Hoe een goede contactpagina eruit moet zien

24 januari, 2008

Eén van de belangrijkere pagina’s van een website is de contactpagina. Om nieuwe klanten te bereiken zullen je toch moeten kunnen contacteren”¦

Ook voor webwinkels is een duidelijke contactpagina van groot belang. Het wekt namelijk vertrouwen en zo zien de klanten dat er een echt bedrijf achter de website schuil gaat.

Toch zijn er nog erg veel websites met een belabberde contactpagina, helaas”¦

In dit artikel beschrijf ik hoe een goede contactpagina eruit zou moeten zien.

Minimale eisen contactpagina
Op een contactpagina moeten in mijn ogen minimaal de volgende gegevens staan:

 • Naam persoon/bedrijf
 • Adresgegevens (straat, huisnummer, postcode/postbus,land)
 • Telefoonnummer (faxnummer)
 • Emailadres
 • Email contactformulier

 
Emailadres
Het emailadres moet het liefst een klikbare link zijn. Wanneer bezoekers dan op die link klikken wordt automatisch het e-mailprogramma van de pc geopend.

Het komt echter vaak voor dat spammers websites scannen en zodoende je emailadres op hun spammerslijst zetten, en dat willen we uiteraard niet! Je kunt daarom het beter de e-maillink omzetten naar javascript. Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen. Op deze website (onderaan de pagina) kun je de naam van de link invullen en het te verbergen emailadres. Vink tenslotte “javascript” aan en klik op “conceal email”. Plak deze code vervolgens op de plaats waar je wil dat de e-maillink wordt weergegeven.

Email contactformulier
Omdat niet iedereen het e-mailprogramma op de eigen pc gebruikt (denk aan Hotmail/Gmail gebruikers) moet elke contactpagina ook een e-mailformulier bevatten. Via dit formulier kunnen bezoekers contact met je opnemen. Een aantal tips voor wat betreft het contactformulier:

 • Let er op dat er niet meer gegevens ingevuld moeten worden dan nodig, dit schrikt af;
 • Maak GEEN gebruik van een zogenaamde “wis” knop onderaan het formulier. Ik heb nooit begrepen waarom die knop bestaat. Het risico bestaat namelijk dat men op die knop klikt in plaats van de verzendknop. En het is erg vervelend om het bericht nog een keer te typen (als men dit al doet”¦)
 • Maak de invulvakken voldoende groot;
 • Nadat de bezoeker op verzenden heeft geklikt moet duidelijk zijn dat het bericht goed is aangekomen of wat er fout is gegaan. Tevens kun je de “bedankt voor uw aanvraag” pagina gebruiken om interessante onderdelen van je business/website te promoten.

Hier is een pagina met enkele contactformulier scripts om het je wat eenvoudiger te maken.

Eventuele extra’s
Tot slot zou je eventueel de volgende zaken nog kunnen toevoegen aan de contactpagina:

 • Skype gegevens;
 • MSN gegevens;
 • Chatfunctie;
 • LinkedIn;

Succes met je contactpagina! Als hij klaar is of als je mijn mening over je contactpagina wil reageer dan even met de url naar je contactpagina, ik zal er dan mijn (kritische) mening over geven!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Je noemt een aantal zaken die minimaal op een contactpagina moet staan. Ik denk dat je daarin in principe volledig bent. Kleine webshops zullen echter vaak een contactpagina integreren met info over het bedrijf: ‘wie zijn we en hoe kun je ons bereiken’ (ofzoiets). Wat in dat geval natuurlijk niet mag ontbreken is je Kamer van Koophandel-nummer, je bank-/gironummer, etc. Misschien een open deur, maar ik wil alleen maar zeggen: wat er op je contactpagina staat hangt een beetje af van wat je op je andere pagina’s hebt staan.

 2. Een volgens mij toch heel belangrijk onderdeel is in deze topic toch vergeten. Het belang van de pagina waar de bezoeker terecht komt wanneer hij het formulier heeft verstuurd.

  Deze pagina kan voor vele doeleinde dienen, die zeker extra interesse kan opwekken bij bezoekers voor bepaalde acties op de webshop.

  Voor degene die nog een extra fomulier wensen dan deze hierboven vermeldt : http://www.webtutorials.be/2007/07/11/een-formulier-voor-mijn-website-maken-zonder-dat-outlook-opstart/

 3. Prima tips, contact pagina’s zijn immers voor sommige bedrijven hun product, namelijk de mensen zelf en die ‘producten’ moet je dus ook kunnen ‘kopen’ .

  Aanvulling van mijn kant:
  -> niet meer gegevens dan nodig: Plaats ook niet te veel velden of niet benodigde velden. Mensen gaat twijfelen of ze die ook in moeten voeren (=drempel)
  -> Maak de invulvakken voldoende groot; Eigenlijk is groot niet het goede woord, de vakken moeten qua grootte horen bij de informatie die erin komt. Postcode vakken van 10 characters groot zijn verwarrend etc.)
  – bedank pagina; Afhankelijk van de site ook erg belangrijk om de klant nog even te houden. Bij een winkel kun je aanvullende verkoop suggesties geven, extra services aanbieden, nazorg. Bij vragen kun je aangeven dat er ook een goede FAQ is en help ze er doorheen te zoeken. Goed voorbeeld is mijn hosting provider die bij hun vraag realtime de woorden scant die je intoetst en onderaan de onderwerpen weergeeft die hij vindt in de FAQ, soms staan de oplossing er opeens toch tussen (of geef deze oplossingen na het verzenden en zeg dat men alvast zelf daar kan kijken oid).

  Klein puntje van (positieve kritiek; Klopt het dat ik geen klikbaar emailadres van jou kan vinden? Ook zijn de labels van je contactformulier zijn een beetje vreemd uitgelijnd, al kan dat ook aan mijn pc/browser liggen natuurlijk.

  Leuke onderwerpen 😉

 4. Een goede contact pagina moet zeker de juiste informatie hebben. Zelfs als je een hekel hebt aan het feit dat je voor de stompzinnigste dingen gemaild wordt, is het toch ook ergens nuttig voor. Meestal krijg je genoeg data binnen van mensen om je website zo gebruiksvriendelijk te maken.

 5. Goed artikel, bedankt Karel. Uitstekende blog heb je trouwens, en wat een productie!

  Als je klanten vraagt hun eigen e-mailadres in te vullen, is het slim om ter plekke te garanderen dat het e-mailadres ALLEEN gebruikt zal worden om de vraag te beantwoorden.

 6. Vergeet ook niet een beveiliging in te bouwen voor spammers.
  Zij kunnen je formulier misbruiken door bepaalde codes die je script gebruikt na te bootsen, jouw e-mail formulier gebruiken om bulk spam te versturen. En dat gaat dan via jouw website (of van je klant).
  Dit noemt men e-mail injection, zoek maar op Google.

 7. @Tim: erg mooie manier om zelfservice te ondersteunen. Het werkt zo te zien nog niet vlekkeloos trouwens: als ik typ ‘wat kost webhosting’ krijg ik als antwoord (met 100% relevantie volgens webstekker) ‘Hoe lang duurt een domeinaanvraagprocedure?’
  Bedankt voor de link!

 8. Mmmm… Karel,

  Je schrijft leuk, en gezellig.
  Enker iets dieper op de materie ingaan zou ik interessant vinden. Neem voorbeeld aan het artikel ‘formulieren’ op www. usarchy.com van Ruben Timmerman

  Voor de rest lees ik wekelijks met veel plezier je e-mails.

  Ben benieuwd naar je nieuwe design,

  v.g.

  Joost

 9. Je hebt een prachtig blog, Karel. Elke vrijdag neem ik een kijkje op je site, na je mail. Nog even verdiepen in RSS en Feedburner (ik zoek nog een toegankelijke handleiding), -ook voor mijn eigen blog in aanbouw- en ik zet je als eerste op mijn lijstje.

  Maarrrrr… Waar is je eigen contactformulier? Ik vind alleen een pagina ‘Over Karel’.

 10. Ik ben het niet helemaal met je eens om je e-mailadres te verbergen voor de zoekmachines. Zelf heb ik mijn e-mailadres altijd als volgt op mijn site staan: info at cvbwebdesign dot nl. Dit is dan meteen een link naar een contactformulier met naam, e-mail, onderwerp en bericht.
  Ik blijf het bijzonder gevaarlijk vinden om je e-mailadres zonder enige vorm van “beveiliging” tegen spammers op je website te zetten…

 11. Goed artikel. Een contactpagina is inderdaad cruciaal voor een goede website. Tenzij bezoekers … geen klant mogen worden. Maar dat kan niet de bedoeling zijn. Ik heb alvast op mijn blog een link naar je artikel geplaatst.

  Toch moet deze discussie ook in een breder conversiekader bekeken worden. Wat wil ik met mijn site bereiken? Als dat ‘contact met ons opnemen’ is, dan is de contactpagina cruciaal. Maar vaak zijn andere doelen gesteld, bv. iets downloaden, iets kopen, aan een wedstrijd deelnemen, … Dan verliest de contactpagina wat aan belang.

  Deze week heb ik met mijn webbouwer de conversiegraad op mijn site grondig doorgenomen. Omdat ik via mijn site nieuwe contacten wens (acquisitie!) te leggen, is een goede contactpagina voor mij van groot belang. Ik ga dan ook graag in op je uitnodiging om mijn ‘vernieuwde’ contactpagina (www.peterdesmyttere.com/contact) aan je kritisch oog te onderwerpen. Ook op mijn dienstenpagina’s heb ik een contactformulier verwerkt. Wat vind je daarvan?

 12. @Joost
  Dank voor de tip, zal er op letten!

  @Anja
  Inderdaad!

  @Renee
  Op die pagina staat ook een contactformulier 😉

  @Cristiaan
  Ik begrijp je bericht niet helemaal. Eerst schrijf je dat je het emailadres niet moet verbergen en op het einde geef je aan dat je het gevaarlijk vindt om je mailadres op de website te plaatsen… Met dat laatste ben ik het in ieder geval eens…

  @Peter
  Ziet er goed uit. Hem hem gelijk even getest. De “bedankt” pagina kan echter wel wat opvallender, nu komt er enkel een regeltje met “je bericht is goed verzonden”.

 13. Beste heer Geenen,
  Als beginneling in deze materie vind ik uw informatie verhelderend. Ik heb sinds kort een stichting en wil graag een contactformulier op de site plaatsen zodat de mensen enkel de gevraagde gegevens hoeven in te vullen. Ik heb de site met het NVU programma gemaakt waar ik al aardig in thuis ben. Wellicht hebt u voor mij advies hoe ik dit het betse kan doen. Met het html hoef ik niets want het wordt door de NVU software omgezet. Ik zit wel met de vraag hoe ik mijn formulier op de site krijg.
  Uw minimale eisen neem ik graag ter harte.

  Met virndelijk groet, FG

 14. Geachte heer,
  Het aanpassen van het formulier ging heel goed. Alleen de kleur rood wordt niet rood. Ook niet als ik een webkleurcode ingeef.

  Na geklikt te hebben op de link voor het downloaden van de php pagina heb ik alles geselecteerd en in een nieuwe php pagina van Dreamweaver CS4 (mac) geplaatst.
  Vervolgens kijk ik naar de code maar daar staat alleen VAR!
  Wat doe ik verkeerd?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie,
  Tonny

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *