Pagerank sculpting doodverklaard?

26 juni, 2009

do-not-followGoogle heeft een broertje dood aan SEO. Adwords en andere Google diensten hebben uitgebreide helpcentra. Over de werking van de natuurlijke zoekresultaten laat Google veel minder los. Pas vorig jaar kwam Google met een SEO richtlijnen voor webmasters.

Toch komt er af en toe via minder officiële kanalen informatie naar buiten over de werking van het Google algoritme. Het blog van Matt Cutts (hoofd webspam team bij Google) is een van die kanalen. Onlangs gaf Matt Cutts interessante informatie over pagerank sculpting en het nofollow attribuut.

Uhm...pagerank sculpting? Nofollow??

Pagerank sculpting is een 'geavanceerde' SEO techniek, waarbij pagerank gemanipuleerd wordt. Deze manipulatie vindt ondermeer plaats door het gebruiken van het nofollow attribuut op bepaalde links. Meer uitleg van pagerank sculpting vind je op het blog van Matt Cutts. Ook Joost de Valk schreef eerder over pagerank sculpting.

pagerank-flow

Pagerank flow (afbeelding Flow van Alcino)

Het nofollow attribuut is bedoeld om er voor te zorgen dat een link geen pagerank doorgeeft. Matt Cutts bracht onlangs naar buiten dat het nofollow attribuut geen effect meer heeft op de verdeling van pagerank over links.

Het effect daarvan? Een simpel voorbeeld: stel dat een pagina twee uitgaande links heeft, waarvan er een het nofollow attribuut bevat. Voorheen zou de link zonder nofollow attribuut alle pagerank krijgen. Nu gaat dat niet meer op en krijgt die link slechts de helft van alle pagerank.

In de praktijk werkt pagerank anders, maar dit voorbeeld geeft aardig aan wat de impact is van de verandering bij Google. Het nofollow attribuut heeft geen waarde meer bij pagerank sculpting. 
 

Heeft het gebruik van nofollow nog nut?

De aanpassing door Google vermindert de waarde van het nofollow attribuut. Er zijn verschillende situaties waarin het nofollow attribuut nog wel nut heeft zoals:

 • Bij externe links naar websites die je niet vertrouwt. De interessante website van vandaag kan morgen spyware bevatten.
 • Bij links naar externe websites waar je geen pagerank aan wil geven.
 • Bij betaalde links, die volgens de richtlijnen van Google het nofollow attribuut moeten bevatten.
 • Bij interne links naar pagina's die je toch niet geïndexeerd wilt zien in Google.

 

En pagerank sculpting?

Over pagerank sculpting als SEO techniek bestaat enige controverse. De een roept dat het wel degelijk werkt, de ander doet het af als een mythe. Matt Cutts raad pagerank sculpting zelf niet aan, maar ontkent tegelijk niet dat het niet werkt.

Het is vooral belangrijk om te onthouden dat Google regelmatig de algoritmes veranderd. Meestal wordt dit niet naar buiten gebracht. Als dit wel gebeurt, zoals de aanpassing aan het gebruik van het nofollow attribuut, gebeurt dit soms pas een jaar na de aanpassing. Wat vandaag werkt kan morgen dus tegen je werken.

Afbeelding 'Do No Follow' door Zoom Zoom

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Ik heb er bij enkele websites gebruik van gemaakt en het had zeker wel effect. Zonde dat ze nu deze stap hebben genomen maar het was te verwachten. PageRank sculpting was eigenlijk ook een beetje een bestaande functionaliteit misbruiken had ik soms het gevoel.

 2. En hoe moeten we het wel gaan doen dan ? ..besparen op links in de content ? ...comment secties gaan afsluiten in blogs ?
  Er werd zeker en vast gemanipuleerd met de 'noffollow' tag omwille van redenen die weinig uitstaans hadden met de oorspronkelijke bedoeling. Maar deze oplossing lijkt me in dit geval eentje waarbij de remedie erger is dan de kwaal...

 3. Comment secties hoef je zeker niet af te sluiten! Dat was een van de oorspronkelijke redenen om het nofollow attribuut in te voeren en daar kun je het nog steeds voor gebruiken, immers het nofollow attribuut geeft nog steeds geen pagerank door.

  Wat niet meer mogelijk is, is het gebruik van de nofollow tag op interne links om de stroom van pagerank binnen je website te beinvloeden.

 4. Persoonlijk geloof ik niet dat PR sculpting werkt. Ik heb dit namelijk heel lang terug getest (3de kwartaal van het jaar 2007), en de resultaten, ik kon niet zeggen dat het compleet daardoor kwam, aangezien, het web steeds veranderd. Het is daardoor moeilijk te bepalen of het echt daardoor komt.

  Wat betreft mijn reactie over †˜dat Pagerank weglekt† zie:
  http://www.seomoz.org/blog/google-says-yes-you-can-still-sculpt-pagerank-no-you-cant-do-it-with-nofollow
  http://www.seomoz.org/blog/no-clarification-forthcoming-from-google-on-nofollow-pagerank-flow
  http://www.mattcutts.com/blog/pagerank-sculpting/

  🙂

 5. Wat ik vooral vreemd vindt is het feit dat Matt verklaarde dat het de aanpassingen ivm de nofollow al een jaar bestaan (dus niet iets is wat nu net werd doorgevoerd) maar nooit openbaar werden gemaakt.

  Iedereen was gedurende die tijd steeds aan het vertellen hoe goed het wel werkte terwijl de boel toen al aan het 'verdampen' was...:o

  Nu ze weten dat het al meer dan een jaar niet meer werkt gaan ze er een rel van gaan maken

  Dave

 6. Volgens mij heeft Matt Cutts op zijn blog gezegd dat de nofollow feitelijk een beetje lek is gemaakt.

  Het bewijs hiervoor kun je goed zien in het tooltje van http://www.linkdiagnosis.com Wanneer dit tooltje hoge pr links vindt komen er ondanks de nofollow toch puntjes bij. Bij lage pr links met een nofollow krijg je niets of een niet meetbare hoeveelheid.

  Nu weet ik wel dat geen enkel tooltje volledig betrouwbaar is maar toch...

  Het lijkt wel zo te zijn

 7. Ik vind dat je toch een aparte openingszin gebruikt. SEO is in principe het optimaliseren van een website voor zoekmachines. Google wordt hier juist hartstikke blij van omdat websites voor haar zo beter te indexeren zijn.

  Aan oneerlijke seo technieken heeft ze inderdaad een broertje dood. Van grote hoeveelheden linkbuilding wordt ze ook niet vrolijk.

 8. @Jens: ja Google heeft er baat bij als website goed worden ingericht, informatie goed gestructureerd is en de juiste meta informatie bevat.

  Echter elke stap die gebruikt kan worden een website beter vindbaar te maken in Google laat ook ruimte voor manipulatie.

  Je geeft zelf al aan dat Google een probleem maakt van oneerlijke seo technieken, maar wat is oneerlijk? Is het oneerlijk dat ik mijn paginatitels optimaliseer en mijn buurman dat niet doet omdat hij dat niet weet? Is het oneerlijk om aan blackhat seo te doen?

  De cruciale waarde van Google is het tonen van zoekresultaten die relevant en waardevol genoeg zijn. SEO is voor Google daarom een vloek en een zegen. Het kan leiden tot 'betere' zoekresultaten, maar het kan ook leiden tot overgeoptimaliseerde zoekresultaten die voor de zoeker weinig waarde hebben.

  Misschien heb ik me wat te sterk uitgedrukt in mijn openingszin. Wat ik probeer te zeggen is dat Google om bovenstaande redenen moeite heeft met SEO.

 9. Toch heb ik bij de laatste PR update 1PR verloren, of dit gewoon toeval is omdat het sculpten al een jaar zou worden geblokkeerd of omdat dit komt doordat mijn blog honderden content links met nofollow heeft die nu PR verdampen ?...

 10. Bij mijn weten niet, maar de pr toolbar export is altijd oud nieuws dus zou ik enkele weken in het verleden moeten kijken.
  PR is maar een (matige) factor, doordat, bij mij bijvoorbeeld, de artikels een zekere leeftijd hebben, ondervinden ze weinig last van de daling.

 11. Ik zit met een vraag ivm de manier google de ranking toekent.Mijn blog heeft PR2.Geen enkele pagina krijgt een PR.Ofwel lees ik:"huidige pagina is niet door google gerangschikt"ofwel voor enkele pagina's"0/10"!!!Komt dit doordat er te weinig naar mijn site gelinkt wordt??Warom worden de pagina's niet gerandschikt??Of wegens de url met /woonenslaapcomfort na http://www.boggen.be???
  Als ik nu een eigen domein heb is het dan moeilijk een mooie website te maken zonder daarvoor opgeleid te zijn??

 12. @ Daniel Hangt van veel factoren af maar in theorie is PR de verzamelsom van alle interne en externe PR die binnenkomt op een pagina. Het kan best zijn (moeilijk zonder url om te kijken) dat de pagina's in kwestie (nog)niet zijn geïndexdeerd door Google.

  Je kan zonder al teveel kennis een 'mooie' website maken met WordPress.

  Dave

 13. Beste mensen,

  Google heeft ook dit jaar begin april weer pageranks geupdate. Ik heb alleen iets heel vreemds meegemaakt. Mijn homepage ben ik al volop aan het promoten. Al aardig wat links verzameld en noem maar op. Deze kreeg pagerank 2. Ook heb ik sinds 1 maand een linkpagina. Hierop plaats in links van sites die persé een link terug willen. Hierop staan nu 9 links en verder géén content. Deze werd direct gewaardeerd met een pagerank 3. Iemand enig idee hoe dat kan? Ik heb geen enkele link aangevraagd op deze pagina.

  Alvast bedankt voor jullie reacties.

  Groeten,

  Bastin

 14. Je zou eens kunnen kijken of en zo ja er toch mensen naar gelinkt hebben. Daarnaast kan het heel goed zijn dat jouw eigen pagina`s het veroorzaken doordat je bijvoorbeeld een link op alle pagina`s hebt naar deze pagina.

  Je had deze pagina disallowed in je robot.txt kunnen maken dan had je dit probleem (wellicht) niet gehad.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top