De ultieme RSS feeds handleiding deel 1

24 juni, 2008

RSS feed handleidingRSS feeds raken steeds meer ingeburgerd. Steeds meer websites bieden de mogelijkheid om je te abonneren op een RSS feed. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag wat een RSS feed is en wat je er als webmaster mee kunt. In deze handleiding leg ik uit wat RSS feeds nu precies zijn en hoe ook jij zo’n feed kunt toevoegen aan je website (en op die manier nog meer bezoekers krijgt).

Wat is een RSS feed?
Voordat we een RSS feed gaan toevoegen moeten we eerst weten wat het nu precies is.

RSS is een eenvoudig hulpmiddel om je te abonneren op de laatste ontwikkelingen van een website. Een praktisch voorbeeld is Marktplaats.nl. Op Marktplaats kun je je abonneren op bijvoorbeeld een bepaalde zoekopdracht. Wanneer je dan geabonneerd bent op de zoekopdracht “groene tuinhuisjes” krijg je automatisch een bericht als er een nieuwe advertentie is geplaatst waarin iemand een groen tuinhuisje verkoopt.

RSS feeds van nieuwssites zijn ook erg handig. Wanneer je je abonneert op een dergelijke feed ontvang je automatisch het laatste nieuws van die betreffende website. Je hoeft dan dus niet telkens naar die website te surfen om te kijken of dat er weer een nieuw bericht is geplaatst.

Waar en hoe ontvang ik deze berichtjes?
Om je te abonneren op een RSS feed heb je een RRS reader nodig. Deze zijn overigens bijna allemaal gratis!

Er zijn eigenlijk drie bekende soorten RSS readers:

 • Bureaublad RSS readers;
 • Online RSS readers;
 • In-browser RSS readers.

Bureaublad RSS readers
DesktopreadersDit zijn RSS readers die je moet downloaden naar je PC. Eenmaal geïnstalleerd op je PC kun je er RSS feeds aan toevoegen van websites die je graag op de voet wilt volgen.

Het voordeel van een bureablad reader is dat je in principe niks hoeft te doen. De reader heeft een verbinding met internet en zal bij een nieuw bericht automatisch een signaal geven.

Het nadeel is echter dat deze PC gebonden zijn. Met andere woorden: wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland bent heb je geen beschikking over je RSS feeds (tenzij je natuurlijk een laptop hebt en deze meeneemt).

Enkele bureablad RSS readers:

Online RSS readers
Online RSS readersWat meer bekend (en gebruikt) zijn de online RSS readers (ook wel webbased RSS readers genoemd). Voor deze readers hoef je niks te downloaden of te installeren. Het enigste wat je hoeft te doen is een account aanmaken bij één van de vele online readers. Wanneer je dan je RSS feeds wil bekijken hoef je slechts naar één website te gaan.

Het voordeel is dat waar je ook bent altijd toegang hebt tot je RSS feeds. Een nadeel is dat je telkens naar de online reader (website) moet gaan om de nieuwste feeds te bekijken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig RSS readers die zowel online als op je bureaublad te gebruiken zijn.

Enkele online RSS readers:

Met Google reader is het ook mogelijk om een koppeling te maken met een bureablad versie. Hiervoor moet je Readair downloaden. Je moet dan wel Adobe Air installeren (gratis, staat uitgelegd op de Readair pagina).

In-browser RSS readers
De bekendste browsers (Internet Explorer, Firefox) ondersteunen ook RSS feeds. Met andere woorden, je kunt RSS feeds toevoegen aan je browser en zo eenvoudig op de hoogte blijven van het laatste nieuws.

RSS feed FirefoxRSS feed Internet Explorer

Er zijn nog een aantal andere manieren om RSS feeds te lezen. De bekendste heb ik hierboven beschreven. Frank, van Frankwatching, heeft in 2006 al eens een uitgebreid artikel geschreven over de verschillende manieren om RSS feeds te lezen. Dit artikel kun je hier lezen.

Nu je een RSS reader hebt geïnstalleerd is er één feed die je alvast kunt toevoegen aan je reader: www.karelgeenen.nl/feed ;-).

In het tweede deel wordt uitgelegd hoe je als webmaster een RSS feed kunt aanbieden op je website. Aan dit deel wordt nog gewerkt”¦

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Een groot voordeel van Online RSS readers is dat je pc niet constant moet aanstaan. Als je bevoorbeeld een aantal dagen niet op internet gaat, blijven online RSS readers toch het nieuws verzamelen. Voor bevoorbeeld Google bestaan er ook extenties in Firefox waarmee je op de hoogte gebracht wordt dat er nieuwe berichten zijn (net zoals een desktop applicatie zou doen).

  RSS is één van de beste uitvindingen van de laatste jaren! Een RSS-fan 🙂

 2. Bij veel affilateprogramma’s worden rss-feeds en productfeeds aangeboden. Je kunt daar een code voor genereren.
  Maar dan? Ik kan die code wel genereren maar hoe zorg ik ervoor dat deze goed wordt weergeven op mijn websites. Weet iemand daar een goede 9niet al te tchnische) handleiding voor?

 3. Google Reader is gestopt.
  [quote]Google Reader has been discontinued. We want to thank all our loyal fans. We understand you may not agree with this decision, but we hope you’ll come to love these alternatives as much as you loved Reader.[/quote]

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *