Facebook Graph Search: daar gaat je privacy..?

23 januari, 2013

Op 15 januari 2013 introduceerde Facebook het nieuwe zoeken op Facebook, Graph Search. In het Nederlands: Zoeken in Facebook-sociogram. Dit maakt het mogelijk om te zoeken in alles wat anderen op Facebook (met jou) hebben gedeeld. Zoals interesses, profielgegevens (bv. woonplaats), foto's of plekken waar mensen zijn geweest: restaurants of evenementen.

zoeken in zinnen
Het onderscheidt zich van de reguliere zoekmachines doordat iedere gebruiker andere zoekresultaten te zien krijgt op basis van de persoonlijke informatie en de connecties op Facebook. Voor gerelateerde zoekresultaten die niet binnen het Facebook netwerk voorkomen wordt de hulp van Bing ingeschakeld.
Er werd benadrukt dat de nieuwe functie is gebaseerd op het indexeren van Facebook data en dat het geen “web" search is. Zuckerburg tijdens de presentatie: "We're not saying, 'this is the Web here'. Graph Search is designed to take a precise query and return to you the answer, not link to others places where you might get the answer."

Bèta

Op dit moment is er een beperkte bètaversie beschikbaar in de VS. Het is wel mogelijk om jezelf op de wachtlijst te zetten voor de Nederlandse versie, maar het is nog onduidelijk wanneer de Nederlandse versie beschikbaar is.
op wachtlijst

Privacy

Joy of tech FB
Op Mashable vond ik deze grappig strip van Joy of Tech en uiteraard worden er grote vraagtekens gezet bij het privacy-aspect van deze nieuwe feature. Zo kwam ik dit filmpje tegen. Henk van Oss van Forreporters heeft al toegang tot Graph Search en naar aanleiding van het filmpje krijg ik het gevoel dat het misschien wel slim is om even naar je privacy settings te kijken..
Hij laat onder meer zien dat het mogelijk is om erachter te komen welke pagina's mensen leuk vinden die zowel Marco Borsato als Geert Wilders leuk vinden die tevens de status “weduwe" hebben. Daarnaast is het ook mogelijk te bekijken welke bars de Ajax supporters in vak 410 graag bezoeken. Iets wat in mijn ogen erg ver gaat, maar oké daarentegen is het mogelijk je privacy-instellingen aan te passen.
privacy instellingen
Facebook meldt dat met Graph Search gebruikers alleen kunnen zien wat zij daarvoor ook al konden zien omdat het met hen wordt gedeeld. Maar dan nog ;-).
Wat vind jij van deze nieuwe feature? Laat een reactie achter!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Dag Lianne,
  Ik heb hier toch wel een opmerking bij. Je zegt: "Het onderscheidt zich van de reguliere zoekmachines doordat iedere gebruiker andere zoekresultaten te zien krijgt op basis van de persoonlijke informatie". Dit is Google ook al veel langer aan het doen, het probleem wat zij hebben is dat ze niet zoveel persoonlijke gebruikers informatie hebben. Google+ zou hier een oplossing voor kunnen bieden maar ik vrees dat zij de boot gemist hebben. Als ik dan ook nog dit artikel lees:
  http://www.karelgeenen.nl/03/seo-verandert-links-worden-likes/
  Dan lijkt Facebook een grote stap voor te zijn op zijn concurrenten! Koppel hier nog eens de stijgende advertentieopbrengsten aan en...
  http://www.express.be/sectors/nl/interactive/facebook-haalt-meeste-waarde-uit-online-berichtgeving/184849.htm

  1. Hoi Dominique,
   Dank voor je reactie. Het klopt dat Facebook met deze nieuwe feature wel degelijk een concurrent is voor bv. Search+ Your World van Google. Dat ontken ik ook niet ;-).
   Ik gaf alleen het grootste verschil aan tov "reguliere" zoekmachines.

 2. Geen dank hoor! En je hebt wel gelijk ten opzichte van de reguliere zoekmachines. Hetgeen wat mij stoort tegenwoordig, en dan heb ik het niet over deze website(die echt wel goede content levert :-)) maar op het internet in het algemeen, is dat Facebook nu heel vaak de privacy kaart krijgt toegeworpen. Deze kaart was in het verleden meestal weggelegd voor Google met talloze rechtszaken en dergelijke als gevolg. Nu is Facebook de nieuwe grote speler en nu krijgen zij deze kaart. Mensen moeten nog steeds leren begrijpen dat niets op het internet gratis is. En als het gratis lijkt, dan betaal je meestal onrechtstreeks door een beetje van je privacy op te geven.

 3. Dat ben ik met je eens, we hebben daarbij ook de mogelijkheid om zelf te bepalen wat wel en niet openbaar is. Ook al blijft het zo dat wanneer jij persoonlijke gegevens online zet, deze niet zomaar weer verdwijnen. Maar dan nog blijft het een persoonlijke keuze wel of niet een online "profiel" in te vullen.
  Daarnaast zal er, m.b.t. de privacy kaart, altijd een zwart schaap worden gezocht om tegen aan te schoppen... 😉

 4. Hoi Lianne,
  ik ben nog geen facebook gebruiker en ben daarom blij met je artikel.
  Ik heb ter voorbereiding de gebruiksvoorwaarden en beleidsregels van Facebook eens doorgekeken (wat op zich al een hele klus was) en ik vind eerlijk gezegd dat er wel heel veel mogelijk is voor Facebook terwijl het niet goed nategaan is wat er allemal met je gegevens gebeurt. En als er dan ook nog zoiets als Graph Search bijkomt wordt het er niet makkelijker op om je privacy enigszins veilig te stellen, lijkt me.
  Zelfs als je zelf je privacy goed hebt afgeschermd, kan er blijkbaar nog persoonlijke info vrij te bekijken zijn als diegene waarmee je correspondeert zijn of haar pricacy minimaal heeft beschermt. Weet je hoe het daarmee zit?
  Peter

  1. Hoi Peter,
   Dankjewel voor je uitgebreide reactie!
   Wat ik hierover kan zeggen is dat het inderdaad zo is dat wanneer jijzelf alles op privé hebt staan het wel mogelijk is dat jouw "like", en daarmee jouw naam, gezien kan worden door andere gebruikers. Je komt dan in het rijtje te staan als zijnde één van de likers van een bepaald bericht, foto of promotie.
   Of het ook mogelijk is dit uit te schakelen zou ik zo niet durven zeggen. Daarvoor zou ik ook dieper in de privacy materie moeten duiken ;-). Voor wat betreft de nieuwe feature Graph Search, vind je hier http://youtu.be/bSji6Y66aKo een video (door FB) met daarin uitleg over privacy mbt de nieuwe zoekfunctie. Hierin wordt ook uitgelegd hoe je je gegevens kunt beheren.
   Groetjes,
   Lianne

 5. Hoi Lianne,
  Bedankt voor je info.
  Ik ga het filmpje zeker bekijken en met de gegevens die voor anderen zichtbaar zijn zoals jij het nu aangeeft, kan ik mee leven.
  Ik heb inmiddels bij kennissen wat pagina's bekeken en veel hangt af van je eigen instellingen, wat privacy betreft.
  Dus...binnenkort nieuw op Facebook!
  Tot een volgende keer,
  Peter

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *