Meer omzet door meer bezoekers?

24 januari, 2008

Elke webmaster wil meer bezoekers, nietwaar? Want meer bezoekers betekent vaak meer inkomsten en dat is vaak het doel van een online onderneming.

En mits de bezoekers ook daadwerkelijk binnen de doelgroep horen zullen er ook meer inkomsten uit voort komen.

Toch moet je niet al je energie in het verkrijgen van meer bezoekers steken. Met je website zijn namelijk ook (veel) meer inkomsten te behalen.

Veel webmasters zijn bezig met het verkrijgen van meer bezoekers. Er wordt vaak veel energie en tijd gestoken in zoekmachine optimalisatie, zoekmachine adverteren (Google Adwords) en overige website promotie.

En hoewel dit zeker wat kan opleveren laten veel webmasters toch een hoop geld op tafel liggen.

Zie je website eens als een motor. De bezoekers zijn de brandstof. Betere brandstof zorgt voor een betere prestatie van de motor. Maar ook de kwaliteit van de motor is van groot belang. Een optimaal afgestelde motor zal veel beter presteren dan een motor waar van alles mis mee is.

Je kunt dus wel bezoekers (brandstof) naar je website sturen maar zonder een optimale afstelling presteert deze niet zoals hij zou kunnen presteren.

Veel Google Adwords klanten van mij adviseer ik daarom ook voor wat betreft de website. Ik kan wel een perfecte campagne opzetten maar vaak schort er nog het een en ander aan de website. Voorafgaand aan het opzetten geef ik ze dan wat tips zodat de Adwords campagne zo optimaal mogelijk kan presteren.

Om tot een optimale afstelling van je website te komen zul je veel moeten testen. In het artikel meer inkomsten door splittesten  heb ik al eens uitgelegd hoe je kunt testen met Google website optimizer.

Toch zijn er vaak al afstellingen die je direct kunt toepassen op je website. Kijk nog maar eens kritisch naar je website en let eens op de volgende punten:

Werkt de website?
Hiermee bedoel ik of dat alle functionaliteiten en pagina's werken. Niet werkende onderdelen zijn vaak de oorzaak van websiteverlatingen. Test ook op andere browsers (tegenwoordig gebruiken veel mensen Firefox). Denk niet, dat lossen we later wel op. Dit kost omzet!

Consistent design, professioneel design
Een professioneel design is consistent, de website straalt dus één geheel uit. Een amateuristische website is vaak het slachtoffer van de “back-button" van de browser. Let ook op de kwaliteit van de afbeeldingen. Afbeeldingen van lage kwaliteit komen vaak amateuristisch over.

Contact mogelijkheden
Zijn er (voldoende) mogelijkheden om contact op te nemen met de online onderneming. Plaats minimaal een contactformulier op de website. Nog beter is een telefoonnummer en adresgegevens.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Hai Karel, interessant artikel.

  Ik merk ook dat veel bedrijven zich vooral storten op het genereren van bezoekers. Op zich niets mis mee, maar het uiteindelijke resultaat (vaak omzet) hangt ook af van andere factoren.

  Een site die echt vertrouwen uitstraalt en geld verdient moet meer zijn dan een goed werkende, mooie site. Zijn bijvoorbeeld de teksten overtuigend? Wat zijn de concrete producten / diensten? wat is het onderscheidend vermogen? Hoe zit het met de service? wordt er snel gereageerd? en stimuleert de site voldoende om actie te ondernemen? zoals aanmelden voor een nieuwswbrief?

  De mix van traffic, vertrouwen en conversie leidt uiteindelijk tot resultaat: meer klanten, meer omzet. Althans dat is mijn ervaring.

 2. Hallo Karel,

  leuke blog met leuke tips.

  Maar heb je ook een Engelse site?

  Ik vind dat je met een Engelse site meer bezoekers kan krijgen.

  Zo bewerk je de hele wereld, ikzelf krijg bezoekers van uit de hele wereld.

  Maar nogmaals leuke tips and keep up the good work.

  Koen

  Free Marketing Software

 3. @Karel: Ben het met je eens dat een contactformulier wel het minimale is dat je kan doen.

  Maar een e-mailadres is ook belangrijk. Als ik een collega-ondernemer een business proposal wil doen, vind ik het persoonlijk erg irritant om dat in een klein contactformuliertje te moeten proppen. In een echt e-mailtje komt dat veel beter tot zijn recht.

  Vaak worden e-mailadressen weggelaten omdat het plaatsen van een mailadres spammers aantrekt, dit valt creatief op te lossen door het e-mailadres met javascript in je document te zetten (zie mijn eigen site), een afbeelding die je e-mailadres bevat te plaatsen of het apenstaartje te vervangen door iets als [at] (bij voorkeur iets onderscheidends dat nog steeds kan worden begrepen).

 4. Hallo Karel,

  Ik heb met veel moeite met mijn website een 11e plaats binnen google weten te krijgen als men zocht op "actueel weer". Sinds een paar dagen sta ik niet eens meer in de top 100????
  Heb jij een verklaring? Kan het zijn toen Google bot langskwam ik net mijn site aan het updaten was? Zodat ze misschien geen contact met de site konden krijgen of kraam ik nu onzin uit en heb jij een veel betere verklaring. Ben erg benieuwd naar je antwoord want ik baaaaal er enorm van dat kun je vast wel begrijpen.

  Groeten en alvast bedankt.

  Emiel

 5. Ikzelf ben het helemaal met je eens, in plaats van te kijken hoe je meer bezoekers kunt krijgen kun je ook kijken naar:

  - De soort bezoekers, zijn deze wel geschikt voor jouw website (crue voorbeeld, kinderen onder de 10 op adult sites werkt niet )
  - De teksten en site zelf, is het wel interessant en uitnodigend genoeg om er ook daadwerkelijk iets mee te doen?

  En op Emiel te reageren hierboven, ik heb zojuist hetzelfde meegemaakt, maar net tikkeltje erger. Al mijn pagina's ranken wel wat, maar de index pagina ( die op plek 4 stond ) is geheel uit google verdwenen!

 6. Het is goed dat je aandacht besteed aan dit soort zaken, Karel. Helaas is het maar al te waar dat de dingen die je noemt vaak worden verwaarloosd. En juist op het gebied van dit soort basale zaken valt veel winst te behalen. Als functioneel applicatiebeheerder kan ik jouw tips onderschrijven door te stellen dat een applicatie alleen door gebruikers wordt geaccepteerd als 1) de applicatie het goed doet, 2) de applicatie prettig oogt en werkt, 3) er voldoende ondersteuning is. Geheel conform jouw aanbevelingen dus !

  Aanvulling op je test-tip: laat vooral ook anderen je site testen. Zeker als je hem zelf gebouwd hebt. Bouwers zijn nou eenmaal niet de beste testers...

 7. Emiel,

  enkele tips om je site te ranken op de eerste pagina:

  1/ gebruik keywords in je titel en start je titel met het belangrijkste keyword.

  2/ Plaats de belangrijkste keywords in je tekst met linken naar andere pagina's met de zelfde keywords in je titel, start terug met het belangrijkste keyword.

  3/ Doe hetzelfde met andere sites en met andere servers anders zal google je afstraffen.

  4/ Een blog krijgt hogere rankingen omdat iedere pagina afzonderlijk word bekeken door de zoekrobot.

  Veel succes
  Koen

 8. @Marco
  Inderdaad, er zijn natuurlijk nog veel meer factoren om de "motor" te tunen.

  @Koen
  Is in de maak 🙂

  @Kliper Media
  Dat verschilt erg per doelgroep/markt/product. Gemiddeld ligt het conversiepercentage van verkopen via internet rond de 2-3 procent.

  @Emiel
  Als je website nog niet zo oud is kan het zo zijn dat deze nu niet meer zichtbaar is. Ik zou het eventjes afwachten.

 9. @ emiel

  bij punt 3 zet je dat het linken moet vanaf een andere server.. is een ip daar ook voldoende, of is google zo inteligent dat die ziet dat die naar dezelfde server gaat?

  b.v.d.

  Marco

 10. Google kan zelfs zien dat je beide domeinen hebt geregistreerd ...
  Ze hebben daar al ruime tijd geleden een internet registrar service voor opgericht of over genomen.
  Ze kunnen dus ook probleemloos bekijken welke sites samen op een server staan(reverse dns ip), net zoals je dat zelf ook kunt.

  Maar in hoeverre de ip gegevens en registratie gegevens worden gebruikt voor de SERP's???

  Alleen Google weet het.

 11. Beste Emiel,

  keywords zijn zoekwoorden waar mensen naar zoeken via google.

  Hierbij is het belangrijk dat je de zoekwoorden in de juiste volgorde plaatst, ook je zoekwoorden in de titel zijn heel belangrijk, plaatst deze ook in een goede volgorde.

  Voorbeeld: Free marketingsoftware
  Free marketing software

  Deze twee verschillende schrijfwijzen zullen door google anders geindexeerd worden.

  test je zoektermen bij google en speel met dezelfde woorden in een andere volgorde met een andere site, deze site koppel je aan je eerste site.

  Voor gratis videos over dit onderwerp klik je op mijn naam.

 12. Kern van dit artikel was nou juist eens niet het verkrijgen van meer bezoekers (al dan niet door een hogere ranking), maar het belang van een goed functionerende en vormgegeven website. Toch heeft meer dan de helft van de reacties betrekking op ranking, danwel het verkrijgen van meer bezoekers...
  De vergelijking die Karel maakt met een motor en brandstof is m.i. aardig, maar een vergelijking met een 'echte' winkel snijdt misschien nog wel meer hout: Al zijn je folders, reclames en andere promotie 100% in orde en trekken deze veel bezoekers, als je winkel niet beantwoordt aan de verwachting, haken veel klanten alsnog (definitief) af. Zo simpel is het.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top