SEO & Webwinkels: User Generated Content is belangrijk!

User Generated Content, ofwel content gemaakt door je gebruiker zou in elke webwinkelstrategie toegepast moeten worden.
Op het www zijn ondertussen voor elk product wel meerdere webwinkels te vinden. Gebruikers weten dit, en Google weet dit ook. Vanuit zoekmachineoptimalisatietechnisch oogpunt kan dit een probleem zijn. Want vaak wordt er bij de verschillende producten dezelfde content vertoond.
Google waardeert webpagina's die regelmatig worden geüpdate én unieke content bevatten. Tijd voor User Generated Content!

Verschillende soorten User Generated Content

Binnen onze webwinkel hebben we verschillende mogelijkheden om User Generated Content te laten zien, en hierin hebben we verschillende vormen. Hieronder bespreek ik een aantal van die vormen.

Reviews

De bekendste vorm van User Generated Content zijn de zogenaamde reviews. Hieronder vind je bijvoorbeeld een review van een bekende webwinkel die headsets verkoopt:

Een dergelijke review heeft meerdere voordelen:

  • Unieke content;
  • Zoekmachine vriendelijke content. Hiermee bedoel ik dat de woorden die men gebruikt in de tekst ook daadwerkelijk gebruikt worden door je doelgroep. Immers, ze zijn geschreven door je doelgroep!
  • Vertrouwen > Conversieverhogend: Dergelijke reacties verhogen de geloofwaardigheid van de webwinkel én van het product. Dergelijke reviews zorgen dus ook nog eens voor meer verkopen.

Tip: Laat reviews niet alleen zien op de productpagina's, maar ook binnen de categoriepagina's!

Externe zoekopdrachten

Hoewel niet 1op1 bruikbaar voor in je webpagina's is het natuurlijk wel een interessante vorm van User Generated Content. Kijk welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruiken om jouw producten te zoeken, en verwerk die woorden in de teksten.

Interne zoekopdrachten

Idem als hierboven, maar dan voor de interne zoekopdrachten.

Veelgestelde vragen

Waarschijnlijk ontvang je wel eens bepaalde vragen over een product via mail of telefoon. En geef je natuurlijk een antwoord.
Waarom die vraag en het antwoord niet meteen op de productpagina plaatsen? Wederom User Generated Content die ontzettend waardevol is én ook nog eens voor meer conversies zal zorgen!

User Generated Tags

Hoewel ik er zelf niet zo'n fan van ben is het natuurlijk wel een manier om User Generated Content te creëren. Laat bezoekers een aantal tags meegeven aan een bepaalde pagina. Ik weet dat Magento hier gebruik van maakt:

Zoals ik al aangaf zie ik niet direct de meerwaarde voor bezoekers om dit te doen, of om dit te lezen. Het enigste voordeel wat ik kan bedenken is dat deze tags de interne zoekmachine kunnen voeden, en producten dus beter gevonden kunnen worden.

Conclusie User Generated Content

Je ziet, er zijn verschillende mogelijkheden om productpagina's (en categoriepagina's niet vergeten) unieker te maken. Ik ben benieuwd of dat jij misschien nog andere ideeën hebt voor User Generated Content, laat maar eens horen!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

  1. Reviews zijn zeker altijd goed. Het is denk ik ook belangrijk dat zowel positieve als negatieve inhoudelijke reviews worden geplaatst. Hierop kun je als winkel eigenaar op inspringen en iemand mogelijk alsnog tevreden stellen en tevens andere lezers misschien naar een beter geschikt product leiden op die manier. Censureren lijkt me in ieder geval niet goed.
    Magento bevat de optie om reviews eerst te keuren en dit geldt ook voor tags en voor dit laatste is het wel belangrijk om te stroomlijnen al moet ik zeggen dat mijn ervaring is dat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Volgens mij kun je dan beter zelf bepaalde tags toevoegen bij producten voor o.a. de zoekmachine.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top