Redigeren van online teksten

28 januari, 2009

Webteksten schrijven tipsIedereen die schrijft voor het web weet dat een type- of spelfout zo gemaakt is. Het lezen vanaf het beeldscherm maakt het er allemaal ook niet veel beter op. Het onrustige beeld zorgt ervoor dat fouten makkelijk over het hoofd worden gezien. Hoe is het mogelijk dat je een tekst driemaal grondig hebt doorgelezen maar er toch onverhoopt een type- of spelfout in staat? Onze hersenen houden ons simpelweg voor de gek. Lees onderstaande tekst maar eens:

Vlgones een sduite aan ene elgnese unvirestiet mkaat het neit uit in wlke vlgrodoe de lttrees in een wrood satan, het eigne dat blagnrijek is, is dat de ersete en de ltaatse ltteer op de gdoee palats satan. De rset kann ttaaol oiznn zjin maar tcoh kun je het geod leezn. Dit kmot dradoot we neit ltteer voor ltteer arpat lzeen maar wodoren in zjin gheeel.

Zelf redigeren

Als het maar even kan dan is het verstandig om de tekst door iemand anders te laten redigeren. Maar wat te doen als je niemand in je omgeving hebt die de tekst wilt of kan redigeren? Hoe kun je dan zelf het beste je eigen teksten beoordelen?

Hierbij wat tips om zo goed mogelijk zelf je eigen tekst te scannen op fouten:

Tips voor het redigeren

 1. Neem afstand van de tekst en verplaats je in de doelgroep (lezer).
 2. Print bij voorkeur de tekst op papier uit.
 3. Lees de tekst hardop voor. Het voordeel is dat je zo goed hoort of de zin lekker loopt. Je leest zo ook minder snel over fouten heen.
 4. Kun je woorden en zinnen schrappen of passieve zinnen actief maken?
 5. Lees dan woord voor woord hardop. Per woord kijk je of het woord goed geschreven staat.
 6. Twijfel je over spelling of interpunctie? Raadpleeg bijvoorbeeld de website van de Dikke van Dale, Taal Unie of Onze Taal.
 7. Controleer de tekst met een automatische spellingcontrole. Heel belangrijk is dat je realiseert dat niet alle spelfouten er uit worden gehaald en dat sommige aangedragen suggesties niet correct zijn.
 8. Wanneer je de tekst in Word hebt opgesteld kun je via de button "Alles Weergeven" bijvoorbeeld de spaties of witregels in het document nalopen.
 9. Lees de tekst tot slot nogmaals hardop voor.

Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken is menselijk. Veel Nederlanders zijn onzeker over hun schrijfvaardigheden en beheersen de Nederlandse taal en spelling onvoldoende. Veel mensen durven daardoor niet zo goed te schrijven en zijn bang om betrapt te worden door de taalpolitie. Het is algemeen bekend dat de taalpolitie actief is op het internet en de wetten van spelling, interpunctie en stijl strikt controleert. Deze type politieagenten staan niet echt bekend om hun zachte aanpak en tact en branden vaak teksten tot de grond toe af. Een verkeerd geplaatst d'tje kan al genoeg zijn voor een flinke reprimande. Laat je door deze reacties niet kisten, leer van opbouwende kritieken en schrijf!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Ik maak zelf nog wel eens fouten in teksten, maar pas de meeste van de bovenstaande tips toe. Toch sluipen er regelmatig fouten in.

  Gelukkig heb ik een collega met een heel goed gevoel voor taal 😉

  Maar een goede volledige opsomming van bruikbare tips.

 2. Ik ga me met deze comment ongeloofelijk populair maken, maar het valt Vlamingen vaak op dat Nederlanders vele meer dt-fouten maken. Geen idee hoe dat komt.

  Voor de rest staan jullie qua internetkennis en -verspreiding gemiddeld gezien wel flink voor op ons.

 3. @michel

  Als dat mijn doel was had ik mijn websitenaam wel gebruikt. Heb ik wel over nagedacht. Dus laten we het erop houden dat we allebei gelijk hebben.

  Bedankt voor je scherpe reactie.

  Ton van Houten

  .)

 4. @Ton: doe ook eens wat aan je site :p hij ziet er echt niet uit in Firefox.

  Duidelijk artikel Marianne. Bij projecten ben ik meestal de gelukkige die samen met Word's spellingcontrole, de grammatica van de geschreven stukken mag gaan bekijken. Veel voorkomende ergernissen die ik tegenkom zijn:

  - het te veel gebruiken van één bepaald (werk)woord.
  - het niet gebruiken van komma's.
  - het d en t probleem.

 5. @ton
  Tip: voordat je begint met WordPress zou ik even mijn tekst door de spellingscontrole halen. En beslissen hoe je je lezers aanspreekt. Je spreekt ze aan met u, je door elkaar en de website ziet er rommelig uit. Sorry.

 6. @Jens: bedankt voor de Firefox fout.
  Index pagina moet nu beter zijn.

  Klopt hij zag er inderdaad niet meer uit. Ik neem aan dat je het met name over de index had. Daar was namelijk een enter weggevallen. De rest is even niet anders.

  Als het een beetje mee wil zitten gaan we met een aantal weken starten met het laten bouwen van een nieuwe website door externe specialisten en stappen we †˜eindelijk†™ van Frontpage af. Als het goed is, zijn dan veel Explorer Firefox en Google Chrome, lees browser beperkingen van de baan.

  We denken aan een WordPress achtige omgeving. Tips en suggesties zijn van harte welkom.

  Ton van Houten

 7. Grappig dat je hersenen toch ervoor zorgen dat je de zinnen (woorden) kan lezen, iets fantastisch maar ook meteen een gigantisch ongemak.

  @Online-succes: kun je niet eens vragen aan karel of hij een artikel wil starten betreffende je website? Elke discussie, artikel en reactie reeks wordt overgenomen door jouw website. 😛
  Ow en een tip voor je website 😉 klik op mijn naam.

  Even terug naar de orde van de dag.
  Nogmaals goed artikel marianne.

 8. @Barry Mee eens en niet de bedoeling.

  Wel zie ik dat onderwerpen minder snel doodbloeden en de kwaliteit omhoog gaan.

  Gisteren Karel ook een mail met soortgelijk verzoek verzonden. Dus wie weet.

  @Bongoman

  Had eerst alles in de u vorm staan.
  Maak nu gebruik van mijn 'dichterlijke' vrijheid. Zal de comments in de gaten houden. Thanks

  Ton van Houten

 9. Grappig dat iemand die expliciet over dit onderwerp een artikel schrijft daarin zelf toch ook nog fouten maakt...

  »...die de tekst wilt of kan redigeren?...«
  Hier moet 'wil' i.p.v. 'wilt' staan.

  »...Heel belangrijk is dat je realiseert dat ...«
  Dit moet 'dat je JE realiseert' zijn.

  Ach, peanuts, natuurlijk. Maar ja, Marianne, je vraagt er met zo'n artikel natuurlijk wel om, hè? 😉

  Wie graag zijn teksten voor een absolute perfectie (maar zeer betaalbaar!)aan mij overlaat, neemt maar even contact op.

  Leo Scheepens

 10. Nog een kleine aanvulling. Je kunt in Firefox ook nog de spellingcontrole aanzetten (in WordPress ook), die haalt er nog wel eens een foutje uit, die de anderen hebben laten zitten.

  Maar hardop voorlezen voor jezelf is wat mij betreft de beste tip!!

 11. @Rene

  Heb je tip op 1 pagina gedaan en moet zeggen werkt fantastich bij, voor mij.

  Voelde alleen wat vreemd aan zo voor de eerste keer. (voorlezen)

  Ton van Houten

 12. Je zou - na het voorlezen - eigenlijk ook een soort ´redactie´moeten uitvoeren op de scanbaarheid van de pagina. Veel mensen lezen nl. niet alle tekst, maar scannen alleen de opvallende elementen, zoals de titel, kopjes, links en afbeeldingen. Dat kan o.a. door even letterlijk afstand te nemen - zoals in tip 1 - of je ogen halfdicht te knijpen.

 13. Taalfouten zijn zo gemaakt, vooral als er tijdsdruk is, luidop lezen is inderdaad een goede oplossing, maar wat als je met enkele coolega's samen in én bureau zit?

  Ook heel handig is je tekst in word plakken en de spellingchecker erdoor jagen, niet 100%, maar toch veel fouten eruithalend.

 14. Bij een tekst in Word kun je "wijzigingen bijhouden" aanzetten.
  Eerst redigeren, daarna de wijzigingen wel of niet accepteren.
  Doordat er dan zoveel wijzigingen in je tekst staan waar je beslissingen over moet nemen, word je scherper.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *