Bloggen, WordPress of Blogger.com?

28 juni, 2007

Het is bekend dat een weblog voor gratis bezoekers kan zorgen. Maar hoe bepaal je nu welk type blog je gaat gebruiken? Bij het kiezen van een blogsoftware moet je rekening houden met een aantal factoren.

Wereldwijd zijn de twee bekendste blogsoftware WordPress en Blogger.com (van Google). Zij verschillen echter wel van gebruiksvriendelijkheid en hebben elk zo hun voor- en nadelen.

WordPress

Voorbeeld WordPressWanneer je de weblog op je eigen website of domein wilt plaatsen is WordPress de ideale software. Je download de bestanden (download hier de WordPress bestanden), plaatst ze op je server en installeert de software. Je hebt dan wel een MySQL database nodig (en je moet weten hoe je deze installeert). Dit hele proces is binnen 5 minuten gebeurd.

Je hebt dan wel een standaard sjabloon. Op WordPress Thema's kun je zeer veel mooie designs downloaden. Het enigste nadeel, als je in het Nederlands gaat schrijven, is dat je de thema's ook handmatig moet vertalen, en hiervoor is wel enige kennis van PHP vereist.

Een ander groot voordeel van WordPress is dat het een open source software betreft en er dus zeer veel plugins te downloaden zijn. Plugins voor zoekmachine optimalisatie, gastenboek plugins, contactformulier plugins, sitemap plugins enz. enz.. Dergelijke plugins kun je vaak gewoon downloaden, uploaden naar je server en activeren in je WordPress account.

Met WordPress kun je dus alle kanten op. Je hebt dan wel een eigen website/server nodig en enige kennis van PHP vereist.

ย 
Blogger.com

Blogger.comWanneer je onvoldoende kennis hebt of niet over een eigen website of server beschikt ben je aangewezen op een gratis weblogdienst. Het bekendste voorbeeld hiervan is Blogger.com, van Google.

Om een weblog te starten via Blogger.com moet je een account aanmaken, een naam voor je blog kiezen en je kunt beginnen. Hoewel er toch wat mogelijkheden zijn om je blog wat aan te passen zoals kleuren en lay-out maar daar houdt het dan toch echt op. Je kunt er dus niet je volledige creativiteit in kwijt.

In de post "Weblogdiensten verzameld" vind je alle gratis Nederlandse weblogdiensten.

Wanneer je dus gratis verkeer wilt is een gratis blog via WordPress op je eigen website absoluut aan te raden. Met WordPress ben je veel flexibeler en je loopt veel minder risico, omdat je baas over je eigen blog blijft!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Je kunt natuurlijk ook met een gratis Blog op WordPress.com beginnen.
  Die kun je later, net zoals blogger verhuizen en de posts etc meenemen als je zelf een eigen domein gaat gebruiken.

  Je kunt dan wel alvast kijken of Bloggen echt iets voor jou is.

  Vanuit een zoekmachine marketing standpunt denk ik dat het zelfs slimmer is om met een WordPress Blog te beginnen dan met Blogger.

  Een wordpress blog zul je eerder in de zeokresultaten dan een blogspot domein.

 2. Ik denk dat je goed moet kijken welke gratis blog provider je gebruikt. Sommige weblogs op gratis diensten worden niet of slecht geindexeert in zoekmachines als Google. Blogger is natuurlijk wel oke op dit gebied ๐Ÿ™‚

  Ik zou gaan voor een blog bij een hostingprovider dat blogsoftware (voor geinstalleerd) beschikbaar heeft dat net zo makkelijk te gebruiken is als een gratis dienst.

 3. Hey
  Nadeel van Blogger oftewel Blogspot is dat je niet mobiel kunt bloggen. Alleen Amerikaanse providers ondersteunen dit. Echter we zijn al weer enkele jaren verder en deze functie is nog niet voor Nederland of andere Europese landen beschikbaar.
  Jammer moet ik zeggen.

 4. Ook Blogger kun je onder een eigen domein gebruiken!
  Verder kun je je Blogger site voor $ 10,00 per jaar zelf bij Google Hosten en je krijgt dan gratis Google apps met 200 gratis emailadressen op je iegen naam!

  Ik gebruik Blogger nu 3 jaar en ben zelf zeer tevreden (maar ik heb ook WordPress gebruikt en ook daar geen problemen mee!)

  SEO technisch maakt het volgens mij niets uit of je een Blogger of wordpress blog hebt - als je niche maar goed is en de inhod van je website!

  Voor Google hosting moet je bv. eens hier kijken.

  http://www.google.com/apps/intl/en/business/domain.html

  Groeten,

  Frank

 5. @ Thunder

  wanneer jij internet op je mobiel hebt, kan je gewoon een mail sturen en kan je gewoon bloggen;)

  Beetje een omweg zonder een app of iets, maar wel simpel!

 6. Ik denk er over, mede dankzij dit artikel en de reacties, om te starten met wordpress. Ik vroeg me alleen af wat de voordelen zijn van wordpress t.o.v. een blog middels bijv. de applicaties van Joomla. Hiermee doel ik vooral op de zoekmachine marketing voordelen.

  Daarnaast vind ik het nog niet geheel duidelijk of wordpress de blog dan alleen in je site plaatst, of ook op een apparte wordpress pagina.

 7. Ik ben gewoon een hobby blogger, en maakte mijn blog voor mezelf. Ik ben 18 jaar en woon thuis, en weet niet heel veel af van codes ect. Ik gebruik wordpress en het werkt toppie het enige nadeel is dat je een layout moet uitkiezen die van jezelf is! en dat je misschien iets minder kan (wat ik niet merk)!! Ik hoop later een eigen domein te kopen en dan zelf layouts te maken, maar voor nu is dit prima!!! ๐Ÿ™‚

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *