3 übergeile Google Analytics tips. Praktisch in ieder geval!

24 augustus, 2010

Google Analytics, een prachtig stukje technologie die we zomaar gratis voor niks in onze toolbox krijgen maar misschien niet altijd makkelijk om te weten hoe je die goed kan inzetten.
En je hoeft echt geen Analytics geek te zijn om er iets te kunnen uithalen. 'Iets uithalen' versta ik als: een set van data voor je neus krijgen waarmee je aan de slag gaat.
Niet iets van "hm..mijn site kreeg gisteren 398 bezoekers over de vloer, damn dat zijn er 38 minder dan gisteren"¦ en ik heb een bouncerate van 54,87%..." Misschien leuk om op café te vertellen tegen je vrienden maar het is gewoon waardeloze data waar je niks mee kan aanvangen.
Ja, conversies meten is belangrijke data maar je kunt toch net nog iets meer doen met het speeltje van Google.

1. Identificeer dode pagina's

Zolang je site slechts enkele pagina's telt zal je hiermee waarschijnlijk niet zoveel doen maar eenmaal je een tijdje in de ether bent en je site structuur misschien niet helemaal oké zit, of je hebt gewoon een grote site met duizenden pagina's, kan het best zijn dat er pagina's ergens diep worden begraven in je site en sterven.
Op zich niet zo erg als die pagina's slechte content bevatten maar in veel gevallen worden ook pagina's met goede content begraven en daarvoor hebben we natuurlijk geen 2 uur of meer aan onze schrijftafel gezeten.
Hoe sporen we die op?

 1. Je gaat naar de tab Content en selecteert top content
 2. Klikt op piviot
 3. De Google kolom is je werkterrein 🙂

Het beste neem je een timeframe van 2-3 maand en je kijkt even welke pagina's 0-1 of 2 pageviews kreeg gedurende die periode. Ik neem er eentje uit als voorbeeld:

Deze pagina, die absoluut goede content heeft staan, heeft 1 pageview gegenereerd tijdens de afgelopen 2 maand. Laten we even de cache datum bij Google checken:

Ok dat is duidelijk, voor Google bestaat deze pagina niet (meer) en moeten we er dus ook niet op rekenen dat we ooit gaan ranken met die pagina.
Wat doe je daarmee?
Het liefst heb je dat contentrijke pagina's gevonden worden door Google dus kun je opteren voor één van deze opties:

 • Je herpubliceert het artikel, mits wat aanpassingen mocht het out of date zijn
 • Laat het staan waar het nu staat en vuurt er een paar links (intern en of extern) op af
 • Andere tip komt er zo aan 🙂

2. Identificeer (link)partners

Eenvoudig en efficiënt"¦ga naar je verkeersbronnen en vraag enkel de lijst op met verwijzende sites. Met een Twitter of Facebook verwijzing ben je even niet zo heel veel maar je zoekt er gewoon alle (content) sites uit die op de één of andere manier naar één van je artikelen linkte.
Als de link uit een 'i love this post' context komt heb je wellicht een nieuwe linkpartner gevonden. Ook verschillende opties hier:

 • Zou je liever een andere ankertekst zien waarmee er wordt gelinkt naar je pagina kan je die persoon contacteren om te vragen of ze die kunnen aanpassen..niet echt de beste optie"¦
 • Je schrijft een vervolg of geüpdate versie van de pagina waar ze naar linken en brengt ze hiervan op de hoogte
 • of"¦en veel beter natuurlijk"¦je gaat niet bedelen voor een lullig ankertekstje maar zoekt contact, zei het via te reageren op hun blog of ze gewoon via mail te contacteren en probeert die persoon (indien die min of meer in dezelfde branche zit ) in je netwerk op te nemen.

Van het één komt ongetwijfeld het ander en een gastpostje en of nog meer links naar je site in de toekomst (omdat ze je door het contact misschien nog actiever gaan volgen) behoren tot de mogelijkheden.
En ben je slim, dan denk je iets verder dan die paar links die je misschien kan versieren en zijn er eventueel opties om partnerships op welke manier dan ook uit de grond te stampen. Liever €€ dan een linkje is het niet?
Om nog even terug te komen op die gastposts en de missende 3e tip bij wat je kunt doen als je dode pagina's op je site hebt gevonden"¦.moet ik er een tekeningetje bij maken 🙂
In plaats van die dode artikelen opnieuw op je eigen site te publiceren, waarom niet aanbieden aan andere sites, mits de inhoud dik in orde is natuurlijk!
Ook met de Twitter en ander verwijzingen ben je uiteindelijk wel iets:

Zo kan je elke twitteraar identificeren en toevoegen aan je netwerk. Niet enkel via Twitter maar je kan ook hun site opsporen en hun rss in je feedreader stoppen om waar mogelijk en gepast reacties na te laten"¦.reacties nalaten = op de radar komen = meer kansen om je te profileren & bekend te maken.

3. Identificeer longtails

Mijn nummer 1 tool als ik aan SEO wil doen en meer verkeer wil naar de site brengen. Geen enkele keywordtool kan op tegen deze data 🙂
Ga naar je top landingspagina's (1+2) en kies er een post uit (3)

Vervolgens ga je kijken met welke keywords mensen op die pagina zijn binnen gekomen:

 1. keyword selecteren
 2. via 468 verschillende keyword combinaties kwam men binnen!
 3. de lijst met woorden

Wat je vervolgens gaat doen is al die woorden (of de top 50 om te beginnen) in een rankchecker gooien. De gratis rankchecker van SEObook is daar de ideale tool voor en zien waar je ergens hangt in Google voor die 50 woordcombinaties.
Het kan zijn dat een KW combo je slechts 20 bezoekers heeft binnen gebracht maar niet moeilijk als je op plaats 25 hangt in Google. Je zou meer links kunnen afvuren op die pagina maar je zou zoveel verschillende ankerteksten moeten gebruiken dat het nooit het gewenste resultaat zal geven.
Beter is om een nieuw artikel te schrijven over het onderwerp (en natuurlijk de KW combo waarvoor je op 20 hangt vooraan op te stellen in je titel) en de kans is heel groot dat je gelijk in de top 5-10 duikt en dat Google 2 pagina's gaat tonen (dubbele listing).
Aan de andere kant zijn er misschien ook gerelateerde KW combinaties waarmee je pagina momenteel niet wordt gevonden. Ook daar is een oplossing voor, je draait je beste KW combo door een paar KW tools. Of gewoon de Google suggesties:

En heb je gelijk weer nieuw KW voer om posts over te gaan schrijven + de kans dat je instant gaat ranken daarvoor als je site enige autoriteit heeft opgebouwd"¦
Wat denk je dat er zou gebeuren mocht ik op die WordPress webshop pagina een gratis how to gids (in ruil voor je mailadres) ter beschikking stellen om wordpress webshops te bouwen 🙂
Maar dat is een ander verhaal"¦..

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Pijnlijk! Ik heb stapels dode links!
  Wel een goede reden om ze eens bij te werken. En te herpubliceren. Hopen dat Google ze weer oppikt. Mag ik hopen dat ik in principe niet eens de url hoef aan te passen?

 2. Interessant artikel met name het herpubliceren!
  Maar wat is de reden dat sommige pagina's niet meer door Google zijn opgenomen waar dat in het verleden nog wel was?

  1. 9 op 10 een slechte sitestructuur en of het gebrek aan inkomende links (intern en of extern) waardoor dieper gelegen pagina's niet meer worden gevonden.
   Contentarme pagina's of pagina's die teveel op elkaar lijken kunnen ook gedropt worden.

 3. Ik denk dat de frequentie van het verversen er ook mee te maken heeft.
  Ik heb trouwens ook een pagina gevonden die niet meer als cache te vinden is, maar nog wel gevonden kan worden. Toch maar opnieuw een zetje gegeven..

 4. Het is een leuke tip dat herpubliceren (echt!), maar ik denk dat je je tijd wellicht beter kunt besteden aan het analyseren van de artikelen die het wel goed doen in de G, daarvan leren, en dat herhalen. Of: analyseren waarom die oudere atikelen het niet zo goed doen en dat niet herhalen, het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk 😉
  Maar leuk artikel met goede actionable tips!

  1. Klopt inderdaad maar een kleine moeite om die te herpubliceren als de content ok is 🙂
   Een tip die ik hier oa. niet heb toegevoegd om bij de magische getal 3 te blijven : kijk wat je meest bekeken pagina's zijn onder de terugkerende bezoekers en publiceer daar meer van... Precies wat je aanhaalt 🙂
   OF..of....nog een hoop andere dingen die je kan doen ...

 5. Daaree bedoelende: voor een aantal artikelen is dit handmatige werk goed te doen (herpubliceren), maar als je duizenden of honderdduizenden artikelen hebt, dan zoek je iets schaalbaarders, en dan zou ik dus meer letten op patronen ipv individuele artikelen. Nogmaals, prima idee 🙂

  1. Volledig mee eens.. als je een site hebt die content schijt als het ware hoef je niet echt te gaan zoeken naar artikels om te herpubliceren 🙂 en zullen patronen je ongetwijfeld meer vertellen welke kant je moet opgaan...

 6. Nuttige tips! Heb je al de nieuwe Site-overlay in Analytics gezien? Misschien kan je daar een artikel over schrijven over hoe deze het beste is te gebruiken.
  Het is overigens nu te vinden onder Inhoud > Analyse op de pagina. Eindelijk een nuttige site-overlay (aangezien de vorige veel fouten had).

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *