Buyer persona (bijschaven) als onderdeel van je doelgroepanalyse

buyer persona
Je wil zoveel mogelijk mensen bereiken, dat is logisch. Toch is het verstandig om je doelgroep zoveel mogelijk af te bakenen. Het liefst zoveel, dat je jouw doelgroepomschrijving kunt reduceren tot slechts één persoon.
We geloven dat jij niet zonder plan aan je business bent begonnen. We zijn ervan overtuigd dat je goed hebt nagedacht over de hoe, wat, waar en wie. Eenmaal alles uitgedacht en opgestart, is het gaan met die banaan! Maar pas op, een strategie -en dus ook je doelgroepanalyse en buyer persona- dient gaandeweg steeds bijgeschaafd te worden.
Wie is je doelgroep?
Een vraag die standaard gesteld wordt, en waar je als het goed is in één zin antwoord op kunt geven. Maar zegt dit genoeg? Nee. Wil je echt strategisch te werk gaan, dan heb jij een doelgroepanalyse nodig in je plan. Een buyer persona kan in deze analyse niet ontbreken.

Buyer persona, whut?

Wat is een buyer persona? Met ‘buyer persona’ wordt letterlijk een kopend of converterend personage bedoeld, dat je omschrijft door in de huid te kruipen van je favoriete klant. Synoniemen die ook wel worden gebruikt zijn ijkpersonen en customer avatar.
buyer persona animatie

De toegevoegde waarde van een buyer persona

Een buyer persona helpt om jouw klant (die jouw doelgroep vertegenwoordigt) te visualiseren. Het is cruciaal om te weten wie je klant is. Alleen dan kun je je marketingbudget zo effectief mogelijk inzetten, door je vanaf het begin op de juiste personen te richten.
Bovendien is het voor jou als ondernemer of marketeer erg belangrijk om klanten te begrijpen vanuit menselijke emoties en handelingen. Uit onderzoek blijkt dat marketing ondersteund door Buyer Persona’s gemiddeld 124 procent meer rendement oplevert! (Bron: MarketingSherpa)
Kortom, aan de slag met die buyer persona’s!

proud of myself‘Maar ik heb al een goede doelgroepanalyse?!’

Ik hoor je denken: ‘ik ben blij dat ik, toen ik begon met mijn onderneming, goed heb nagedacht over mijn doelgroepanalyse en destijds al gebruik heb gemaakt van buyer persona’s’. Maar: hoeveel tijd is er sindsdien verstreken? Jij verandert, jouw buyer persona ook. Heb je ooit een grondige doelgroepanalyse gemaakt, waar je destijds super trots op was? De kans is groot dat je er nu nogmaals naar moet kijken, want je online marketing strategie staat nooit stil!

Buyer persona’s en doelgroep generaties

Jouw ideale klant (buyer persona) behoort waarschijnlijk tot één van de volgende generaties:

 • Digitieners (14-20 jaar)
 • Millennials (21 - 35 jaar)
 • Generatie X (36 - 55 jaar)
 • Babyboomers (56 - 71 jaar)

De kenmerken verschillen per generatie maar veranderen ook, onder andere door externe invloeden, factoren, ontwikkelingen en trends. Een voorbeeld van een externe factor (met grote impact) is technologie. Bekijk hieronder maar eens de kenmerken van bovengenoemde generaties op dit moment, en bedenk vervolgens je hoe dit kan zijn over vijf jaar.

(Her)schep je buyer persona

Heb jij je nog niet eerder bezig gehouden met buyer persona’s? Dan kun je met deze tool je eigen buyer persona maken. Het kan zijn dat je meerdere buyer persona’s nodig hebt, omdat je business verschillende doelgroepen heeft. Elke buyer persona vertegenwoordigt één doelgroep.
Heb jij al buyer persona’s die jouw business vertegenwoordigen? Dan hebben we dus nu gezien dat ook jouw buyer persona verandert. Beantwoord dus (opnieuw) de vragen die gelden voor jouw buyer persona. Sommige kenmerken van je buyer persona zullen hetzelfde blijven:

 • Waar woont je buyer persona?
 • Is je persona getrouwd?
 • Welke opleiding heeft hij of zij afgerond?
 • Welk beroep heeft je buyer persona?
 • Achter welke politieke partij staat je persona?
 • Etc.

Andere kenmerken zullen veranderen. Denk aan vragen als:

 • Waar haalt de buyer persona informatie vandaan?
 • Op welke manier communiceert hij of zij het liefst?
 • Welke media houdt jouw persona bezig?
 • Welke beleving verwacht de persona tijdens het aankoopproces?
 • Etc.

Je kunt je buyer persona overigens op diverse manieren visualiseren. Hieronder vind je een voorbeeld. Succes!
buyer persona voorbeeld

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top