Google treedt hard op tegen betaald linknetwerk

28 maart, 2012

Zoals ik al vaker heb verteld is het niet verstandig betaalde linkpakketten te kopen of over het algemeen links te kopen om hoger te scoren in Google.
Toch zijn er nog hele businessmodellen gebaseerd op het verkopen van links. Dergelijke bedrijven zijn natuurlijk een doorn in het oog van Google. En als ze er eentje vinden, dan wordt deze gestraft.

BuildmyRank.com "“ Einde verhaal

Een bedrijf wat zich bezig hield met het verkopen van links (in de vorm van blogposts die men zelf kan aanleveren en geplaatst worden op hun netwerk van websites) is Buildmyrank.com.
De afgelopen twee jaar hebben zij vrij spel gehad en, als we hen mogen geloven, een behoorlijk klantenbestand opgebouwd.
Tot 19 maart jongstleden. Vanaf die datum heeft Google het grootste deel van hun commerciële blognetwerk verwijderd uit de index. Oftewel, alle links die in dat netwerk voorkwamen zijn weggevaagd.
Zoals in de blogpost van Buildmyrank.com te lezen valt is het ook einde verhaal voor hun huidige businessmodel. Bestaande klanten krijgen hun tegoed teruggestort en daarmee is het over en uit"¦

Korte termijn versus lange termijn"¦

Uiteindelijk blijkt ook weer dat de lange termijn het altijd wint van de korte termijn. Hadden de klanten van Buildmyrank.com zich de afgelopen twee jaar bezig gehouden met het creëren van interessante (en linkwaardige) content waren ze nu een stuk verder geweest"¦

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.

 1. Ik snap niet dat je daar een biz durft rond bouwen (tenzij je geen f|@# om klanten geeft en of snel wat cash wilt binnen halen) , je weet op voorhand al dat je de boeken ooit mag dichtdoen en ik begrijp nog minder dat Google deze bedrijven eerst een paar jaar laat 'opereren' om ze vervolgens van de kaart te vegen...

  1. Zo zie je maar, Google is constant bezig om websites met een natuurlijk verloop van websites beter te waarderen. ben het wel met dave eens dat dit soort bedrijven eerst jarenlang hun gang kunnen gaan. Spijtig voor de mensen die hier gebruik van hebben gemaakt want het natuurlijke resultaat zal hiermee zakken. De juiste content schrijven en waardevolle informatie is de beste en blijvende manier.

  1. Peter, dank voor je bericht.
   Had je artikel al gelezen maar heb mijn bedenkingen bij je verhaal. Op 1 week tijd hoger scoren? Het kan maar ook dat klinkt als een kortetermijnstrategie.
   Je mag overigens altijd een linkje in je bestaande artikel plaatsen naar dit artikel als het meerwaarde volgens jou heeft ;-).

 2. interessant, maar in hoe verre is het dan bijvoorbeeld toegestaan om een persbericht of ander artikel te laten posten op een blog met daarin links naar je eigen site? bijvoorbeeld ik schrijf voor Karel een artikel, hij post het en in het artikel staan een aantal links naar mijn site. Dat is toch eigenlijk hetzelfde maar dan op kleine schaal?

  1. Het ligt eraan met welke intentie. Schrijven op Karelgeenen.nl doe je niet voor het linkje. Dat is ook niet iets waar ons businessmodel op is gebaseerd.
   Zodra je je businessmodel gaat baseren op het alleen maar bewust verhogen van de inkomende links ga je te ver wat mij betreft.

 3. @karel Voor alle duidelijkheid. Ik heb vooraf een linkprofiel gemaakt van de concurrentie. Daaruit bleek dat ik maar 2 kwalitatieve links nodig had om te ranken.
  In het verleden heb ik gemerkt dat die op 4 - 5 dagen effect hebben. Ik was dus zeker van mijn zaak.
  Niets meer, niets minder.
  Verder respect voor je standpunt.

 4. Het artikel waarvan sprake rankt precies 21 uur na publicatie op 1 in Google. Terwijl op 5 een toch niet kleine jongen staat. Als je met een driewieler erin slaagt om in minder dan 1 dag een 10-tonner voorbij te steken, dan bewijst dit mogelijk dat alles gewoon begint met een goed zoekwoordonderzoek.

 5. Sorry, mijn schuld.
  Het gaat om de zoekterm "bovenaan in Google". In België wel te verstaan want in Nederland staat Karel Geenen daarmee op de eerste plaats 😉
  21 uur nadat ik het artikel met die zoekterm opgeladen had, stond ik daarmee op de eerste plaats (in België).
  Dat terwijl in de top 10 de Vlaamse kabelmaatschappij Telenet staat met meer dan 100 links voor de ankertekst "bovenaan in zoekmachines".
  En verder The Aim. Een groot internetmarketingbureau met meer dan 1 500 links. Weliswaar op hun domein niet naar de bewuste webpagina.
  Omdat het bovendien artikels zijn met al een zekere leeftijd. Zou je in eerste instantie niet verwachten dat je daar als groentje aan voorbij kunt fietsen.
  Wat bewijst dat het aantal links niet alles zegt. In die zin een extra reden om geen linkpakketten aan te kopen. Je behaalt meer resultaat door je op te stellen als scherpschutter i.p.v. met hagel te schieten.
  Ik hoop dat dit een en ander verduidelijkt.

  1. Peter,
   Dank voor je uitleg. Wat me wel een beetje stoort is dat je dingen verkondigt die niet kloppen.
   Blijkbaar heb je nog nooit gehoord van het feit dat Google nieuwe pagina's tijdelijk een kans geeft?
   Je laat nu uitschijnen dat je zomaar even voorbij iemand bent gegaan.
   Overigens krijg ik hier in België heel andere resultaten en sta je op de 9de plaats. Ben je wel incognito en uitgelogd aan het surfen?

 6. Vreemd. Ik gebruik bijna altijd een (betrouwbare) rank checker en die geeft het cijfer 1 weer. Ben net in de real SERP's gedoken en met hetzelfde resultaat.
  Misschien kan iemand anders in België het eens testen?
  Met het tijdelijk kansen geven aan nieuwe sites, heb ik inderdaad geen ervaring. Artikels die onaangeroerd blijven, schommelen bij mij altijd rond dezelfde plaats.

  1. Ik denk dat ik zie vanwaar het verschil. Als je kiest voor google.be dan klopt je verhaal. Ik selecteer altijd op pagina's België.
   In mijn geval betekent dat Nederlandstalige pagina's uit België. Bij jou gaat het om Nederlandstalige pagina's in het algemeen (dus Nederland en België) samen.
   In dat geval kijk je gewoon naar het eerste .be domein dat je tegenkomt.
   Succes verder.

 7. @peter, Ik heb het ook meegemaakt dat nieuwe pagina's en zelfs nieuwe sites opeens heel hoog kwamen om daarna weer geleidelijk af te zakken. Dit komt denk omdat google rekening houdt met de nieuwswaarde.

 8. Betaalde links? Ik begrijp niet helemaal wat daaronder valt? Is dat ook zoiets als zelf een affiliate registreren en dat zij bij iedere order een bepaalde commissie ontvangen? Of moet ik dat groter zien, zoals tradetracker of weer iets anders?

 9. Het ligt wel genuanceerd denk ik. Op het moment dat er een niet spammy manier van linkbuilden wordt toegepast en je laat dat doen door derden, dan kan kun je dat omschrijven als linkskopen. Op het moment dat je linkprofiel niet langer natuurlijk overkomt, dan devalueert Google volgens mij je linkwaarde. En zakt je website. Ook als je veel inkomende links hebt van spammy websites zoals vanaf backlinkskopen dan krijg je minpunten. Maar ja die website staat nog steeds bovenaan, dus is het dan niet zo wat werkt voor hen werkt ook voor derden?

 10. Als je linkbuilding op een natuurlijk wijze doet is er niks aan de hand.
  Je wordt tegenwoordig gebombardeerd met bedrijven die zich bezig houden met linkbuilding, 80% van die bedrijven houden zich totaal niet aan de Google richtlijnen. Stel dat je ergens bijvoorbeeld 100 of 200 backlinks koopt verspreid deze altijd in een termijn van 14 dagen op een natuurlijk mogelijke manier. Maar wat te denken over links van startpagina's ik ben hier geen voorstander van. ik ben meer een voorstander van edu backlinks.
  Maarja linkbuilding is een eindeloze discussies.
  Ik vindt het wel een goed punt om hier inhoudelijk een keer op terug te komen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *