Behaal succes met je animatie video

23 april, 2015

We zijn ons inmiddels allemaal bewust dat het gebruik van een animatie video nuttig kan zijn om een product, dienst of bedrijf uit te leggen. Ik zal jullie dan ook niet langer vermoeien met meer uitleg over de voordelen.
Maar hoe maak je nou écht een groot succes van je animatie video? Daarbij moeten we eerst onderscheid maken tussen pre-productie, productie en post-productie. Om je animatie video succesvol te maken moet er voldoende aandacht worden besteed aan al deze 3 fasen.

Pre-productiefase

Deze fase draait om voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel jezelf de volgende vragen:

Wat is het doel van de video?

Belangrijk is om te bedenken waarom je een video nodig hebt. Wat wil je duidelijk maken met je video? Denk goed na over de boodschap die je wilt overbrengen. Deze boodschap moet je helder hebben voordat je verder gaat.

Wie is de doelgroep?

Is het duidelijk wat je wilt vertellen? Ga dan na voor wie je product of dienst bedoeld is. Wie is je doelgroep? Heb je 1 of meerdere doelgroepen? Dan kun je het beste elke doelgroep persoonlijk aanspreken.

Wat wil je uitstralen?

Bedenk ook welk gevoel je over wilt dragen bij je kijker. Maak vervolgens een passend verhaal.

Script en Scenario

Als je antwoorden hebt op bovenstaande vragen ben je klaar om samen met het animatiebureau het script en scenario te bedenken. Hieronder staan de belangrijkste tips:

Hou het kort maar krachtig

Animaties zijn er om op een korte maar krachtige manier de boodschap over te brengen op de kijker. Doe dit effect niet teniet door te kiezen voor vaktaal en lange zinnen. De kunst is om het zo kort mogelijk maar begrijpelijk te houden.
De ideale lengte voor een animatie video is 1 minuut. Dat betekent dat het script ongeveer 160 woorden mag bevatten. De kunst van het weglaten.

Humor, originaliteit, onverwacht

Dit zijn factoren die een video leuk maken. Probeer deze er altijd in te stoppen. Vergeet niet dat dit factoren zijn die ervoor zorgen dat mensen gaan praten over je video. Jij wilt toch ook dat ze jouw video laten zien aan hun relaties en vrienden?
Mensen worden ongeduldiger en passiever als het gaat om het verzamelen van informatie. We zijn daarom op zoek naar creatievere manieren om onze doelgroep aan te spreken.
Animatie maakt het mogelijk om out of the box te denken. Of je nu een vliegende tijger wilt of een onderwaterauto van hout, alles is mogelijk. Maak hier gebruik van.
Hieronder een voorbeeld van een video waarin humor is verwerkt.

Overtuig, maar wees eerlijk

Vertel waarom je product of dienst de oplossing is. Klanten zijn vaak geïnteresseerd in oplossingen. Niet in hoe goed jij bent. Een animatie video is maar kort, dus gebruik je tijd efficiënt. Wat wil je nou echt vertellen? Wat moeten je klanten echt weten? Maar bovenal wees eerlijk en geloofwaardig. Beloof geen dingen die je niet waar kan maken.

Storytelling

Al sinds de mens bestaat wordt er gecommuniceerd. We houden ervan om elkaar verhalen te vertellen. Vertel een verhaal, maar houd het eenvoudig zodat iedereen het begrijpt. Een verhaal blijft het beste hangen.

Elevator pitch

Veel ondernemers en managers weten wel wat ze doen, maar hebben moeite om het in een 1 minuut uit te leggen, zodat zelfs hun 6-jarige nichtje het kan begrijpen. Vraag jezelf eens af of jij dit zou kunnen. Zo niet, dan kan een animatievideo een alternatief bieden.

Gevoel

Breng gevoel in je verhaal. Welke emotie moet de video oproepen? Dit is een hele bepalende factor in het gedrag van de klant. Mensen nemen vaak beslissingen op basis van gevoel. Klanten zijn vaak bereid om extra te betalen als het goed voelt, al kunnen ze verder geen argumenten noemen waarom het ene beter is dan de andere.

Productiefase

In de pre-productie fase heb je een beeld gecreëerd van hoe de animatie video eruit moet komen te zien. In de productie fase wordt dat beeld daadwerkelijk omgezet in een animatie video. Daarom is het belangrijk om een animatiebureau te vinden die zowel pre-productie als productie verzorgt.
Denk altijd goed na voordat je met een partij in zee gaat; kan deze echt bieden wat je wilt? En past dat binnen het budget? De meeste animatie video’s kosten tussen de € 2.000 en € 12.000 euro voor een video van ongeveer een minuut.
Sommigen bieden haar klanten een vaste prijs, maar er zijn ook partijen die uren doorberekenen. Dit zou voor vervelende verrassingen kunnen zorgen tijdens of na het proces. Een vaste prijs is dan ook zeker aan te raden. Je moet je afvragen of je een animatie video van € 10.000 zo veel mooier vindt dan een animatie video van € 3.000. Duurder is niet altijd beter.
Tijdens de productiefase kom je voor de volgende keuzes te staan:

Stijl

In welke stijl moet de animatie komen? En kies je die stijl omdat je hem mooi vindt? Of past die stijl echt goed bij je bedrijf?
Zorg altijd dat de stijl past bij je merkwaarden en kleuren. Natuurlijk hangt de stijl ook af van het product of dienst dat je wilt vermarkten. Kies een stijl die het juiste gevoel overdraagt. Het spreekt voor zich dat elke stijl zijn eigen kracht en charme heeft.
Voorbeeld animatiestijl vrolijk en warm
Kleurrijke stijl. Vrolijk en warm.
Voorbeeld animatiestijl zakelijk en professioneel
Strakke stijl. Zakelijk en professioneel.

Voice over

Animatiebureaus geven je meestal de mogelijkheid om een voice- over toe te voegen aan je video. Let op: De toon waarop het verhaal wordt verteld is van grote invloed op het eindresultaat van de video. Wil je iets verkopen? Dan wil je natuurlijk een enthousiaste stem. Maar je wilt ook niet overdreven overkomen.

Muziek

Muziek is belangrijk. Met muziek kan je een gevoel tot stand brengen bij de kijker. Wat voor gevoel wil jij overbrengen? En welke muziek past daar het beste bij?

Feedback

Laat je script lezen aan iemand uit je doelgroep. Komt de boodschap goed over? Snappen zij wat je bedoelt? Draagt het een goed gevoel over? Brengt het de boodschap over die je wilt overbrengen? Het is altijd belangrijk om je doelgroep te betrekken in het proces, daar maak je het immers toch voor?
Vraag ook feedback van collega’s en mensen om je heen op de storyboards zodat er nog gemakkelijk aanpassingen doorgevoerd kunnen worden. Stem dit wel af met het animatiebureau, sommige animatie bureaus gaan direct vanaf het script naar de video.
Hieronder zie je een voorbeeld van een korte maar krachtige animatie, gemaakt door Animotus. Hierin is rekening gehouden met de benoemde aspecten. Je ziet hier dat muziek, een professionele voice-over en de gekozen stijl een grote invloed hebben op hoe de video overkomt. Welk gevoel geeft de video je? En welk gevoel wil jij overdragen met je video?

Post-Productiefase

Nu heb je een geweldige video, maar wat nu? Tuurlijk, je plaatst de video op je website en wellicht een linkje op je sociale media. Er is nog zo veel meer mogelijk. Jammer genoeg weten veel bedrijven niet hoe ze hun video’s optimaal kunnen inzetten.
Het begint eigenlijk al bij het plaatsen van je video op Youtube. Goed voor je vindbaarheid in de Google resultaten, maar ongeschikt als embedded player op je website. Waarom? Omdat Youtube de kijker naar Youtube.com wil leiden, want daar verdient Youtube haar geld. Dat betekent dat er altijd een linkje naar Youtube zichtbaar is, standaard na afloop “Gerelateerde Video’s” getoond worden en de Youtube branding altijd zichtbaar is.
Voorkom dat na het kijken van JOUW video de kijker wordt getriggerd om weg te klikken, terwijl jij de kijker juist op jouw website wilt houden. Gebruik bijvoorbeeld Wistia, Vidyard of Launchvid.
In een volgend blogartikel ga ik dieper in op het delen van video’s via online video platformen.

Tip: delen van een Youtube video op jouw site

Als je een video via Youtube gaat delen (insluiten) op jouw website, klik dan “meer weergeven”.
Tip Youtube meer weergeven
Vervolgens verwijder je het vinkje bij “voorgestelde video’s weergeven wanneer de video is afgelopen”
Tip Youtube vinkje weghalen
 
Voor een optimaal resultaat voor jouw animatie video moeten alle drie de fasen goed doorlopen worden.
Succes met je animatie video!
 

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

  1. Hallo,
    Leuk verhaal, ik denk dat je vooral op een leuke manier wilt laten overkomen waarom de klant jouw zou moeten kiezen en niet de concurrent.
    Natuurlijk hoort daar ook een stijl bij die past bij het bedrijf.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *