Stappenplan voor inbrekers: profiteer van Twitter, Facebook en Linkedin

25 februari, 2010

Dit is een iets ander artikel dan je eigenlijk van mij gewend bent, maar ik vind het toch nodig om je te waarschuwen. Social Media, en met name Twitter en Facebook, zijn tegenwoordig erg hot. Dat mag duidelijk zijn. Op deze sites geef je aan waar je mee bezig bent of wat je gaat doen. Echter wordt er ook steeds vaker gemeld waar mensen zijn/naar toe gaan.
Hoewel de toegevoegde waarde van dergelijke berichten voor mij niet echt duidelijk is, zijn er wel bepaalde groepen in onze samenleving die daar wel wat mee kunnen. Juist ja, criminelen en inbrekers.

Alstublieft mijnheer de crimineel, hier is mijn sleutel

Door aan te geven waar je naartoe gaat of waar je bent (indien je ergens anders bent dan thuis) zeg je dus eigenlijk dat je NIET thuis bent. Je weet wel, thuis, waar je waardevolle spullen liggen.

Stel dat ik een inbreker zou zijn"¦

We gaan ons eens even in de schoenen van een inbreker plaatsen. Als ik hem of haar was zou ik als volgt te werk gaan:

Stap 1: Kies een prooi

Allereerst gaan we op zoek naar een prooi. We nemen iemand waarvan we weten dat hij of zij een goede baan heeft. We gebruiken hiervoor Linkedin. Verder zoeken we iemand die alleen woont, dus vrijgezel is. Dit doen we via Facebook. Op Facebook wordt namelijk mooi aangegeven wat iemands burgelijke staat is, en daar kunnen we uit afleiden of dat iemand vrijgezel is, en zeer waarschijnlijk dus alleen woont.

Stap 2: Adresgegevens opzoeken

Adresgegevens zijn tegenwoordig niet meer zo moeilijk te achterhalen. Geloof me, van 80% van de mensen die op de social media sites zitten is het adres zo te achterhalen.
We weten nu dus wie er goed verdient (en waar dus waarschijnlijk een mooie buit te behalen valt) en we weten waar deze persoon woont. Nu hoeven we alleen nog maar zeker te weten dat deze persoon gedurende twee uur (ja we halen echt heel het huis leeg) niet thuis is.

Stap 3: Huidige locatie van de prooi monitoren en toeslaan op het juiste moment

In deze laatste stap gaan we monitoren waar deze persoon zich bevindt. En wanneer hij of zij een paar honderd kilometer van huis is verwijderd slaan we toe. Dit monitoren is trouwens ontzettend eenvoudig. Veel mensen gebruiken de tool Foursquare. In het kort kun je met die tool aangeven wanneer je op een bepaalde plaats "incheckt". Bijvoorbeeld op je werk of thuis. Dit wordt dan meestal als bericht geplaatst op Twitter of Facebook. Hieronder zie je een voorbeeld van een bericht op Twitter via Foursquare:

Okee, handig. Ik weet nu dat deze persoon dus in Duivendrecht is. Dus NIET thuis. En als dit toevallig mijn prooi zou zijn, dan weet ik nu dus of dat ik kan toeslaan.
Overigens hoeft je "prooi" niet perse Foursquare te gebruiken (al maakt die tool het wel erg gemakkelijk). Men vertelt namelijk maar al te vaak via social media dat ze ergens naartoe gaan, of erger nog, dat ze volgende week op vakantie gaan!

De oplossing"¦

Zoals de vaste lezers van mij gewend zijn kom ik meestal met praktische tips. De tips voor de inbrekers heb ik al gegeven, nu een aantal tips voor de prooien:

 • Probeer ervoor te zorgen dat je adresgegevens NIET op het internet verschijnen. Ik weet het, zeker wanneer je een bedrijf aan huis hebt, het is bijna onmogelijk. Maar probeer het toch;
 • Zet je status in Facebook op "getrouwd". Je ontvangt misschien wat rare reacties van vrienden (Jij, jij getrouwd?) maar alle beetjes helpen;
 • Belangrijkste tip: vermijd berichten als: "Ik ga vanavond lekker uiteten" of "Volgende week lekker op vakantie, ik hoop dat de vissen het overleven".

Je bent gewaarschuwd

Dit artikel is vooral bedoeld om je bewust te maken van het feit dat sociaal zijn niet betekent dat je alles zomaar op straat moet gooien. Je bent dus gewaarschuwd!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Zeker een correcte vaststelling. Belangrijkste les is het correct gebruiken van de privacy-settings op die verschillende social media-netwerken.
  Hou je facebook bijvoorbeeld voor je privé-zaken en scherm alles af, zodat niet-vrienden, niet alle info en foto's te zien krijgen.
  Ander alternatief: op al je social media netwerken opscheppen over je bloeddorstige bulldog in huis met bijhreonde foto's van het monster.

 2. Of je moet je huis beter beveiligen?
  Wel leuk artikel om over na te denken maar het blijft leuk om aan te geven op welk evenement je bent en daar over te praten op sociale media.
  Het geeft namelijk aan op welk gebied jij geïnteresseerd bent en daardoor mensen naar je toe trekt die dezelfde passie voor het vak delen.

 3. Mmm.... even een afwijkende mening!
  Waarom moet de buitenwereld toch altijd als 'boosaardig' beschouwd worden? In mijn 45 jaar ben ik nog nimmer een onverlaat tegengekomen. Slechts goede redelijke mensen hebben mijn pad gekuist.
  Natuurlijk is een waarschuwing terecht Karel. Maar waarom zou ik mijn gedrag moeten laten bepalen door de slechterikken? Ik laat mijn leven liever beinvloeden door al het goede dat ik om mij heen zie.
  Google mijn naam en je vindt alles over mijn leven en dat ga ik niet veranderen. En mocht er toch een keer misbruik gemaakt worden van de beschikbare informatie, het zij zo. Daar ben ik dan niet verantwoordelijk voor maar toch echt degene die er misbruik van maakt.

 4. Goed stukje Karel! Een tijdje terug nog een leuke viral gezien ivm. het vrijgeven van je persoonlijke gegevens via Hyves. Die met die Oost-Europese criminelen ja!
  Wat ook wel grappig is dat je als de eerste beste stalker/crimineel wordt aangezien als je je via LinkedIn goed heb voorbereid op een gesprek met iemand.
  "Het internet" mag alles van je weten, maar het moet vooral niet te persoonlijk worden!

 5. Na het lezen ben ik blijg dat ik alleen in het Engels op Twitter en Facebook actief ben. OK, op de Duitse werkenntwen.de babbel ik Duits, maar dat weten Nederlandse boeven niet. Of moet ik nu zeggen 'wisten'.
  Zo crimineel heb ik er nog nooit over nagedacht. Wat me wel laatst opviel dat een website mijn adres gegevens publiek maakte en ik ze verzocht heb dit aan te passen. Gelukkig hebben ze dit meteen gedaan.
  Groetjes,
  Mario

 6. Is dit artikel op intuïtie gebaseerd of op cijfers? Toon me waar staat dat inbraken sinds de opkomst van sociale media zijn toegenomen. Ik kan me niet inbeelden dat een professionele dief zich met dergelijke tijdverspilling zou bezighouden.
  PS Adresgegevens vind je ook via de telefoonboek. Wat is er uberhaupt privé aan adresgegevens?

 7. Het gaat natuurlijk niet zozeer om louter adresgegevens, maar meer de combinatie van een persoon, adresgegevens én het hele hebben en houden van de persoon zijn leven op een netwerksite, waardoor gemakkelijk is te achterhalen (via een statusmelding) of iemand al dan niet thuis is of wat de meest handige momenten zijn om eens een inbraakafspraakje te maken met zijn huis 🙂

 8. In dit kader plaats is ook altijd mijn bedenkingen bij mensen die de grote kartonnen doos van hun nieuwe reuze HD plasmascherm op straat zetten (of erger in de tuin!)

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *