPress-gebruikers kunnen overigens best de Akismet plugin installeren.

Hieronder vind je nog een interessante video (in het Engels weliswaar) over linkspam door Yahoo:

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Ik wou dat ik kon instemmen maar vorig jaar zelf "slachtoffer" geweest van iemand die 30.000 links van crappy sites naar mijn blog afvuurde in 2 weken tijd en het resultaat ken je wel denk ik 😮

  Dave

 2. @ Ferdi...ik denk niet dat het een fata morgana is als het in je google webmaster tools opduikt 😮

  Ik heb de site uit de ether mogen halen na een half jaar...zo dood als een pier en geen enkele G-Love meer...mensen met een netwerk kunnen makkelijk een paar duizend links /dag dumpen.

  Dave

 3. Je hebt helemaal gelijk. Het is lastig om een vermoeden hard te maken. Overigens lees ik je website altijd met veel belangstelling. Hou van de persoonlijke aanpak.
  Enne Karel ... ook jouw blog lees ik met veel plezier en steek ik van jullie beiden wat op.
  Fijne avond heren.

 4. Karel, even een opmerking. Onlangs schreef je over eenvoudige linkbuilding. Je zei dat je op een blog een reactie kon plaatsen met een keyword als naam. Je had dan een link naar je site met een mooie anchor text. In dit artikel moedig je eigenlijk bloggers aan om de links in de reacties op nofollow te zetten.

 5. Heey,

  Je bevestigd gelukkig het antwoord van mijn oom op mijn vraag over het onderstaande bericht: http://www.ekudos.nl/artikel/125458/ekudos_loopt_op_haar_einde_

  Dit staat er namelijk op die pagina:

  +++++++++++++++++
  De bezoekers zijn zeer sterk dalende, niet voor niets, Ekudos zakt dagelijks als een zware baksteen in Google.
  Websites die zich aanmelden bij Ekudos of al aangemeld zijn lopen het risico zelf ook gestrafd (te gaan) worden door Google.
  +++++++++++++++++

  Ik ben nog steeds een trouwe fan, gefeliciteerd met je 400ste post. Op naar de 1000 artikelen!

  M.v.g. Jeroen

 6. Ik zie het denk ik als volgt:

  Als Mc Donalds gratis hamburgers weggeeft aan iedereen die zijn email adres wil achter laten; Dan krijg je mensen die op elk email adres dat ze hebben een nieuwe gratis burger gaan halen..

  Dus wat schiet Mc Donalds er uiteindelijk mee op?

 7. Tja... Wat heeft een bedrijf eraan om aan een reclame campagne te beginnen waarbij 100.000 emailadressen worden benaderd en hiermee maar 60.000 mensen mee bereiken...

  Tweede punt ben ik wel met je eens..

 8. Het is meer en meer een strijd van macht. Google bepaald binnenkort alles. Ik vind het toch geen goede evolutie mijn gedacht. Een goed aanbod zou inherent goed bereikbeir moeten zijn. En rommel zou automatisch moeten verdwijnen. Maar uiteindelijk komt het er op neer, dat wie het meest betaald....

 9. Al eens iemand gehoord van trackback spammen?

  Hierbij wordt mis / gebruik gemaakt van de automatische functie van o.a. word press.

  Door geautomatiseerd te pingen op de trackbacklink zou wp automatisch een link plaatsen naar het artikel dat je in de linkspam zet?

  Nu heb ik helemaal geen blog laat staan een trackback systeem. Maar ook daar is aan gedacht. Er zijn stand alone trackback pingers.

  Het lijkt mij allemaal wat ingewikkeld maar voor diegene die duizenden links per maand wil hebben. het schijnt te passen in de categorie greyhead.

 10. Is toch soortgelijk als het refer spammen. Veel sites hebben hun stats openbaar met een link op de site staan. Als je middels zo'n pakket in 1000 stats paketjes terug te vinden bent ook al stuur je helemaal geen verkeer door is het blijkbaar toch interessant. Betwijfel wat de waarde daarvan is. Van trackback had ik nog niet gehoord maar klinkt logisch dat ze dat ook kunnen misbruiken.

 11. Beetje jammer,.. dat had "grey hat" moeten zijn.

  Sorry "Schiphop" (ga je natuurlijk niet helpen met kwd op de pagina) maar ik kan je niet volgen. Het lijkt er op dat je de zinnen hebt aangepast zonder de originele zin helemaal te wissen.

  Van refer spammen heb ik dan weer nog nooit gehoord.

 12. Yo Smash,.. wat een psychedelische strepen op die site van je.

  Heb nog nooit gehoord van xrumer. Ik had het over een programma van "underground linkbuilding"

  Het het een keer geprobeerd maar volgens mij werkt het niet helemaal lekker.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top