Segmenteren op basis van device en tijd: waarom wel/niet?

28 december, 2016

segmenteren tijd en device header
Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om te segmenteren in AdWords. Eén daarvan is het segmenteren op basis van device. Maar hoe pak je dat nou precies aan, en wat zijn de voor- en nadelen van segmenteren op basis van device? Dat ga ik je uitleggen! 

Bodaanpassing op apparaatcategorie

In een eerder blogartikel is er al beschreven hoe je de biedingen per device moet instellen. Handig om ook nog even te lezen, als je deze methode van segmentatie wilt toepassen. Daarnaast moet je uiteraard weten welke bodaanpassingen je wilt gaan instellen. Dit doe je aan de hand van data.
Je kunt in Google Adwords kijken hoe verschillende devices campagnes presteren. Je doe dit door op campagneniveau op instellingen te klikken. Vervolgens klik je op apparaten en zie je het volgende (klik op de afbeelding voor de vergroting):

apparaat segmenteren screenshot
Zorg er altijd voor dat je genoeg data hebt. Als je niet genoeg data hebt kun je niet met zekerheid zeggen dat de nieuwe structuur gaat werken. Waar je op moet letten is afhankelijk van het doel dat je met campagne beoogd. In bovenstaande case is het doel conversies. De belangrijkste statistiek waarop je stuurt is dan het conversiepercentage. De overige statistieken zijn ook relevant, maar in mindere mate.

Bodaanpassing op basis van tijd

Door bovenstaande analyse weet je wat het meest relevante apparaat is voor jouw campagne. Ook kun je per apparaatcategorie analyseren wat het meeste oplevert. Je kijkt dan naar de verschillende dagen, maar bijvoorbeeld ook naar het uur van de dag. Je doet dit door in AdWords wederom te klikken op instellingen, vervolgens op advertentieplanning.
Als je nog geen advertentieplanning hebt toegevoegd, dan zal je dat eerst moeten doen. Daarna klik je op planningsgegevens en vervolgens op ‘dag van de week’ of ‘uur en dag van de week. Je ziet dan de volgende gegevens (klik op de afbeelding voor de vergroting):
bodaanpassing op tijd screenshot
Je zal deze gegevens net als de apparaatcategorie moeten analyseren. Wederom is ook hier het doel conversies, dus is conversiepercentage de belangrijkste statistiek. Je ziet in de bovenstaande tabel dat op zaterdag het hoogste conversiepercentage wordt behaald. Ook zijn de overige statistieken voor die dag beter.
In de bovenstaande tabel wordt duidelijk dat donderdag het laagste conversiepercentage heeft en veruit de hoogste kosten per conversie heeft. Na deze korte analyse kunnen we dus stellen dat we op zaterdag meer willen bieden en op donderdag minder.

Het toepassen van segmentatie: waarom wel/niet?

Als je op deze manier wilt gaan segmenteren, is het handig om de volgorde hierboven aan te houden. Je gaat dan dus eerst bezig met het vaststellen van de meest relevante apparaat categorieën. Daarna is het handig om verschillende campagnes aan te maken voor de verschillende devices.
Op deze manier houd je het overzicht. Zo kun je iedere campagne (apparaatcategorie) optimaliseren op basis van de 'dag van de week' en het 'uur van de dag'.
Bovenstaande heeft natuurlijk een aantal voor- en nadelen. Je begrijpt dat als je dit handmatig analyseert en instelt, je behoorlijk wat tijd kwijt bent. Een tip die ik je mee wil geven is om te beginnen met een campagne die het meeste geld kost. Je ziet dan waarschijnlijk het snelst resultaat.
Een andere tip die ik je kan geven is het gebruiken van scripts. Er zijn online een aantal scripts die gedeeltelijk het analyseren kunnen overnemen. Zo kunnen deze bijvoorbeeld automatisch spreadsheets creëren met daarin overzichtelijk de conversiepercentages van de campagne. Kijk hier of Google een script heeft dat jou kan helpen bij het segmenteren.   
Een nadeel van bovenstaande segmentatiemethode is dat je stuurt op gemiddelden. Je stuurt met bodaanpassingen op gemiddelden gemeten over een langere periode. De aanpassingen die je maakt kunnen jouw campagnes ook beperken, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.
Een ander nadeel van het opsplitsen van campagnes, is dat de data wordt verdeeld. Je had eerder misschien 100 clicks in totaal, waarvan 50 desktop, 30 mobiel en 20 tablet. Door het opsplitsen van data in verschillende (data)sets is de data wellicht te klein voor optimalisatie op zoekwoordniveau.

Moet ik hier nu mee aan de slag?

Segmenteren op basis van apparaatcategorie en tijd: het kan dus. Dat weet je nu en dat is het belangrijkst. De vraag is nu: is dit relevant voor jou? Als jij wilt weten of je hiermee aan de gang moet gaan help ik je graag. Vraag op de website een Quickscan aan en laat ons jouw AdWords-account beoordelen.  

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Bodaanpassingen per apparaatcategorie en tijd/dag zijn zeker interessant.
  Echter is het in 9 van de 10 gevallen niet persé nodig hier aparte campagnes voor aan te maken (of bestaande campagnes op te splitsen).
  Je kunt namelijk bij 'Instellingen > Apparaten' ook segmenteren op basis van tijd.
  Ook op accountniveau, campagneniveau en advertentiegroepniveau (zowel zoekwoorden als advertentie) kun je segmenteren op apparaat en tijd (dropdown 'Segmenteren').
  Je kunt daarmee heel makkelijk bepaalde statistieken (zoals conversies, conversiepercentage, ctr, etc..) zien per apparaatcategorie of dag van de week, zonder dat je hier aparte campagnes of advertentiegroepen voor hoeft aan te maken :).
  Een derde manier hoe je deze gegevens ook nog inzichtelijk kan maken is door middel van een aangepast rapport, waarbij je de gewenste statistieken kunt afzetten tegen de apparaatcategorie, dag van de week, uur op de dag, of een combinatie hiervan.

 2. Hallo Max,
  Wat ik in dit verhaal mis is een goede onderbouwing van het koopproces. Kliks op donderdag kunnen wel degelijk resulteren in een aankoop op een andere dag via bijvoorbeeld organisch, direct zoeken of ook weer via Adwords. Puur sturen op bijvoorbeeld conversiepercentage per dag vind ik nogal discutabel. Ik heb in de loop van de jaren gemerkt dat een groot percentage van onze klanten in de loop van de week zoeken en in op zondag of maandagochtend de bestelling doen. Vraag aan jou is hoe krijg ik deze, meer complexe informatie met Analytics boven tafel?

 3. Eens Hans,
  En Max, je kunt zonder de campagnes op te splitsen toch nooit optimaal bidmanagement uitvoeren aangezien je bijvoorbeeld specifiek +25% wilt bieden op de woensdag, alléén voor Mobiel. Op moment dat je niet uitsplitst maakt je die +25% op woensdag ook voor andere devices zoals desktop en tablet.
  Eens wat betreft nadeel van relatief weinig volume in een campagne en vervolgens je keuzes qua optimalisaties bepalen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *