Bannerblindheid, het wordt steeds erger

Jakob Nielsen, usability expertEen onlangs gepubliceerde eyetracking studie van dé usability specialist Jakob Nielsen heeft uitgewezen dat bannerblindheid steeds vaker voorkomt. Steeds minder mensen letten op banners tegenwoordig, dit wordt uitgedrukt met de term bannerblindheid.

Eyetracking is een methode waarbij de ogen van een websitebezoeker worden gemeten zodat precies kan worden achterhaald waar men naar kijkt op een websitepagina. Deze studie (zie screenshots verderop in dit artikel) bevestigt dat bannerblindheid steeds grotere vormen aanneemt.

Steeds minder mensen letten op banners. Dit zal de online advertising wereld niet onberoerd laten. Je ziet overigens steeds meer alternatieve banners zoals videobanners en interactieve banners. Vooral die nieuwe (irritante) banner van Bizner is een goed voorbeeld van een alternatieve banner (ik ben overigens wel klant geworden van Bizner en erg tevreden, maar dat terzijde).

Hieronder vind je de screenshots van het onderzoek.

Legenda: 

 • Rood: meest bekeken
 • Geel: minder bekeken
 • Blauw: minst bekeken.
 • Verder zijn de advertenties groen omkaderd

Eyetracking studie | Snel scannen

Snel scannen

 

 

Eyetracking studie | Gedeeltelijk lezen

Gedeeltelijk lezen

 

 

Eyetracking studie | Aandachtig lezen

Aandachtig lezen

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. En daarom is het voor de bannermakers ook een steeds grotere uitdaging om een banner te ontwikkelen die nog een hoge ctr weet te realiseren.
  Wat ik me trouwens afvraag....: waarom heeft dé usability specialist zo'n afschuwelijke en onoverzichtelijke website?

 2. @Bram.

  De persoon heeft geen probleem met de breedte van de tekst. Eyetracking meet zoals het woord zegt alleen de focus van het oog. Het brein zal ook de informatie van de omgeving van de focus (3 bij 1,5 cm normaal) meenemen. Als je leest lees je dus niet tot het einde van de zin, maar stop je d'r iets voor, dat zie je hier terug.

  Duidelijk 🙂 ?

  En Robbert, ik vind toch al vaak dat usability experts vaak de meest vreemde en lelijke sites hebben, dat kan inderdaad niet goed zijn. Wat hiervan de reden is, is mij ook onbekend.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top